Hlavní navigace

Jakub Liška: NatočVideo.cz připravuje projekt živých televizních přenosů amatérských reportérů

19. 5. 2015
Doba čtení: 18 minut

Sdílet

Platforma má za sebou téměř dvouletou spolupráci s Primou, která uživatelský videoobsah využívá v Diváckých zprávách

Zajímá vás, kam zmizela původní parta lidí okolo pražské televize Metropol a celoplošné bulvární Pětky? Přede dvěma lety spustili projekt NatočVideo.cz, jehož nejviditelnější součástí je spolupráce na pořadu Divácké zprávy pro televizi Prima. Jde o technologickou platformu, která umožňuje nahrávat uživatelská videa a využívat je v televizi nebo pro potřeby inzertních klientů. NatočVideo.cz má poměrně velké ambice, vedle Primy by chtělo navázat spolupráci s dalšími televizemi v sousedních zemích a už přes rok připravuje možnost živých vstupů amatérských reportérů do televizního zpravodajství. Nejen o této novince jsme se bavili s šéfem projektu NatočVideo.cz Jakubem Liškou.

NatočVideo.cz je nejznámější asi tím, že spolupracuje s Primou na Diváckých zprávách. Jak dlouho jste tento projekt připravovali a bylo od začátku jasné, že bude určen pro Primu, nebo jste vyjednávali i s dalšími českými televizemi?

Připravovali jsme ho od března 2013, kdy vznikla firma NatočVideo.cz. V první fázi jsme oslovili celý mediální trh a ve finále jsme se velmi rychle domluvili s televizí Prima, která ho nejdříve chtěla využívat pouze ve zpravodajství. Nicméně velmi rychle vznikla poptávka na samostatný pořad. Spolupráci jsme navázali v říjnu 2013 a už ke konci toho měsíce odstartovaly Divácké zprávy.

Teď tedy směřují veškerá videa z NatočVideo.cz do Diváckých zpráv? Nebo se objevují i ve Zprávách FTV Prima, případně v Krimi zprávách?

Každý den tvoříme pro Primu nabídku, ve které selektujeme ta nejlepší videa, která nám přijdou od našich uživatelů. Naši editoři jsou k dispozici 24 hodin denně sedm dní v týdnu. V případě, že přijde aktuální zpravodajské video, posíláme ho na Primu ihned a ta ho zařadí buď do hlavních zpráv, nebo do Krimi zpráv. Záleží na tématu. Není to tedy tak, že by videa využívali jen v Diváckých zprávách, mají uplatnění i ve zpravodajství.

Jeden ze zakladatelů NatočVideo.cz Marek Vítek na letošní konferenci TVCON 2015 říkal, že spolupráce s autory videí nefunguje jenom tak, že by sami posílali videa, ale že máte řadu stálých spolupracovníků v regionech, po kterých můžete poptávat videa na předem daná témata.

Přesně tak. Díky tomu, že každý uživatel prochází registrací do aplikace NatočVideo.cz, máme na ně kontakty, e-mail a telefon, což je sice dobrovolná položka, ale většina uživatelů jí vyplňuje. Dokonce je pak dokážeme lokalizovat. Když víme, že se děje nějaká událost, jsme schopni je oslovit přímo do regionů. Jsou mezi nimi lidi, o kterých víme, že nám pravidelně posílají videa, a na ty se obracíme. Ale nejen na ně, využíváme plošně celou databázi uživatelů.

Spolupráce s Primou, respektive s nějakou televizí, byla od začátku obchodní model, na kterém mělo NatočVideo.cz stát? Nebo co vás vlastně živí? Máte i spoustu dalších aktivit, nejenom s Primou.

Zatím je to postavené na spolupráci s Primou. Tým NatočVideo.cz tvoří lidé, kteří mají bohaté zkušenosti s televizí a se samotným vysíláním, s tvorbou pořadů od produkce až po výrobu formátů. Proto jsme od začátku uvažovali o prvním byznys modelu postaveném na tom, že poskytneme televizi licenci k aplikaci, k celému našemu systému, včetně servisu. V mezičase jsme začali hledat, kde by se tato technologie a řešení daly využít i mimo televizní vysílání. Naše nabídka se neustále vyvíjí, musíme reagovat na potřeby klientů a jejich aktuální reklamní kampaně.

Takže své uživatele aktivně zapojujete i do reklamních kampaní „na klíč“?

