Hlavní navigace

Je Prima love opravdu cool?

17. 3. 2011
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 322915
Kolem nového televizního kanálu Prima love už se toho napsalo hodně. Pozornost jí věnovala snad veškerá média, na která si lze jen vzpomenout. Ostatně se není čemu divit - nového televizního programu jsme se v terestrice dočkali téměř po dvou letech. Opravdu je ale „Slečna láska“ tak dobrým programem, nebo jde pouze o dobrý marketing vedení druhé nejsledovanější komerční televize? A kde se Prima love nechala inspirovat? A opravdu kopíruje slovenskou televizi Doma, jak o ní někteří tvrdili?

Televizní studia a kanály, bez kterých by obsah Prima love nebyl

Pokud se podíváme na akviziční pořady, které Prima love vysílá, tato tvorba stojí především na dvou pilířích – telenovelové tvorbě amerického kanálu Telemundo zaměřeného na španělsky hovořící publikum za oceánem, blok je označovaný jako Odpolední kafíčko, a velké většině více či méně populárních zahraničních seriálů, které byly odkoupeny od známých televizních stanic a studií. Tvorbu Prima love vysílají v USA stanice FOX, CW, NBC a ABC. V současném programovém schématu má nový televizní program tuzemské komerční dvojky největší podíl od druhé a třetí stanice, tedy FOX a NBC, o jeden seriál méně pak ABC a CW, která je součástí CBS Corporation, má ve vysílání jednoho zástupce. Zvláště značka FOX rozhodně není tuzemskému divákovi neznámá. Z její dílny pochází například seriál Simpsonovi, Sběratelé kostí nebo Doktor House. Za zmínku stojí jistě fakt, že právě prvně dva jmenované seriály už Prima vysílá na svém hlavním kanálu, což tedy svědčí o určité popularitě této vysílací společnosti u nás.

Marek Singer 200

Ředitel Primy: Kvůli Primě love rozšíříme počet vysílačů multiplexu 3

Více základních vysílačů, než se původně plánovalo, by měl mít multiplex 3, v němž dnes startuje třetí program televize Prima, stanice pro ženy Prima love. Oproti digitální síti 2, v níž vysílá hlavní program Primy a Prima Cool pro mladé muže, není multiplex 3 dostupný například z libereckého Ještědu nebo pardubického vysílače Krásné. To by se mělo podle generálního ředitele Primy Marka Singera změnit. Prima love se má také objevit v dalších satelitních službách kromě Skylinku, CS Linku a T-Mobile televize. Nejen o distribuci nového programu televize Prima je rozhovor DigiZone.cz s Markem Singerem.

Úspěšnost seriálů Prima love ve filmových databázích

Jedna věc je, jak pěknou prezentaci udělala Prima novinářům, když jim nový televizní kanál Prima love představovala, věc druhá, co si o jednotlivých seriálech myslí televizní diváci, a to jak v tuzemsku tak i ve světě. Při té příležitosti jsme se tedy podívali do Česko-Slovenské filmové databáze (CSFD) a Internet Movie Database (IMDb), jak si tedy formáty skutečně vedou. Pravda je taková, že seriály i filmy si většinou lépe vedou na IMDb než na CSFD, proto budeme uvádět výsledky obou databází. A jelikož Prima love dělí seriály do tří bloků, rozhodli jsme se i my je hodnotit podle toho. Dočkáte se tedy průměru pro bloky Odpolední kafíčko, Aperitiv a Večerní koktejl, který vám také zprůměrujeme a uvedeme, jak na tom jednotlivá dílka vlastně jsou. Největší rozpor mezi tuzemskou a světovou databází je pochopitelně u telenovel. Zatímco na CSFD získá jedna necelých 50 %, ta stejná má v mezinárodním (americkém) měřítku rating 8,2/10. Ve výsledku jde pak z pohledu tuzemského diváka o slabší průměr, konkrétně 47 %. Poměrně vyrovnaný je pak ale blok Aperitiv, kde se žádný velký výkyv neděje. Primě love za něho ovšem kazí průměr Seznam ex, který má v CSFD pouze 41 %. Podle očekávání je nejsilnější „Večerní koktejl“, jehož průměr pěti seriálů by byl 70 %, což není vůbec špatné číslo. Prima love se přitom mohla dostat ještě výš, nebýt Jungle rtěnek, která má hodnocení pouze 53 %, respektive rating 6,2/10 na IMDb.

