Hlavní navigace

Názory k článku Jedna tečka za druhou

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 11. 2001 9:33

    Michal Blaha (neregistrovaný)
    My nepouzivame iDOT, protoze:
    - stale jsme nedostali ani navrh smlouvy, kde by bylo reseno dalsi nakladani s daty z iDOTu, coz je pro nas po predchozich zkusenostech s TNSofresem dosti zasadni vec.
    - za podobne penize dostaneme 5x vice udaju z Mytrixu, navic v mnohem hezcim baleni.
    - nechceme mit web plny tecek, iDOTu a podobnych veci. Chceme se rozhodnout pro jeden subjekt.


    Na druhou stranu je asi zajimava informace, ktera neni v clanku zminena, a to ze asi dojde k posunu iAUDITu jako takoveho. Od ledna 2002 prestane byt tezistem iAUDITu pocitani logu WWW serveru, ale publikovana budou pouze cisla iDOTu, zatimco udaje z logu budou mit pouze kontrolni charakter (a otazkou je jak dlouho).

    Pokud vsak nedojde k rozsireni udaju poskytovanych iDOTem, bude to mit iDOT oproti napr. Mytrixu, Counteru nebo zadarmo sluzba typu Toplist a Navrcholu tezke.

    A bez radne smlouvy s jasne vymezenym vyuzivanim ziskanych dat jeste tezsi.
  • 16. 11. 2001 10:06

    Novak (neregistrovaný)
    Zajima me, co tato zmena (idot, tecky, iaudit, mytrix, linkx) a dalsi polostatisticko-reklamni sra...y prinesou uzivateli?

    Delsi natahovani stranek?

    V pripade, ze idot (nebo cokoliv jine) spadne, uplne nedotazeni stranky?

    Dalsi cisla, ktera jsou vhodna leda tak na mazani medu kolem huby kvuli reklame?
    A co s toho bude mit uzivatel???

    Vsichni asi tusite, ze happy cisla vam za 200 udela kdekdo.

    Zda se mi, ze je to od TNS docela odvazny krok a velice rad bych, jako uzivatel, uvital, kdyby se servery radeji rozhodli pro cistejsi a rychlejsi HTML kod, nez to mrsit dalsima kusama externiho kodu.
  • 16. 11. 2001 10:35

    Jiri Ptacek (neregistrovaný)
    Vazeny pane Zemane,

    ja ted nechci vubec pusobit jako "prudic", ale mam z tohoto Vaseho clanku pocit, ze bud:

    1)pan Antos Vas pozadal, abyste nenapadne trosku popichnul konkurenci, kdyz tolik opevovany projekt SPIRU nejede.

    2)Internet Info se boji, ze by prave udaji z iDotu bylo docela nemile prekvapeno......jinymi slovy, idot asi muze ukazat jak opravdu vypada situace na ceskem internetu, co se prekryvu a share uzivatelu tyce...a to by pro InIfo nemuselo byt zrovna dvakrat ruzove (to je ale z me strany hypoteza)...

    3)Hledate senzaci. Nemate o cem psat.

    Ja osobne si myslim, ze ani "kure zadarmo nehrabe", jinymi slovy, proboha, naucme se uz po skoro 12ti letech myslet trosku pozitívne a nehledejme za vsim pouze pocit, ze nekdo nekoho zneuziva atd....

    Ja iDot znam jen okrajove, ale myslim, ze to je slusny nastroj, ktery poskytuje zajimave a hlavne uzitecne informace...

    V CELEM CLANKU JSTE SE NEZMINIL O TOM, ZE IDOT POSKYTUJE DATA, KTERA MAJI ZAPOJENYM WEBUM DOST VYRAZNE POMOCI U AGENTUR A U KLIENTU. LEPSI DATA SE ROVNAJI VICE PENEZ. A UZ NEKOLIK AGENTUR, KDYZ JSEM S NIMI HOVORIL O SVEM SERVERU (OMLOUVAM SE, ALE NEBUDU JEJ ZMINOVAT, PO MNE DATA Z IDOTU CHTELO. ZE BY TO BYLA Z JEJICH STRANY Z NOUZE CTNOST? to si nemyslim......

    A jeste bych si dovolil jednu poznamku k reakci pana Blahy. Pisete, ze Mytrix poskytuje lepsi data....COZ JE PODLE ME PEKNA BLBOST (omlouvam se za ta slova). S daty z Mytrixu se neda delat, protoze jsou nesrozumitelna, navic mi pokazde vychazely uplne jina cisla.....tak jsem to dal rychle pryc...krom toho me docela pobavila ta afera kolem PWC:)))

    No, nic, to je asi vse, co jsem chtel rict.

    Jiri Ptacek
  • 16. 11. 2001 10:58

    Tomas Krause (neregistrovaný)
    Prinese vam to to, ze budou vubec nejake weby pro uzivatele existovat. Prestante si uz myslet, ze provozovatele vam delaji weby pro sve pobaveni a nejlepe za sve penize po babicce. Servery musi z neceho zit a potrebuji se prodat. K tomu potrebuji ruzne pruzkumy a statistiky.
  • 16. 11. 2001 11:16

    Michal Blaha (neregistrovaný)
    p. Ptacek, nemohu souhlasit.

