Hlavní navigace

Je online žurnalistika méněcenná?

26. 9. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Rovnoprávnost internetové a "papírové" žurnalistiky vyvolává již řadu let vleklé diskuze. Podle řady názorů je úroveň online žurnalistiky srovnatelná s úrovní kteréhokoli z ostatních médií. Přesto však stále existují společnosti a instituce, které se domnívají, že tomu tak není a chovají se způsobem nevhodným následování.

Minulý týden přinesl server News.com článeko vztahu oficialit Olympiády k online žurnalistice. Šéf ESPN.com, John Marvel, chtěl poslat na Olympiádu dva své reportéry. Ale stejně, jako kdykoliv předtím, i tentokrát neudělily orgány Olympiády těmto novinářům akreditace. A jak Marvel říká, důvod neudělení akreditace byl tento:

„The Olympic Committee told us they're treating the Internet as a rights holder and that we are not an official rights holder…“

Olympijské hry jsou online žurnalistice zapovězeny stejně, jako Olympijský výbor zakázal jakékoliv online přenosy videa. ESPN.com není žádné „one-man-show“, ale kvalitní, známý a řádně registrovaný zdroj.

---

Radiomobil, provozovatel sítě mobilních telefonů Paegas, již dlouhou dobu ignoruje jakékoliv požadavky na vyjádření online médiím. Sem tam poskytne vyjádření Mobil Serveru, ale Svět Namodro dodnes marně čeká na vyjádření k problémům se sítí Paegasu a voláním na linky 0800 (zdarma). Tiskové zprávy zato posílat nezapomíná, v mnoha případech dokonce několikrát, a zcela jistě je rád, že online svět tiskové zprávy zveřejňuje.

Podobně nezodpovězeny zůstaly desítky dotazů vznesených za uplynulé roky. Nepomohlo ani zasílání dotazů faxem a mnohdy ani osobně vznesená žádost telefonicky.

---

Wüstenrot , podle vyjádření Slávka Rydvala ze Softwarových novin, dodnes neodpověděl na žádost o vysvětlení významného porušování soukromí svých klientů. Stačí zavolat na zelenou linku a rázem můžete získat údaje o stavu účtu kohokoliv, stačí znát jméno, příjmení a PSČ klienta.

---

Česká „pobočka“ BSA již více než dva měsíce ignoruje jakékoliv požadavky na vyjádření pro online tisk. Náše žádost na vyjádření k hacku BSA.CZ webu, zvláštní situace okolo vlastnictví této domény a vztahů mezi současným BSA a původními zástupci BSA (jmenovitě panem Zdeňkem Weigem) zůstala bez jakékoliv odezvy i přes řadu upomínek.

BSA.CZ ani po měsících (či letech) svého působení nedokázala ze svého středu (představuje ji pouze sedm českých firem) vyčlenit kohokoliv zodpovědného za komunikaci s tiskem či veřejností.

---

Ministr školství, pan Eduard Zeman, ústy své tiskové mluvčí, odmítl odpovědět na otázky týkající se využití počítačů a Internetu ve školství. Odpověď je možné zarámovat a pověsit na zeď:

Vážený pane,

pan ministr Eduard Zeman Vám také přeje šťastný
a úspěšný rok 1999, ale na Vaše otázky odpovídat nebude.
Ačkoliv tato zpráva není veselá, přeji Vám hezký zbytek dne.
Vladimíra Al Malikiová

---

Contactel, provozovatel nového portálu RedBox.cz, dluží Světu Namodro vyjádření k porušování pravidel používání Olympijské symboliky. Dopis od České olympijské, a.s., z 18. září tohoto roku, který má redakce k dispozici, hovoří dokonce o právních krocích, které mohou být proti společnosti Contactel vedeny. Tisková mluvčí Contactelu, paní Zdenka Pelikánová, žádost o vyjádření ignoruje.

---

Život „online“ žurnalistů tak vůbec není procházkou růžovou zahradou. Těchto několik málo příkladů je prakticky typických. Pro řadu společností a institucí je Internet méněcenným partnerem a považují pravděpodobně za zbytečné se věnovat čemukoliv s Internetem spojenému. V mnoha případech reagují způsobem absolutně neadekvátním – výjimkou není ani slovní napadání redaktorů a šéfredaktorů.

Po letech existence online žurnalistiky v České republice je přitom valná většina online novinářů řádnými členy Syndikátu, mají za sebou léta působení, mnohdy jsou zároveň i spolupracovníky řady „běžných“ redakcí, ať papírových, televizních či rozhlasových. Online tituly jsou registrovány, nabízejí své platné ISSN, jsou vydávány legitimními společnostmi a řada z nich slouží jako kvalitní zdroje i pro ostatní média (byť stále vládne nešvar přebírání kauz od online médií, aniž by tato byla uvedena jako původní zdroj).

BRAND24

Internet se přitom stal plnohodnotným médiem. Pulitzerovu cenu sice získat nemůžete (další příklad nerovného postavení, více viz Tak ani letos toho Pulitzera nedostanem… a Tak toho Pulitzera ani dostat nemůžeme), ale o vlivu internetové žurnalistiky pochybovat nelze. Přes jeden milión uživatelů českého Internetu je prvním důvodem. Druhým je návštěvnost žurnalistických webů na českém Internetu – většina z nich má více než 70 000 čtenářů měsíčně, mnohé přesahují i hranici 100 000. Svět Namodro napočítal od března tohoto roku přes 180 000 identifikovatelných unikátních čtenářů. Řečí čísel je to mnohem více, než mají mnohé nákladné a renomované papírové tituly. Vliv internetové žurnalistiky na utváření obrazu společností podnikajících v České republice je tak nesporný. A případné ignorování online žurnalistiky je tak jasným důkazem o krátkozrakosti (a nevychovanosti) některých firem a institucí (o chuti odpovídat u státních institucí a volených zástupců raději ani nemluvit).

Shrnuto a podtrženo, podnikatelské i státní sféře schází elementární pocit zodpovědnosti a slušnosti.

Je online žurnalistika méněcenná?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).