Ano, aktuálně děláme projekty pro Volkswagen a pro Birell na maratony. Postavili jsme je na naší aplikaci upravené přímo pro ně a oni ji využili na pražském půlmaratonu a poté i na maratonu. Tam jsme ve spolupráci se společností Sportify vytvořili společný projekt, kdy jsme dodali upravenou aplikaci, jejímž prostřednictvím mohli lidé posílat pětivteřinové vzkazy pro svého běžce. V té aplikaci byla databáze běžců, uživatel si vybral, pro koho má být ten vzkaz určen, a potom se ty vzkazy přehrávaly jednotlivým běžcům přímo na trati, protože druhá společnost k tomu dodala čip, který rozpoznal, kde se ten běžec zrovna nachází. Když se tedy blížil k LED obrazovce, pustil se mu na ní vzkaz, který byl určen přímo pro něj. Bylo to perfektní, i co se týče výsledků, na půlmaratonu jsme měli přes 600 videí a na maratonu dokonce víc než 1300. Považujeme to za úspěch i z toho hlediska, že Češi obecně mají ostych zapojovat se do takových akcí, kdy mají sami něco natáčet. Takhle je vidět, že se doba mění, spousta uživatelů má chytré telefony, iPady a na podobné akce reagují. A je to vidět i na firmách, které potom po tomto uživatelském obsahu hodně jdou a používají ho v kampaních na Content Marketing a na další akce.

Maratony byly zatím jedinou podobnou akcí, kde jste využili videa od vašich uživatelů pro reklamní klienty?

Ne, další společností je Apotex, farmaceutická firma, pro kterou děláme kompletní kampaň ve spolupráci se společností Media Agency. Vznikl spot z videí od našich uživatelů, webové stránky, na kterých teď běží soutěž, kam lidé posílají videa a každý měsíc vyhrají poukaz a ve finále na konci roku rodinnou dovolenou. Za poslední měsíc na tento web chodí řádově stovky videí. Hledáme i další partnery. Pracujeme na kreativě, jak s našimi videi nakládat, a snažíme se to vždycky pro danou firmu vytvořit tak, aby to sedělo do její reklamní kampaně, do toho, co mají v plánu.

A co se týká televize, tam máte podepsanou exkluzivitu pro Primu? Pro žádnou jinou televizi v současné době pracovat nemůžete?

Exkluzivita je v tuto chvíli pro Primu, videa dodáváme jenom jí. Pokud spolupráce s Primou skončí, jsme připraveni naší platformu nabídnout jiné televizi. Víme, že o náš produkt je zájem.

Co třeba Slovensko?

Na Slovensku samozřejmě jednáme, stejně tak i v dalších zemích okolo České republiky. Byli jsme na prezentaci v rakouské ORF, máme rozjednanou skupinu ProSieben.1 v Německu a v Polsku se snažíme oslovit TVP a TVN, obě největší televize. Snažíme se obsadit země, které jsou nám nejblíž, protože k nim máme nejblíž i co se týče samotných jednání. Jsou blízko, dá se tam zajet. Uvidíme, jak to dopadne. Není to ale jednoduché, jsou to velké televize. Troufám si říci, že oproti českým, třeba Primě, rozhodně větší. Jednání nejsou jednoduchá, ale pořád se posouváme. Je vidět, že samy televize reagují na uživatelský obsah, třeba na konferencích v Praze a samozřejmě i v zahraničí.

Nebojíte se, že si ty televize nechají odprezentovat vaše řešení a pak si to samé vytvoří samy, bez vaší pomoci?

Samozřejmě tyto obavy máme, nicméně na základě těch jednání, která jsme absolvovali, je vidět, že televize nedokáží vnitřně reagovat tak rychle. Mají na to různá oddělení, většinou Nová média nebo obecně Digitál, a vědí, že pokud mají k dispozici funkční projekt, jaký jim nabízíme my, je pro ně jednodušší vzít si ho od nás, než ho budovat znovu od píky. Ono to vypadá na první pohled velmi jednoduše – jak naše aplikace, tak systém – nicméně je za nimi skryta spousta práce a úsilí, kreativy a nápadů, které jsou potřeba, aby to fungovalo. Takže si troufám říct, že jim máme stále co nabídnout a do budoucna i budeme, protože do naší aplikace chystáme další novinky.

Kde jste se vlastně vy sami inspirovali? Je NatočVideo.cz konceptem převzatým ze zahraničí, nebo čistě českou myšlenkou?