    My mytrix pouzivame, jejich cisla srovnavame 3-mi dalsimi metodikami (logy, reklama, interni cisla) a v mezich technologie jsou spravna (tzn. lisi se v jednotkach %).

    Jde nekolikamesicni zkusenost . Pokud vam cisla mytrixu prisla nesrozumitelna, tak se kouknete na help (a zkuste dat priklad, ne jen obecne tvrzeni).
    A vy z hlavy presne vite, jak je definovana iLoayality u iDOTu? Co to vlastne vubec znamena?

    BTW, data z iDOTu mi u agentur ve srovnani s daty z Mytrixu temer nepomohou. Prehled o chovani uzivatele v iDOTu totiz neni. Tam je 5 souhrnych cisel a to je vse.

  • 16. 11. 2001 11:47

    Jiri Ptacek (neregistrovaný)
    asi narazite na tu mou pripominku ohledne SPIRu (kde je pan Antos predsedou)...?Ano, souhlasim s vami, obe metodiky asi nemaji nic moc spolecneho, ale ja jsem spise tou mou poznamkou miril do vod konkurencniho boje NetAliance a TNS. Co si budeme povidat, nikdo jiny tady moc neni.....a Mytrix do toho opravdu pocitat nebudu....

    Mimochodem, TNS snad pry nabidne take panel. Nevim ale na jakem principu bude fungovat....

    Jiri Ptacek

  • 16. 11. 2001 12:41

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Domnivam se, ze jste omylem zamenil SPIR (kde je pan Antos skutecne predsedou) se sdruzenim Net Market Research Alliance. NMRA pouze vyhrala konkurs na zpracovani Net Projektu, pan Antos s ni nema nic spolecneho. Mezi Internet Infem a NMRA je tyz vztah, jako mezi Internet Infem a TNS. Jsme jejich zakazniky. Pokud jde o iinfo, nedomnivam se, ze bych k TNS nebo NMRA byly v konkurencnim vztahu, zrovna tak, jako si nekonkuruji Net Projekt a iDot.
  • 16. 11. 2001 13:37

    uzivatel (neregistrovaný)
    SPIR sice nenacita tecku (pokud vim), zato audituje navstevnost z logu a doplnuje data o sociodemograficke informace o uzivatelich (coz je mimochodem relevantni udaj pro zadani reklamni kampane), to vse pro server jako je Lupa za...

    sociodemograficka data o uzivatelich serveru jako je Lupa z panelu jako ma NMRA - ha ha ha. jestli prodavate reklamu podle TOHO, delejte to od oka a usetrite.

  • 16. 11. 2001 13:48

    Tomas Urbanek (neregistrovaný)
    Jen bych upresnil poznamku ohledne vyse zmineneho dokunetu "o nesireni skutecnosti spojenych s TNS" a te pokute. Tento dokument neni podepsan s TNS, ale s tretim subjektem se kterym se nam nedari spojit aby doslo k ukonceni platnosti tohoto papiru, ktery jsem ja osobne ani v zivote nevidel. A mrzi mne, ze stale jeste nekde mozna existuje!
  • 16. 11. 2001 11:27

    Jiri Ptacek (neregistrovaný)
    Pane Blaho,

    docela dlouho sleduji pusobeni Atlasu v iAuditu, respektive nesleduji, protoze tam nejste. Ale predpokladam, ze napisete, ze je to problem TNS...budte trochu soudny, prosim.

    Za druhe, data, ktera poskytuje iDot jsou pry srovnatelna s velicinami, ktere se bezne pouzivaji na zapad od nas a ktere se pouzivaji v klasickych medialnich agenturach. Takze proto asi 5 udaju(myslim, ze je jich tam ale vice). Sam jsem chvili planoval a musim rict, ze to UPLNE STACI, respektive, zadny planovac nema cas a ani moc chut se "hrabat" v tunach cisel....to je vec druha.

    Pokud jde o Vas priklad iLoyality, tak jste mi vyvolal usmev na tvari.....domnivaĺ jsem se, ze jako clen metodicke komise, snad vite, co to znamena....:)))

    Tak, tedy, jen pro vas: toto jsem nalezl na jejich webu.
    --------------
    iLoyalty
    je index věrnosti uživatele. Číslo udává počet návštěv na jednoho uživatele za měřenou periodu.
    --------------

    Pekny den

    Jiri Ptacek

  • 16. 11. 2001 11:36

    Petr Bednář (neregistrovaný)
    Ke zmíněnému projektu SPIRu - už zase se míchají hrušky a jablka. iDot měří počty návštěvníků, výzkum SPIRu (NetProjekt) měří sociodemografický profil návštěvníků (složení podle pohlaví, věku, vzdělání, příjmu atd.). iDot má z hlediska svých výstupů skutečně nejblíže k Mytrixu.

    NetProjekt již běží, právě dnes byla zveřejněna data za říjen. Z nich se například dozvím, že víc jak polovina našeho serveru (Blesk.cz) je ve věku 35 - 49 let, téměř polovina má maturitu a víc jak třetina má příjem 10 až 15 tisíc Kč měsíčně. To mi žádný iDot ani Mytrix nikdy neřekne.
    A pro prodej inzerce jsou to velmi důležité údaje.

