Hlavní navigace

Jaké novinky a změny připravili na jaro televizní operátoři?

14. 3. 2022
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

 Autor: Cottonbro, Pexels.com
Programová nabídka českých operátorů je celkem stabilní. Největší rozruch nastal kolem požadavků Primy a kvůli ruské agresi proti Ukrajině.

Pokud bychom hledali slovo, jak označit nabídku televizních stanic u českých operátorů, nejvhodnější výraz by byl asi „setrvalá“. Významné změny se neodehrávají. Satelitní Skylink stále postrádá programové portfolio skupiny Discovery (například Eurosport), u operátorů Telly a O2 TV zase nenajdete programy AMC Networks (například Sport1 a Sport2).

Částečné úpravy nastaly jen v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu a následnými sankcemi uvalenými Evropskou unií. Podle evropského nařízení není dovoleno na území sedmadvacítky šířit programy státního kanálu Russia Today. V České republice se to týká kanálů RT a RT Documentary, vyřazeny byly z nabídky T-Mobile TV a SledováníTV. T-Mobile a O2 rovněž přestaly šířit Pervyj Kanal. Kanál TNT Russia v nabídce operátorů zůstává, stejně jako TV 1000 Russkoje kino, který patří skupině Viasat (Nordic).

Ukrajinské programy jsou naopak v nabídce operátorů vítané. U SledováníTV a Nordic TV se k ukrajinské UA TV přidává ještě Ukraina24, a to ve všech základních tarifech. Ukraina24 je rovněž v nabídce Lepší.TV. Vodafone TV oznámila rozšíření o 1+1 International, mezinárodní verzi populární ukrajinské soukromé stanice.

A nyní už tradiční přehled změn u operátorů. Výchozí ceníkové nabídky označujeme jako tarify a doplňkové nabídky jako balíčky.

Co se dozvíte v článku
  1. O2 TV
  2. SledováníTV
  3. T-Mobile TV
  4. Vodafone
  5. Telly
  6. Kuki
  7. Nej.cz
  8. Lepší.TV
  9. Nordic TV
  10. Skylink
  11. freeSAT

O2 TV

Českým mediálním prostorem nejvíce rezonoval spor společnosti O2 s FTV Prima ohledně možnosti přetáčení reklamních breaků v technologii IPTV. Operátor byl totiž jediným z českých provozovatelů IPTV řešení, který odmítl akceptovat ultimativní (ale jinak nejasně nastavené) požadavky vysílatele ohledně smlouvy o další spolupráci.

Spor postupně gradoval, v jistém okamžiku se na něj zaměřila i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, ale nakonec obě strany dospěly ke kompromisu. FTV Prima souhlasila s posunutím původně pevného termínu pro zákaz posunu v reklamním bloku z 1. března 2022 na 1. června 2022. O2 si ve své O2 TV až do tohoto termínu ponechá stávající technické řešení, které je však nutné pozměnit tak, aby vyhovovalo požadavkům FTV Prima. Stanice FTV Prima v O2 TV zůstávají.

„Naším cílem vždy byli a budou spokojení diváci. Proto jsme rádi, že se nám podařilo domluvit se na nových podmínkách spolupráce se společností O2 Czech Republic, a to zpětně s platností od 1. ledna 2022,“ uvedl Vladimír Pořízek, komerční ředitel skupiny Prima. „Je zřejmé, že nový tržní standard pro podmínky distribuce televizních kanálů v prostředí IPTV je nutné projednat a připravit mnohem důkladněji, což si žádá mnohem více času,“ podotkla mluvčí O2 Kateřina Mikšovská.

Největší český IPTV operátor spolu s partnerským CETINem stále pracuje na zcela nové generaci IPTV služby. Určena bude jak pro O2 TV, tak i pro další operátory v rámci skupiny PPF. „Stále platí, že pracujeme na vývoji, ale chceme na trh přinést opravdu plnohodnotnou a plně funkční platformu, která přinese divákům perfektní zážitek, proto to ještě chvíli potrvá,“ odpověděla autorovi na jeho dotaz Veronika Zachariášová z O2.