Určitě v zahraničí fungují koncepty na podobné bázi, nicméně většinou jde o to, že dané společnosti filtrují obsah na sociálních sítích, vyhledávají nejvirálnější videa, podepisují smlouvy s jednotlivými autory a teprve pak tato videa nabízejí dál do nějakého svého portfolia. My to máme postavené trochu jinak, nabízíme dané televizi celou naši technologii a zaručíme jí, že získá lokální obsah, po kterém televize obecně prahnou. Není pro ně problém nakoupit přes agentury a podobné společnosti obsah ze Spojených států, Číny, odkudkoli, ale obsah, který by jim poskytli lidé přímo ze země, kde vysílají, nemají. Nebo respektive třeba mají nějakou cestou, kterou avizují, vyzývají diváky, aby jim něco poslali na e-mail, ale musejí pak vyřešit vysílací práva, licenci k odvysílání, což jim ale naše aplikace umožňuje rovnou, protože její uživatelé v ní přímo schvalují další používání jejich videa.

Videa, která uživatel natočí pro Divácké zprávy, potom patří Primě, nebo vám, případně oběma?

Videa poskytujeme Primě s tím, že na ně má licenci k odvysílání a práva na tato videa si zároveň držíme i my. Neodvysílaná videa, která jsou součástí našeho archivu, jsou ve vlastnictví naší společnosti.

Smlouva s Primou je nějak termínovaná? Může se stát, že by časem tato spolupráce skončila a dohodli byste se třeba s Novou nebo ČT?

Stát se to samozřejmě může.

Můžete prozradit, na jak dlouho jste domluveni s Primou?

V současné době jsme domluveni do konce května.

Kromě výběru videí pro Divácké zprávy máte i vlastní soutěže pro uživatele na webu NatočVideo.cz. Jak to funguje?

Je to tak, že mediální agentura Media Agency, s kterou úzce spolupracujeme, hledá možnosti, jak videa uplatnit u jednotlivých klientů. A ti pak, jako například Apotex, poskytují nějakou cenu do soutěže, kterou nabízíme našim uživatelům, promujeme tuto soutěž na našem webu a posíláme notifikace a e-mailový newsletter. Nejlépe fungují asi notifikace, protože zacílíte přímo uživatele v jejich telefonu a je to asi nejrychlejší cesta.

Všiml jsem si, že soutěžícím udělujete i nějaké body. Co potom za ty body dostanou?

Žebříček máme na webových stránkách, kde uživatelé dostávají body za odvysílané video v televizi, což je z hlediska bodování nejoceňovanější položka za pět tisíc bodů. Další body se jim přičítají za zhlédnutí. V tuto chvíli je to spíš nějaký gamifikační prvek pro uživatele, za body nic nedostávají. Slouží to jenom k motivaci mezi reportéry, aby bylo vidět, kdo je aktivní, kolik videí kdo má odvysíláno. Zpočátku jsme to měli udělané tak, že se podle těchto bodů rozdělovaly i ceny, nicméně se ukázalo, že spousta lidí se to snažila obejít a zhlédnutí si někde nakupovat. Proto jsme se rozhodli, že odlišíme bodovou hranici, a vítěze, kterého odměňujeme, vybíráme v naší redakci. Víme, že mnoho projektů žije z nakoupených uživatelů a uměle tím zvyšuje svojí cenu. My touto cestou jít nechceme a náš kmen uživatelů je poctivě vybudovaný. Díky tomu dostáváme unikátní a originální videoobsah, který není kradený.

A vítěze ohodnocujete jak?

Každý měsíc rozdáváme 80 tisíc korun. Tyto vítěze vyhlašuje redakce. I do budoucna máme nápady, které budeme velmi brzy realizovat. Chceme rozlišovat lidi, kteří jsou aktivní a dodávají kvalitní videa, od těch, co teprve začínají. V této souvislosti stojí za zmínku naše Akademie, kterou jsme vytvořili společně s Vyšší odbornou školou publicistiky. V tuto chvíli existuje 13 dílů, v nichž se snažíme radit, jak natáčet na mobilní telefon, jaká jsou různá příslušenství, která se k tomu dají nakoupit, jak udělat správnou kompozici záběru, proč nešvenkovat, jak pracovat se zvukem apod. Na to se chceme zaměřit i do budoucna, abychom pouze nedostávali od lidí videa různé kvality, ale abychom jim poskytovali informace, jak by se mohli zlepšit.