    Na webu NetProjektu (www.netprojekt.cz) si také můžete prohlédnout seznam všech domén, o nichž můžete získat validní informace (jinak řečeno, jejich návštěvnost v rámci panelu NetProjektu je dostatečná pro získání validních výsledků). V tuto chvíli jde o 300 domén druhého řádu, pro které NetProjekt může zveřejnit profil jejich návštěvníků.
  • 16. 11. 2001 12:28

    Tomas Urbanek (neregistrovaný)
    Zdravim vsechy pritomne,
    presny princip fungovani a tvorby panelu jeste neprozradim, ale jiz muzu rici, ze bude eliminovat problem ktery vznika diky tomu, ze chovani prumerneho respondenta internetoveho panelu se diametralne neschoduje s chovanim prumerneho navstevnika internetu. Prumerny panelista je totiz mnohonasobne (ten rozdil je opravdu obrovsky) aktivnejsi oproti prumernemu uzivateli, coz samozrejme degraduje vysledky z jakehokoli panelu na internetu pokud nebude tato chyba osetrena. A je vyrazna, verte mi... :o)

    Navic se ukazuje, ze ten nenasytny a arogantni TNS nebude zase poskytovat tyto data zdarma! Nebude za ne ani serverum platit! Ale bude je prodavat za tak obrovsky peniz, ze to bude levnejsi nez SPIR... ;o)

    Tomas Urbanek
  • 16. 11. 2001 12:54

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Nevim, jak je na tom Atlas, jeho overene vysledky take postradam -- narozdil od Vas, pane Ptacku, si vsak nemyslim, ze by je musel overovat zrovna TNS.

    Zminil jste praxi na zapad od nasich hranic. Pak tedy vezte, ze v zahranici neexistuje nic, co by se dalo k nasemu iAuditu prirovnat. TNS se v CR povedlo neco velmi unikatniho. Totiz na jednom miste shromazdit takove mnozstvi vyznamnych hracu, ze jejich vysledky lze srovnavat na zaklade tychz kriterii podle cisel vzniklych totoznym merenim. Krom toho iAudit lze povazovat za velmi vypovidajici mereni navstevnosti v CR.

    Neznam, a domnivam se, ze ani nikdo jiny, zadnou dalsi zemi, kde by se povedlo vytvorit podobny referencni vzorek poskytovatelu obsahu, nezna. o je postaveni, ktere se nyni pokousi konkurence TNS zvratit. Jak je videt z prikladu Atlasu, na overovani navstevnosti neni treba udrzovat monopol.

    iLoyalty neni index vernosti, to je proste jen pocet navstev celkem vydeleny poctem uzivatelu. Zrovna tak iPersistency znamena jen soucet doby stravene uzivateli na webu deleny poctem uzivatelu. Abyste mohli posoudit, nakolik jsou tyhle dva indexy vypovidajici,musite znat i rozlozeni delek a cetnosti navstev u skupin uzivatelu. Jinymi slovy, jak velke je uzivatelske jadro. Rozlozeni delky, ci poctu navstev na jednu osu a poctu uzivatelu, kteri tyto navstevy vykonaly na osu druhou. Pokud takovy vystup iDot k iPersistency a iLoyalty neposkytuje, nema smysl s temito indexy ztracet cas -- jsou to proste jen dalsi pekna cisla.
  • 16. 11. 2001 15:35

    Beda (neregistrovaný)
    Ano, a proto jsou vsechny ty tecky a obdobne nesmysly v mem browseru vedeny jako zakazane servery, se kterymi se ani nenavazuje spojeni.
  • 16. 11. 2001 15:38

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Jistě máte pro své tvrzení i nějaké argumenty. Možná by nebylo na škodu podělit se o ně s ostatními. Pokud totiž máte pravdu, bude především na SPIRu, aby vše uvedl ve správný stav. Já žádné takové skutečnosti neznám.

  • 16. 11. 2001 15:51

    Michal Blaha (neregistrovaný)
    Panove, vysledky ATLASu postradate zbytecne. mame auditovane vysledky za zari i za rijen, zarijova cisla najdete na http://www.idot.cz/?op=news&sub=27.

    Rijnova vyjdou predpokladam jiz v prvni zprave iAuditu.

    K iPersistency a iLoyalty se pekne vyjadril Martin Kopta, nemam k tomu co dodat.
  • 16. 11. 2001 15:56

    Michal Blaha (neregistrovaný)
    Pane Ptacek (doufam, ze prave jmeno).
    Jsem rad, ze predem vite, co odpovim. Plete te se. kouknete treba na http://www.idot.cz/?op=news&sub=27.

    Ja jako clen komise znam "definici" iLoyalty. Vy umite taky docela cist. Ale muzete mi rici, co toto cislo znamena - vylozit mi jeho vyznam?
    Myslite ze vernost = pocet navstev celkem vydeleny poctem uzivatelu?
    A jak mi toto uzasne cislo pomuze prodavat reklamu?




