Hlavní navigace

Microsoft chce sjednotit Windows pro všechna zařízení

23. 7. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Jeden systém vládne všem. Redmond pod novým šéfem ožívá. Potom, co Microsoft ohlásil výpovědi pro 18 tisíc zaměstnanců, přichází s další, tentokrát pozitivnější, novinkou.

Rozhovory s analytiky před zveřejněním finančních výsledků leckdy přinesou zajímavá překvapení. „Chceme další verzi Windows navrhnout tak, aby místo tří systémů vznikl jen jeden, ale použitelný v počítačích, X-Boxu, tabletech i smartphonech,“ prozradil podle BBC Satya Nadella. Windows 9 by se přitom mohly na trhu objevit už příští rok. 

„Ještě za dob Steva Ballmera měl Microsoft několik týmů, které pracovaly odděleně každý na své verzi Windows. Teď máme jeden tým a jednu společnou architekturu,“ dodal Nadella.

Novinka by podle něj měla zvýšit komfort uživatelů a možnosti vývojářů, kteří budou moci dodávat do jednotného aplikačního obchodu univerzální aplikace fungující na všech zařízeních s běžícími Windows. A to už je víc než miliarda lidí po celém světě, tedy násobně víc, než jen majitelé telefonů nebo tabletů s Windows Phone

BRAND24

Microsoft se vydává na cestu osamělého bojovníka, protože konkurenční Apple i Google své systémy pro počítače a mobilní zařízení zatím striktně oddělují. Naopak se tím přiblíží k vývojářům systému Canonical, kteří se snaží dát dohromady univerzální systém na bázi Ubuntu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).