Kolik má NatočVideo.cz aktuálně registrovaných uživatelů?

Přes 22 tisíc lidí, z čehož většina je registrovaná přes aplikace buď v Androidu, nebo u Applu. Z toho okolo pěti tisíc lidí je registrováno přes web. To jsou ti, co posílají videa z GoPro kamer, z foťáků a z jiných zařízení mimo telefony.

To už musíte mít obrovské množství videí v archivu.

Máme jich mraky, bude jich přes 44 tisíc.

Máte s tímto archivem nějaké plány? Jde o unikátní lokální obsah, který by určitě využily televize.

Archiv je samozřejmě tříděný. Editoři ke každému videu píší klíčová slova a tagují je, máme je rozdělena do kategorií. Zpětně jsme tedy schopni dohledat ať už videa zábavné povahy, nebo k nějaké zpravodajské události. Jednotlivá videa se snažíme nabídnout i produkcím do zahraničí. Teď se chystáme podepsat spolupráci s firmou LPE 360, což je velká americká produkce, která spolupracuje s více než 60 televizemi a dalšími 120 produkčními společnostmi, které vyrábí pořady pro americký trh a jež o tento archiv mají zájem. Respektive tedy o jednotlivá videa. Vyjednáváme i s japonskými televizemi, které po tomto obsahu taky prahnou, protože mají formáty zaměřené na zábavná videa. Snažíme se tedy uzavřít spolupráci s těmito jednotlivými subjekty a v budoucnu plánujeme postavit webové stránky, jejichž prostřednictvím nabídneme archiv v zahraničí.

Co třeba vytvořit celosvětové NatočVideo? Neuvažujete o tom, že byste stejný projekt spustili v angličtině?

V zahraničí vystupujeme pod názvem Reporterio. Ve chvíli, kdy se nám podaří uzavřít spolupráci s více televizemi, budou probíhat výměny obrázků mezi těmi, kdo budou využívat naši technologii. Hlavní motivace lidí ke generování vlastního obsahu je vidina, že se to video objeví v televizi. Vždy je to tedy propojené na ose my – partnerská televize – uživatelé z dané země. Podle mě je ve velkých zemích, jako je Německo nebo Polsko, velký potenciál. Může být i v Rakousku, možná větší než u nás. Čísla příchozích videí mohou být mnohem větší a samotná databáze uživatelů, respektive reportérů, může být také mnohem větší.

Veškerý archiv videí, která máte, je veřejně přístupný na internetu? Nebo je jich dostupná jenom část?

De facto je veřejně přístupný celý. Jako přehrávač využíváme YouTube, který zajišťuje i určitou viralitu v tom, že si těch videí někdo všimne. A na základě toho se nám ozvaly i produkční firmy ze zahraničí, protože naše videa jsou opatřena logem a watermarkem, aby nám je někdo nekradl. Archiv je tedy dostupný na YouTube, ale špatně se v něm hledá, protože není připraven na uživatelské využívání, není nijak strukturovaný, člověk v něm musí hledat podle klíčových slov. Proto ho ani nebereme jako veřejný archiv.

Máte u těchto videí reklamu, je to další zdroj příjmů pro NatočVideo.cz?

Reklamu nasazenou máme, kanál na YouTube je partnerský, nicméně si nemyslím, že i když generuje při tak velkém počtu videí celkem zajímavé počty zhlédnutí, že by to byl hlavní zdroj příjmů z videoreklamy, protože z mého pohledu to pořád nejsou čísla, na která se potřebujete dostat, abyste vygeneroval nějaké zajímavé peníze. Spíš si myslím, že zajímavější je prodávat solitérní videa a spolupracovat s televizemi, poskytovat jim licenci na tuto technologii. A pak samozřejmě ještě s komerčními subjekty a poskytnout jim videa na jejich reklamní kampaň, nebo vymyslet úplně nový koncept, jak s nimi pracovat pro firmy.

Co třeba rádia? Připravuje se digitalizace jejich vysílání, která umožní šířit i obrázky a videa. Neuvažovali jste o spolupráci s některým z hráčů na českém rozhlasovém trhu?

V tuto chvíli ne, protože nám to neumožňuje smlouva s Primou, která je exkluzivní.

Smlouva s Primou se týká i rádií?