  • 16. 11. 2001 17:40

    Tomas Urbanek (neregistrovaný)
    iPersistency a iLoyalty jsou pomocne hodnoty, ktere nam reknou jak se meni nektere chovani uzivatele na serveru coz je patrne nejlepe v grafu.

    iPersistency:
    kdyz klesa, znamena to, ze uzivatele travi v prumeru na serveru mene casu a opacne.

    iLoyaty:
    kdyz klesa, znamena to, ze uzivatele se na server vraci mene casto a opacne.

    Napriklad 11.9.2001 doslo k vyraznemu poklesu techto hodnot a v nasledujicich dnech zase k vyraznemu zvyseni. Znamena to napriklad, ze ac doslo 11.9.2001 k zvyseni navstevnosti prumerna doba pobytu uzivatele na serveru se zkratila atd.

  • 16. 11. 2001 12:36

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Nekteri lide by podle Vaseho prispevku mohli mit pocit, ze pochybujete o nezavislosti Lupy. Uz jenom kvuli tomu, ze pracuji pro totez medium, urcite by me takovy dojem u ctenaru mrzel.

    Obavam se, ze Mirek Zeman se nesnazil chtit po kureti, aby hrabalo zadarmo, spise se snazil poukazat na fakt, ze kureti je dobre placeno, a presto ne a ne hrabnout. Nez nam vsem hrabne, zkusim nejak sesumirovat svuj pohled na vec...

    Tedy predevsim, server typu Lupy zaplati 4.500 Kc za iAudit, k tomu 200 Kc za to, ze si muze nainstalovat na stranky iDot, 800 Kc za to, ze o tom smi mluvit a na zaver jeste 1.500, pokud chce vedet, co se vlastne u nej meri. To je celkem 7.000 Kc.

    Pokud se podivame na konkurenci, pak u Mytrixu za obdobu iDotu (bez auditu logsouboru) zaplatime 1.999 Kc, coz je o 20 procent mene (uspora rocne cini 6.000 Kc). Pote kdy do konkurence vstoupi NaVrcholu, bude opet z ceho vybirat, nyni napriklad mesicni report Gold prijde na 290 Kc, tedy je o cca 90 procent levnejsi (rocni uspora dosahne 26.520 Kc) -- mimochodem, NaVrcholu nic nebrani v tom, aby sve sluzby rozsiril na uroven Mytrixu ci TNSI.

    SPIR sice nenacita tecku (pokud vim), zato audituje navstevnost z logu a doplnuje data o sociodemograficke informace o uzivatelich (coz je mimochodem relevantni udaj pro zadani reklamni kampane), to vse pro server jako je Lupa za 2.750 Kc proti 4.500 Kc mesicne u TNSI.

    Pokud si tedy prikoupime k vyzkumu SPIRu treba Gold od NaVrcholu, ziskame komplet objimajici audit logu, mereni z tecky a navdavkem sociodemograficka data za 3.040 Kc mesicne (proti 7.000 Kc u TNSI).

    A to jsem zcela stranou nechal skutecnost, ze zatimco u Mytrixu se jeste nedavno iDnes dusoval, ze pokud by mu unikla data o jeho navstevnosti, bude z toho vyvozovat nasledky, avsak totez u iDotu nikomu nevadi (mne osobne by to nevadilo ani u Mytrixu).

    Myslim, ze se tu zamlzuje jeste jeden podstatny fakt: audit navstevnosti je pekna vec, to jiste, ale inzerentum je naprosto k nicemu. Oni potrebuji audit reklamnich kampani. To u nas nikdo nedela, pokud nepocitame audit logsouboru v iAuditu, ktery opet o nicem nejspis nevypovida. A pokud se nekdo snazi tvrdit, ze Mytrix, iDot (a brzy i dalsi) generuji zajimava data o uzivatelich, pak musim rici, ze to je pravda -- crossing a overlaping, to jsou jiste fajn veci, ale pokud Lupa nebude chtit platit za mereni prekryvu s Zive, pak proste tahle data nedostane ani inzerent (protoze Zive prekryv zrovna s Lupou pravdepodobne vubec nezajima) -- a to byl pouze priklad.

    Obavam se tedy, pane Ptacku, ze v bodu 2) nemate dost informaci, abyste z nich mohl vyvozovat zavery, ktere jste tu prezentoval. K bodu 3) jen podotknu, ze ten clanek mozna mohl byt napsany ode mne, bohuzel dosud plati dokument, jimz jsem se zavazal nesirit se o skutecnostech spojenych s TNS a iAuditem a milion korun na zaplaceni smluvni pokuty prave volny nemam. Z tehoz duvodu se nemohu ani s kolegy v Lupe delit o sve postrehy k technologiim TNSI. A k bodu 1) ... Marek Antos je predsedou SPIRu, a ano, take sefredaktorem Lupy. Presto se domnivam, ze tvrdit, ze Lupa je hlasnou troubou SPIRu, je odvazne -- odvazuji se tvrdit, ze naopak SPIR je ramenem, jimz Internet Info (a 22 dalsich clenu) chce hybat ceskym Internetem. Kdyby Marek ANtos opravdu neco chtel sdelit, napsal by clanek sam.