Prima love - Zoufalé manželky

Večerní koktejl lze hodnotit díky řadě atraktivních akvizičních seriálů jako velice dobrý. (Zdroj: Prima)

Hodnocení jednotlivých seriálů na Prima love podle CSFD/IMDb

Odpolední kafíčko – Pravá tvář vášně – 49 %/8,2; V náručí ďábla – 45 %/6,6 – průměr 47 %/7,4
Aperitiv – Glee – 75 %/8,1; Seznam ex – 41 %/5.8; Super drbna – 65 %/7,3; Famílie – 76 %/8,3 – průměr 64 %/7,4
Večerní koktejl – Nemocnice Mercy – 66 %/6,7; Ally McBealová – 74 %/6,9; Jungle rtěnek – 53 %/6,2; Chirurgové – 79 %/7,3; Zoufalé manželky – 76 %/7,8 – průměr 70 %/7,0

Vlastní tvorba: Podle hlasujících bohužel odpad

Jak je patrné z řádků výše, akviziční tvorbu lze vzhledem k cílové skupině hodnotit na Prima love velice kladně. To už se ale bohužel nedá říci o pořadech vlastních, které sem velká Prima odložila. Rádi bychom to napsali nějak kulantněji, ale podle filmových databází se jedná zkrátka o odpad. Nejde jen o blok Víkendové drinky, kde Prima love reprízuje Ošklivku Katku a Letiště, ale také další pořady, mezi které je možné zařadit například formáty Nikdo není dokonalý nebo Nic než pravda. Úplně nejhůře je na tom seriál v hlavní roli s Kateřinou Janečkovou na motivy telenovely Ugly Betty. Ten získal dokonce v CSFD hrůzné hodnocení – pouze 8 % a stal se 30. nejhorším seriálem v této databázi vůbec. O něco lépe je na tom Letiště, které má procent 20 a v TOP 200 tohoto žebříčku obsadil 144. místo. To, že původní tvorba plní na Prima love v podstatě pouze podobu vaty, přiznal určitým způsobem v rozhovoru pro náš web sám generální ředitel Primy Marek Singer. V některých určitých oknech sáhneme do archivu a přivedeme zpátky něco, co by už na hlavní Primě nebylo tolik atraktivní. Třeba Ošklivku Katku, což je romantický seriál pro ženy, který na hlavní Primě udělal čísla, která nebyla úplně špatná, ale neměl takový potenciál, abychom v něm pokračovali, konstatoval Singer.

ebf - partner 1

Ošklivka Katka

Ošklivka Katka diváky příliš neoslovila. (Zdroj: Prima)

Původní tvorba televize Prima v číslech CSFD

Zábava a reality show – Nikdo není dokonalý – 50 %; Nic než pravda – 27 %; Jak se staví sen – 42 %; TOP Star magazín – 14 %; Hledá se máma a táta – 32 %; Nahá jsi krásná – 18 % – průměr 30 %
Seriály – Rodinná pouta – 7 %; Ošklivka Katka – 8 %; Letiště – 20 % – průměr 12 %

Jaká může být budoucnost Prima love

Pokud se podíváme na známky, které v jednotlivých částech dne získala Prima love, není zas na tom tak úplně špatně. Podle očekávání je nejsilnější večer, kdy se vysílají, nebo budou vysílat, seriály mezi kterými nechybí například Zoufalé manželky, Chirurgové nebo Ally McBealová. Rozhodně stydět by se pak měla Prima love za původní tvorbu Primy, která zde sice plní pouze roli vaty, ale výsledné hodnocení 16 %, tedy průměr 32 % za oba bloky (zábava a reality show + seriály), není vůbec uspokojivý. Stanice má ale rozhodně dobře našlápnuto. Její vedení totiž do budoucna plánuje i vysílání některých formátů, které se osvědčily v zahraničí včetně talk show s Oprah Winfrey a také některé původní magazíny pro ženy, které by však nekopírovaly například stávající Sama doma. Pokud by se tedy v časech, kdy je nyní vysílána ona vata, objevily v následujících měsících a letech atraktivnější pořady, nebylo by v podstatě stanici co vytknout a svou roli by plnila dokonale. Vše ale bude pochopitelně záležet na tom, jak se tomuto programu bude dařit a tím pádem i jaký bude o něho zájem u inzerentů.

Pustili už jste si Primu love od jejího startu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).