Ano. Elektronických médií obecně. Uvidíme, jestli v zahraničí… Samozřejmě tato technologie by nemusela jít jenom k televizím, mohly by ji využít i printy, které mají webové stránky, nicméně pořád je to o tom, že hlavní motivací pro uživatele naší aplikace je vidět své video v televizi. To je pro ně prostě nejzásadnější. Na internetu je videí nepřeberné množství a šance, jak tam dostat to své, je mnohem větší, uživatel si ho tam může nahrát i sám. Nebude mít ale takový počet zhlédnutí, jako když mu ho zveřejnilo třeba rádio nebo print na svých webových stránkách. A televize je prostě pořád základ.

Kolik lidí vlastně pracuje interně pro NatočVideo.cz?

Základní tým tvoří přes deset lidí, pak samozřejmě máme i externí dodavatele, s kterými spolupracujeme na vývoji aplikace a webových stránek. Reportérů – profesionálů, které můžeme oslovit, je řádově kolem sta. Jde o lidi, o kterých opravdu víme, že točí profesionální obrázky, pracují s nimi, stříhají videa, dělají k nim postprodukci a jsou schopni udělat reportáž, o níž si troufám říct, že se dá odvysílat rovnou v televizi.

Jak jste se vlastně dali jako tým dohromady? Marek Vítek dříve vedl TV Metropol a Pětku, ještě předtím si založil agenturu A-News, která produkovala dokumenty o zahraničních misích českých vojáků. Spolupracovali jste spolu už dříve?

Konkrétně s Markem se znám od roku 2006, kdy jsem začal dělat ve společnosti A-News produkčního. Tehdy jsme ještě vyráběli dokumentární filmy, věnovali jsme se dokumentární tvorbě. Potom přišla Metropol a Pětka, takže toho za sebou máme poměrně dost, nebylo tedy co řešit.

Už v televizi Metropol byl tuším nějaký projekt s uživatelskými videi, ne?

Byl, ale s dnešním NatočVideo.cz nemá de facto nic společného. Skončil. Pracují pro nás lidé, kteří dělali i v Metropoli a na Pětce, ale to už je uzavřená kapitola.

Jak vidíte službu NatočVideo.cz do budoucna, odhlédneme-li od spolupráce s Primou? Technologie časem umožní komukoli vytvořit si vlastní televizní kanál na internetu a díky chytrým televizím se dostane i na televizní obrazovku. Uvažujete tímto směrem?

Vnímáme, že to bude mít určitě roli, když se televizní vysílání bude měnit. Ono se tedy mění už teď, ale jak se bude zvyšovat dostupnost aplikací v chytrých televizích, které bude mít stále více lidí, určitě bychom rádi měli svůj vlastní kanál, nebo nějaký kanál ve spolupráci se zavedenou televizí, do kterého bychom nabízeli obsah. Další věc je živé vysílání, které se chystáme v naší aplikaci spustit v tomto roce. Také se chceme ještě víc napojit na naše reportéry, dát jim prostřednictvím aplikace vědět, jaké akce se chystají, abychom měli přehled o tom, kdo na ně pojede a bude tam natáčet. To jsou podle mě zásadní věci, na které se chceme zaměřit.

Potom jde o technologické věci jako rozpoznávání obličeje, tedy to, co jsme dělali ve spolupráci s agenturou Sportify na pražském maratonu. Chceme dokázat rozpoznat obličej uživatele, a až bude na nějaké akci, umožnit, aby se mu na základě tohoto rozpoznání spustilo konkrétní video, protože díky technologii budeme vědět, že jde zrovna okolo. Budoucnost je ale podle mě v aplikacích pro chytré televize, využití archivu, který máme, ať už samostatně nebo ve spolupráci s nějakou televizí, a živé vysílání, které bude podle mě velmi důležité pro samotné televize a je to i nějaká novinka pro samotné uživatele.

Živé vysílání čeho?

Živé vysílání umožní uživatelům vysílat živě přes naši aplikaci. Nyní přes ni mohou natočit a poslat video, ale když bude nějaká událost, ať už zpravodajská nebo zábavná, budou ji moci živě streamovat a my budeme schopni televizi pustit tento zdroj tak, aby ho mohla využít v rámci svého vysílání.

Takže v praxi se bude něco dít, vy budete mít na místě deset amatérských reportérů, kteří se mohou přes aplikaci připojit, a televize si vybere ty nejlepší živé záběry přímo do vysílání.