    Prohlasil jste, ze se Lupa boji, ze s iDotem vyjde na svetlo dosud zakryvana pravda. Nevim, co noveho o Lupe muze iDot prinest, presto si troufnu tvrdit, ze jsme pripravenejsi na vysledky, at uz budou jakekoli, a to mozna vice, nez nekteri lide, kteri se obavaji uvest i jen takovou drobnost, jako je nazev vlastniho serveru...
  • 17. 11. 2001 3:18

    Lukas Novy (neregistrovaný)
    Tak mne ta Vase debata zaujala, ze jsem se zacal pidit po tom, jak to tedy opravdu je. A ouha, prisel jsem to na veci!

    Pan Zeman tu tvrdi, ze TNS praktikuje "podivnou cenovou politiku", ale podivejme se na ty ceny blize. Vim, ze se tu v podstate resi TNS kontra SPIR, tak jsem se podival na ceny techto dvou konkurentu.

    a) SPIR (bez auditu)

    poplatek pro maly server: 2750Kc - 50% sleva (bez auditu) = 1375Kc
    poplatek pro velky server: 3950Kc - 50% sleva (bez auditu) = 1945Kc

    cena za data pro agentury: 17800Kc


    b) TNS (baz auditu)

    levna varianta: 200Kc
    drazsi varianta: 1700Kc

    cena za pristup pro agentury: 3900Kc

    (mnozstevni slevy jsem samozrejme v pripade jednoho serveru nezapocitaval :)

    Nejak nevim, ale napadaji mne jen tyto moznosti, proc mohl tenhle clanek vyjit ve zneni v jakem vysel:

    a) je pan Zeman SPATNY novinar a nebyl si schopen zjistit vsechny informace
    b) pan Zeman neumi pocitat
    c) je clanek NEUVERITELNE ZAUJATY a v te souvislosti zacinam verit tomu, ze na Lupe se praktikuje jasna pro SPIRovska politika

    Myslim, ze k tomuhle neni co dodat...

    A jetli mu tu bude nekdo tvrdit, ze SPIR ma lepsi data nez TNS tak brzdete. O to tu preci neslo. A navic si to nemyslim. TNS (Urbanek) se tu zminuje o problemu paneloveho mereni na netu a ty uvedene duvody jsou vice nez pravdepodobne. Taky se muze stat, ze az TNS prijde s tim panelem tak se zjisti, ze cisla SPIRu jsou jeden velky humbug...

    W R O O M

  • 17. 11. 2001 18:46

    Lukas Novy (neregistrovaný)
    A jeste mam jednu perlicku! :o)

    Nedavno vydal jeden z realizatoru vyzkumu pro SPIR tiskovou zpravu, ze Internet v CR vyuziva skoro 50% ekonomicky aktivni populace!

    Jestli realizator vydava takove BLBOSTI, tak jak pak muze spravne provadet vyzkum pro SPIR? Nebo tomu snad verite? Uz vidim kazdeho druheho zemedelce jak si brouzda po netu misto toho aby sedel vecer v hospode.. ;))))

    Jen houst pani NOVINARI! Zacina mne to bavit... :o))))

    W R O O M
  • 18. 11. 2001 2:00

    Jerry III (neregistrovaný)
    Teda to ze jeste v dnesni dobe bude nekdo tak uboze michat cestinu dohromady s anglictinou samo o sobe vypovida o necem, ale to ze ta anglictina neni vubec korektni je fakt sila :)) Patvar "periode" me fakt dorazil :)
  • 18. 11. 2001 12:18

    Petr Anderle (neregistrovaný)
    heh, to je fakt... "reklamni budgety" taky nejsou spatny... (kdyz pominu overlaping s jednim p)
  • 18. 11. 2001 12:58

    m (neregistrovaný)
    > A bez radne smlouvy s jasne vymezenym vyuzivanim
    > ziskanych dat jeste tezsi.

    To na tom u Mytrixu zase až tak moc jinak nejste.
    Pokud si všímáte reakcí lidí z Mytrixu např. i zde na Lupě,
    důvěryhodností to asi bude naplňovat málokoho.

    Konečně podívejte se na standardní smlouvu Mytrixu ...

  • 18. 11. 2001 14:01

    Tomas Urbanek (neregistrovaný)
    Zdravim,
    je pravda, ze ten web jeste neprosel zadnou jazykovou upravou a pouziva se tam obcas ne zrovna ceskych vyrazu jako vyse zminene "budgety". Je to ale vyraz, ktery se proste v reklamnim svete pouziva a neni zdaleka jediny. Bohuzel se s tim neda nic delat. Kdo se nekdy pohyboval v reklame tak moc dobre vi co se tam plodi za "veci". Jedine snad zavest nove "narodni obrozeni". Nebo zakonem zakazat pouzivani cizich vyrazu jako na slovensku... :o)

    Anglictina se pouziva hlavne proto, ze iDot se provozuje nebo testuje i v jinych statech a web zatim nepodporuje vice jazyku. S cestinou by asi v Estonsku meli trochu problem. ;o)

    Ale to ze jsou na webu jazykove chyby vim a co nejdrive je opravime.