Chystaný set-top box pro novou generaci O2 TV
Autor: Android TV Guide

Chystaný set-top box pro novou generaci O2 TV

Pokud jde o tarify, operátor je momentálně nabízí za zvýhodněné ceny, které platí vždy první dva měsíce. U tarifu Stříbrná je paušál 299 Kč (po dvou měsících 449 Kč) a u tarifu Zlatá 449 Kč (poté 749 Kč). Zákazníci s aktivovaným tarifem Spolu mohou mít televizní tarif Stříbrná za 150 Kč na první dva měsíce, poté platí 300 Kč měsíčně.

Zvýhodněné tarify O2 TV
Autor: O2

Zvýhodněné tarify O2 TV

SledováníTV

Brněnský operátor SledováníTV představil před vánočními svátky nový přístroj na bázi Android TV. Zařízení redakčně testujeme, první dojmy jsme už zveřejnili.

SledováníTV přidalo do své nabídky stanici Spektrum Home a také další rádia, jejichž celkový počet tak vzrostl na 117. Rádia jsou součástí základních balíčků. Jako březnové promo jsou do základního tarifu přidány stanice Sport1 a Sport2 a k nim přírodopisný program Love Nature v rozlišení 4K UHD.

Operátor nabízí svůj tarif Základ na vyzkoušení za 1 Kč po dobu prvního měsíce odběru služby. Následně si účtuje 199 Kč měsíčně. Klient si samozřejmě může vybrat i libovolný jiný výchozí tarif podle ceníku na webu operátora. Přístup ke službě SledováníTV nabízejí také různí smluvní partneři.

Tarif Základ
Autor: SledováníTV

Tarif Základ

T-Mobile TV

Až do 31. března 2022 platí zvýhodněná nabídka operátora T-Mobile na jeho T-Mobile TV. Nový klient může pořídit jakýkoliv balíček obou distribučních variant až se 40% slevou.

Zvýhodněné tarify T-Mobile TV
Autor: T-Mobile

Zvýhodněné tarify T-Mobile TV

Operátor koncem ledna obnovil smlouvu se skupinou AMC Networks, poskytovatelem programů Sport1 a Sport2. Současně s tím však oznámil změny v nabídce: od února vyřadil TV Paprika a CBS Reality, Spektrum Home se přesunulo do základní nabídky.

Sportovní fanoušci najdou v nabídce T-Mobile TV kompletní pokrytí dostupných soutěží. V příslušných tarifech je čtveřice stanic Nova Sport, dvojice Sport 1–2 a Eurosport 1–2, bonusem je beta verze Eurosportu 4K.

Operátor nabízí do pronájmu dva typy přístrojů, oba za 50 Kč měsíčního poplatku s bezplatnou výměnou při poruše. Jde o zařízení Kaon KSTB6077 a 4K Android TV Box od Skyworthu (model HY4403 s čipsetem Amlogic S905X4).

Sportovní nabídka T-Mobile TV
Autor: T-Mobile

Sportovní nabídka T-Mobile TV

Vodafone

Český Vodafone přistupuje k akčním nabídkám jiným způsobem. Už od spuštění služby Vodafone TV poskytuje výhodnější ceny tarifu těm klientům, kteří si zároveň pořídí internetové připojení. U nejnižšího tarifu Klasik, jehož převážnou část tvoří české programy, se tak aktuálně mohou dostat na částku 150 Kč měsíčně (80 Kč za nabídku a 70 Kč za pronájem standardního set-top boxu).

Přímo v prostředí služby jsou integrovány videotéky HBO Max, Netflix a Amazon Prime Video (přístup k jejich obsahu je za samostatný poplatek). Zákazníci si mohou vybrat ze dvou set-top boxů, základního a prémiového, který je vybaven hlasovým ovládáním.

Tarify Vodafone TV
Autor: Vodafone

Tarify Vodafone TV

Telly

I operátor Telly nabízí svým klientům zvýhodněný nákup balíčku k tarifu. Nadále trvá promo, kdy každý nový klient má automaticky aktivovaný Velký balíček v ceně 200 Kč, zcela nezávisle na tom, jaký tarif si u operátora objednal. Po uplynutí tří měsíců mu buď zůstane jenom objednaný tarif, nebo mu operátor začne účtovat běžnou ceníkovou cenu za Velký balíček.

Nabídku Telly můžete sledovat jak na dodávaných zařízeních od značky Arris, tak na vlastním hardwaru. Operátor podporuje mnoho platforem a operačních systémů.