Přesně tak. Máme to nachystané už přes rok, ale zatím po tom nebyla poptávka. Teď si myslím, že ta chvíle přichází. Nereagujeme tím na aplikaci Twitteru Periscope a další služby. Už dlouhodobě tady jsou aplikace, které umožňují to samé, a my si myslíme, že to má velkou budoucnost. I s ohledem na to, že internetové připojení se zrychlilo, nestojí tolik peněz, jako stávalo, a to nám samozřejmě taky velmi výrazně pomáhá v uskutečňování těchto kroků, které byly de facto před třemi čtyřmi lety nemyslitelné. Víme, že o tom uvažovala spousta lidí i samotné televize, ale lidi neměli dostatečné připojení k internetu, neměli chytré telefony a vlastně to nefungovalo. My jsme se, myslím, přesně trefili do té doby, kdy by to bylo vhodné spustit.

Tak ony už proběhly nějaké experimenty už i v českých televizích, kdy některé živé vstupy probíhaly přes Skype.

Ano, to funguje. Nicméně, lidi na Skypu nemáte uložené v žádné databázi, nemůžete je nijak oslovovat. U nás víte, kdo kde je, můžete ho oslovit, on si může zapnout aplikaci, případně mu můžeme zavolat. Máte u toho vyřešena autorská práva, což je podle mě ta nejdůležitější věc.

Čili když se u vás registruje uživatel, rovnou souhlasí s tím, že jeho videa budou využita třetími stranami?

Ano, vlastně nám tím předávají licenční práva a my můžeme tato práva poskytovat dalším subjektům, ať už českým televizím nebo do zahraničí. U videí, která prodáme do zahraničí, jde polovina utržené částky autorovi videa. Což si myslím, že může být určitá motivace do budoucna, že by to tak mohlo fungovat – nenecháváme si celou částku pro sebe, ale dělíme se o ni s autorem, protože bez našich uživatelů bychom to nemohli dělat.

Je reálné, že by se někdo v budoucnu mohl takovýmto způsobem uživit na plný úvazek? Na YouTube existují projekty, kterým stačí jednou za půl roku vyprodukovat kvalitní a hodně sledované video a z reklamy u něj se v pohodě uživí.

Já si myslím, že ano. Opravdu záleží na tom, jaká bude poptávka, po jakých videích, ale vzhledem k tomu, že televizní produkce v současné době jdou po uživatelském obsahu, do budoucna to určitě možné bude. Tak, jak se rozjel YouTube a jednotlivé kanály, tak i toto má budoucnost. Je to opravdu jen o dostupnosti chytrých telefonů, které točí videa v HD kvalitě, a pak už je to na kreativitě jednotlivců, jestli umí stříhat, postprodukovat videa, atd.

Když zmiňujete HD kvalitu, jak moc vás zajímá Ultra HD, které se pomalu rozjíždí a mnozí v něm spatřují budoucnost televizního vysílání? Nebo to je hudba daleké budoucnosti?

Myslím si, že ani není, ale z veletrhů, které jsem absolvoval, vím, že asijský trh jede Ultra HD ve velkém. Tyto obrázky jsou ale velmi kvalitní. Firmy, které poskytují a prodávají záběry ve 4K, jsou opravdu profesionální, jde o profi video, které nemůžeme nabídnout, protože naši reportéři jsou pořád „amatéři“. Zajímá nás to, Ultra HD už umí i některé telefony, ale zase – televize vysílají v HD a tato kvalita je pro ně dostačující, aby videa od nás byla vysílatelná. Televize Prima například stále ještě vysílá v systému PAL, takže pro ni stejně kvalitu našich videí degradujeme o něco níž. Nevysílají v rozlišení 1920 × 1080.

Co videa ve 3D? Ta už jsou úplně passé?

BRAND24

3D v tuto chvíli vůbec neřešíme. Technologie jde ale takovým způsobem dopředu, že je určitě možné, že se to objeví. Nás to zatím nechává chladnými. Protože i lidem v televizích stačí mít kvalitní video nebo záběr, který je aktuální a zpravodajský. Ten odvysílají. Kolikrát se ani nehledí na kvalitu, hlavně když je video aktuální, zpravodajské a záběr mají k dispozici jenom oni. V takovém případě na něm postaví reportáž na začátku a potom si k němu dotočí svoje obrázky. A může se to klepat, třepat, ale důležité je, že to tam je a pustí ho do vysílání.

Foto: Karel Choc, DigiZone.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).