    Diky za upozorneni, kazde takove je jen ku prospechu. :o)
  • 18. 11. 2001 14:27

    Marek Antoš (neregistrovaný)
    Mám dojem, že se pokoušíte srovnávat nesrovnatelné - iDot pracuje úplně jinak než NET PROJEKT (výzkum SPIRu) a dává naprosto odlišné výsledky. Zatímco iDot vám poví, kolik unikátních návštěvníků navštívilo váš web, kolik času tam strávili a kde jinde ještě byli (podle cookies), NET PROJEKT popisuje jejich socio-demografickou strukturu, tj. jak jsou staří, kolik vydělávají a ze kterého jsou města. Dávat vedle sebe ceny za dvě zcela služby, které jsou zcela odlišné, tedy podle mého názoru nikam nevede. Pro podrobnější popis prosím vizte příspěvek Petra Bednáře (Ringier) o něco výše v této diskusi.

    Ostatně, kdybyste byl v tom přehledu započítal i cenu za audit u obou služeb, vyšla by vám přesně naopak.

  • 18. 11. 2001 15:15

    Tomas Urbanek (neregistrovaný)
    Zakladni vymezeni pouziti dat je jiz v metodice, ktera je pro TNS zavazna a byla schvalena cleny metodicke komise. V pripade, ze provozovatel ma zajem na presnejsi specifikaci, je samozrejme mozne podepsani smluvy, ktera jeste presneji vymezuje co je mozne zverejnit a velmi striktne zavazuje TNS v nakladani s daty.

    Hlavnim ukolem pro TNS je zajisteni primarnich dat aby nedoslo k jejich uniku. Tyto data sice neobsahuji zadne osobni data uzivatelu, ale mohou poslouzit napriklad k presnemu cileni na konkretniho uzivatele v pripade vyuziti dat v reklamnim systemu. Tyto data si ale reklamni systemy mohou zajistit bez problemu sami.

    Data se v systemu iDot nejdrive agreguji a teprve pote zverejnuji. Tak dojde k tomu, ze neni mozne zjistit cokoli o zadnem konkretnim uzivateli. Neni v zadnem pripade mozne, aby byly zverejneny data v primarni podobe nebo v podobe ve ktere je mozne data vyuzit pro jine ucely nez jsou urceny.

    TNS kazdy den ziskava a zpracovava velmi citliva data o konkretnich lidech v ruznych vyzumech jak pro statni instituce tak pro komercni firmy a na 100% splnuje pozadavky zakona pro ochranu osobnich dat.
  • 18. 11. 2001 15:49

    Tomas Urbanek (neregistrovaný)
    Vysledky, ktere jsou zverejnovany na www.idot.cz zdaleka nepostihuji vsechny moznosti systemu iDot.

    Analyzy, ktere je mozne provadet nad daty je mnohem vice ale jsou jiz natolik specificke, ze je zbytecne je portovat do standardniho www interface. Za nekolik tydnu budou pripraveny ASCI data, ktera budou slouzit k provadeni prave techto slozitejsich analyz.

    Dale bude (brzy!) system iDot spojen s panelem, ktery prinese prave vyse zminovane sociodemograficke udaje o navstevnicich serveru v systemu iDot. Proto je take stanovana tak nizka startovni cena za ucast v systemu iDot. Ma umoznit ucast i mene majetnym serverum v techto vyzkumech ve chvili kdy to budou potrebovat i na urovni adhoc analyz, ktere budou samozrejme levnejsi nez kontinualni vyzkum.

    Za zminku jeste stoji take vyse zminovany monitoring internetove reklamy, ktery bude jiz v brzke dobe k dispozici (pro provozovatele zdarma!) a data budou primo navazana na vystupy ze systemu iDot a sociodemograficke udaje z paneloveho vyzkumu.

    Tim dosahneme kompletniho portfolia dat potrebneho pro plnohodnotne planovani a postbuy na internetu.

  • 18. 11. 2001 18:25

    mkman (neregistrovaný)
    dovoluji si nesouhlasit. Podrobdnym a nekonene hlubokym vystupum brani jedine. Velmi vysoka vypocetni narocnost pocitanych dat ktera jsou diky metodice "na hony vzdalena" napr navrhcholu nebo toplistu (ty jsou pochopitelne zadarmo a neverim ze nekdo jen ak z dobre vule investuje statisicove castky a pak da data nekomu zadarmo).
    Mj jen umisteni serveru u ISP neco stoji sam jiste vis ze ne zrovna malo.
    IMHO by nebylo vubec spatne kdyby TNS udelalo den otevrenych dveri pak by asi rada pochybovacu poznala ze za iAuditem a iDotem stoji hromada prace, tym lidi, hromada HW a ne jen bezmezna touha po penezich ..
  • 18. 11. 2001 21:32