Přehled tarifů Telly v obou distribučních modelech
Autor: Telly

Přehled tarifů Telly v obou distribučních modelech

Kuki

Kuki zcela přepracovala svou nabídku tarifů, od března například nejnižší tarif poskočil ze 100 Kč na 190 Kč, naopak vrcholový tarif spadl z původních 1200 Kč na 990 Kč. Mimo nejvyššího tarifu lze využít čtrnáctidenní období zcela zdarma. Během tohoto období lze bez poplatku službu vypovědět, po jeho uplynutí se automaticky prodlužuje zvolený tarif dle ceníku. Zůstává i volitelná část programů, stejně jako vázanost některých programů do bloků.

Služba Kuki TV podporuje (kromě dodávaného boxu Arris VIP 4302) i media box Tesla XA 400 a Nvidia Shield TV (2017 a novější), dále Smart TV Samsung a LG, Chromecast, TV s OS Android TV a webové prohlížeče Chrome a Firefox.

Přehled tarifů Kuki TV od 1. 3. 2022
Autor: Kuki

Přehled tarifů Kuki TV od 1. 3. 2022

Nej.cz

Síť Nej.cz holdingu Kaprain vydala 2. března 2022 upozornění pro klienty stále ještě využívající původní nabídky společnosti RIO Media, že z důvodu změny smlouvy se skupinou Prima je u těchto nabídek vypnuto zpětné přehrávání u kanálů z portfolia FTV Prima.

Nelineární funkce jsou aktuálně dostupné jen v nabídkách NejTV (omezeny budou od 1. června 2022). Nadále je poskytován systém tzv. „kreditů“ pro sestavení volitelné nabídky, přičemž u balíčků stanic Novy a Primy došlo ke zvýšení počtu kreditů, nutných k aktivaci balíčku.

Operátor nabízí IPTV i kabelovou televizi, závisí na lokalitě.


Autor: Nej.cz

Lepší.TV

Ostravský goNET, provozovatel Lepší.TV, má dva tarify. Mini za 99 Kč měsíčně (41 stanic) a plnohodnotný tarif se 129 stanicemi za 199 Kč měsíčně. Noví zákazníci mají tento tarif na první dva měsíce za 139 Kč. 

S ohledem na aktuální situaci na Ukrajině se Lepší.TV rozhodla poskytnout divákům přístup k vysílání domácích a zahraničních zpravodajských stanic zdarma. Kromě stanice Ukraina24 jde o českou ČT24 nebo slovenské programy TA3 a RTVS 24. Sledování je možné i bez registrace na samostatné internetové stránce.

Zpětné zhlédnutí je u většiny stanic omezeno na 7 dnů, u některých vybraných programů činí až 100 dnů (stanice ČT s výjimkou ČT3 a ČT sport, TV Seznam, Barrandov).

Nordic TV

Operátor Nordic Telecom, provozující službu Nordic TV, umožňuje bezplatně vyzkoušet službu po dobu jednoho měsíce u obou nabízených základních tarifů. Stejně jako SledováníTV spolupracuje se sítí obchodních partnerů, kteří dále nabízejí jeho služby.

ebf - partner 1

Základní tarify Nordic TV
Autor: Nordic Telecom

Základní tarify Nordic TV

Skylink

Největší česko-slovenský satelitní operátor pod značkou Skylink nabízí maximálně sedmidenní promo kanálu Skylink 7, popřípadě možnost sedmidenního volného sledování internetové Skylink Live TV. Pro své klienty připravuje pravidelné měsíční „volné vysílání“, jehož klíčovou součástí je už přes půl roku lifestylový kanál Canal+ Domo HD. Mezi další volně dostupné programy v březnu patří dětský Disney Channel a dvojice Sport1 + Sport2. Ceny tarifu (i nabídka) zůstávají beze změny.

freeSAT

Druhá značka Canal+ Luxembourg, freeSAT, aktuálně nabízí 3 základní satelitní tarify, označené jako Smart, Multi a Kombi, a to výhradně za ceníkové ceny. Stejně jako Skylink nabízí „volné vysílání“, které přebírá v totožné podobě a skladbě od Skylinku.

Aktuálně nabízené základní tarify freeSAT
Autor: freeSAT

Aktuálně nabízené tarify freeSAT

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Příznivec a znalec IPTV technologie, externí spolupracovník redakce.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).