    Jerry III (neregistrovaný)
    Pokud by s cestinou byly problemy tak proc je tam pouzita? Me nevadi ta spatna anglictina, na tu si clovek zvykne na ceskym inetu, ale vubec se mi nelibi to michani cestiny a anglictiny, a to ve vecech pro ktery cesky ekvivalenty normalne existujou. Kdyz uz tak to napiste vsechno v anglictine, uzivatelum to jen prospeje :) BTW v CR se vazne pouziva budget? To pro to neexistuje ceskej ekvivalent? Rozpocet? Jinak o nejaky narodni obrozeni mi nejde, ale prijde mi ubohy psat pulku anglicky, protoze to vypada na levnou snahu jak pusobit svetove.
  • 19. 11. 2001 13:18

    Dusan Bolek (neregistrovaný)
    Je to smutny, ale v reklamnich agenturach se takhle fakt mluvi. Oni jsou to tam vetsinou polistopadove rychlokvasky, ktere absolvovaly nejaky obskurni ustav jako treba VSE, k tomu par anglickych zkopirovanych skript a vyrazily do sveta medii a businessu. :-))))))
  • 19. 11. 2001 19:08

    Tomas Urbanek (neregistrovaný)
    A jan pro poradek - i zemedelci spadaji pod definici "ekonomicky aktivni" a navic jeste popelari, kuchari, novinari a samozrejme mnozi dalsi.
  • 19. 11. 2001 19:36

    Marek Antoš (neregistrovaný)
    V tom případě je ale pro pořádek třeba říci, že se jedná o zprávu STEMu, zatímco v alianci, která realizuje výzkum pro SPIR, je STEM/MARK. Obě společnosti mají sice velmi podobný název a i cosi společného, ale nejsou totožné, každá sídlí někde jinde a realizují různé průzkumy.
  • 19. 11. 2001 20:11

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Ale o tom žádná :-) Oni tam spadají třeba i redakoři internetových magazínů. A také bych mohl posměšně napsat, že ta zpráva je úplně "BLBÁ", vždyť přeci každý ví, že naprostá většina internetových článkopisců má přístup na Internet, ne jen nějakých 50 procent.

    Ohrazoval jsem se především proti logice, polovina produkce alkoholických nápojů Tramtárie vzniká kvašením, tudíž i každý druhý absinth z Tramtárie by podle této logiky měl vznikat kvašením. To je BLBOST, ale nikde ve zprávě STEMu se to nepíše (zaplaťpánbú).
  • 18. 11. 2001 17:27

    Lukas Novy (neregistrovaný)
    1) "Mám dojem, že se pokoušíte srovnávat nesrovnatelné - iDot pracuje úplně jinak než NET PROJEKT (výzkum SPIRu) a dává naprosto odlišné výsledky. Zatímco iDot vám poví, kolik unikátních návštěvníků navštívilo váš web, kolik času tam strávili a kde jinde ještě byli (podle cookies), NET PROJEKT popisuje jejich socio-demografickou strukturu, tj. jak jsou staří, kolik vydělávají a ze kterého jsou města."

    No nevim, ale kdyz se podivam na vysledky vyzkumu SPIRu, tak tam najdu i udaje o navstevnosti. Napriklad za ATLAS.CZ je tam za posledni mesic uvedena tato hodnota: 766 366 navstevniku... Takze tu i Vy uvadite ne zrovna pravdive udaje ;). To ze vyzkum SPIRU je zalozen na jine metode zberu vim, ale to jeste nic nerika o tom jaka metoda je vhodnejsi pro cesky internet. A jak je tu okolo napsano, tak iDot v brzke dobe zacne i v teto oblasti SPIRU konkurovat. A co tu ted ctu tak i v oblastech, kde SPIR zadne vyzkumy nema. Ze by to cele bylo v duchu "nejlepsi obrana je utok"?

    2) "Dávat vedle sebe ceny za dvě zcela služby, které jsou zcela odlišné, tedy podle mého názoru nikam nevede."

    Tak to tu predemnou uz udelali jini. :) Ja jsem jen dokazal, ze s cenami to neni az tak jednostrane jak vyznelo z clanku a z kometaru Vasich redaktoru...

    3) "Ostatně, kdybyste byl v tom přehledu započítal i cenu za audit u obou služeb, vyšla by vám přesně naopak."

    Muj predchozi prispevek a Vas take jen dokazuje, ze "cenova politika" obou stran neni ani "spatna" ani "dobra". Je proste jen jina, coz je pochopitelne. To jestli je nekdo "levnejsi" ci "drazsi" je treba posuzovat v sirsim kontextu a ne jen vyjmenovat a secit nektere ceny, ktere se ani nedaji spolu kombinovat a hlavne se NEMUSI kombinovat a prohlasit tim padem jednu stranu za "spatnou". Stejnou metodou lze "prokazat", ze "spatna" je i druha strana.

    Kdyz o tom tak premyslim, tak je skoda, ze se redaktori na Lupe snizuji k podobnym clankum a nevenuji se tematu hloubeji. Co primeje Vase redaktory k napsani dobreho odborneho clanku treba i na tema mereni a vyzkumy na internetu? Ale uz ne prosim v tomto "bulvarnim" a jednostranem duchu...

    Je zvlastni, proc se tu nikdy nedoctu o "problematice" vyzkumu SPIRU.
    1) proc vlastne odesel jeden z nejpovolanejsich zadavatelu reklamy z rady (ci jak se to jmenuje) SPIRu?

    2) jak muze vyzkum davat spravna cisla, kdyz je postaven na Media projektu o kterem se vseobecne vi, ze neposkytuje presna cisla o uzivatelich internetu (www) diky nevhodne polozenym otazkam? Neda se jednoznacne rici, jestli respondenti, kteri uvedli, ze jsou uzivatele internetu pouzivaji i www prohlizec. Vite jaky je podil uzivatelu jen e-malu a uz ne www v Media projektu?

    3) jak muzete vyzkum SPIRU udavat pocet uzivatelu serveru, kdyz neznate rozdil prumerneho chovani uzivatele a prumerneho chovani respondenta? Podle toho co se tu psalo v TNS to asi vedi... Jsem opravdu zvedav jak se budou Vase a jejich cisla rozchazet a jak si je vsichni obhajite.

    4) Jak jste schopni obhajit sva data, kdyz je jasne, ze mate vetsinou jen domaci respondenty? Myslite si, ze je mozne v CR planovat jen na domaci uzivatele?

    Je skoda, ze se tu asi dava prednost "vlastnim" zajmum pred skutecnou problematikou a nebo ze se Lupa riti do bulvarniho klise. Jen by mne zajimalo co u Vas prevladne, jestli to bude "novinarska cest" nebo neco jineho. Byla by opravdu skoda, kdyby neco jineho...

    W R O O M

  • 19. 11. 2001 9:06

    Marek Antoš (neregistrovaný)
    Je zvlastni, proc se tu nikdy nedoctu o "problematice" vyzkumu SPIRU.

    Důvod je jednoduchý - vzhledem ke svému angažmá ve SPIRu jsem nepovažoval vhodné, aby se Lupa věnovala těmto otázkám, protože by dříve či později někdo přišel a začal zpochybňovat naši nezávislost - tak, jak to teď činíte Vy.

    Sebekriticky musím říci, že to byl omyl: NET PROJEKT je zjevně natolik zásadní téma, že se mu dost dobře nemůžeme vyhnout. V nejbližší době se chystám napsat v tomto směru nějaký článek (raději sám, abychom pak nemuseli poslouchat, koho jsem zas k čemu "navedl") a těším se, že se spolu potkáme i v diskusi pod ním. :-)

  • 19. 11. 2001 15:47

    Mirek Zeman (neregistrovaný)
    Vazeny pane Novy,

    ke scitani hrusek a jablek (tj. porovnavani vystupu iDotu a SPIRu) se zde venovali uz Marek Antos a Petr Bednar, takze si dovolim pouze poznamku na okraj ohledne me podjatosti: Cinnost SPIRu me zajima asi stejne jako cinnost TNS -- tj. pouze profesionalne a je mi lhostejne, ktera sluzba se prosadi (nemyslim na ukor druhe) a ktera nikoli. Preji to obema, budou-li dobre. Prosazovani libovolne z nich mi neprinasi zadny prospech, takze k tomu nemam duvod. Na Lupu pisu, co si myslim, nikoli co si mysli vydavatel -- od toho jsou zde jini. Kdyby to nebylo mozne, s mymi clanky byste se zde nesetkal.

  • 19. 11. 2001 16:57

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Pane Novy, travil jsem docela dost casu tim, ze jsem proti vytkam kladl argumenty. Ted uz jsem trochu unaveny, kdyz vidim, ze nejsem schopen volit argumenty tak, aby prevazily dojmy.

    Zkuste take nektere ze svych prohlaseni podlozit argumentem nebo zkuste sve citace dolozit odkazem. Verte, ze pak mozna zase najdu silu debatovat s Vami. Proti vyrokum typu "nedavno jeden z" se bohuzel postavit neumim.

    Dovolim si jen dve drobne poznamky: Pokud povazujete prohlaseni, ze polovina ekonomicky aktivnich obyvatel pouziva Internet (a ja tomu verim, protoze SMS z Internetu uz dostal skoro kazdy) za "BLBOST", tak mi reknete, kolik lidi je podle te tiskove zpravy brano za "ekonomicky aktivni". Tahle skupina je totiz pro kazdy ucel stanovovana jinak.

    A druhy pripodotek se tyka vasi poznamky o kazdem druhem zemedelci. Pokud jsem spravne pochoopil, tak tiskova zprava se zemedelci neoperuje, operuje s ekonomicky aktivni populaci, a navic jeste jen s polovinou. Je docela dobre mozne, ze se v tomhle vzorku neobjevi ani jeden zemedelec (ale spis se jich tam objevi dost).

    Kdyz se nad svymi vykriky rozumne zamyslite, mozna vam dojde, proc s vami nikdo nechce diskutovat.
  • 19. 11. 2001 19:03

    Tomas Urbanek (neregistrovaný)
    Dle meho nazoru byla zminena tato zprava.

    A jestli mohu jeste upresnit, tak druhy odstavec v tomto zneni:
    "Po vyloučení důchodců ze souboru dotázaných se mohla k celosvětové síti doma nebo v zaměstnání připojit dokonce téměř polovina (47 procent) ekonomicky aktivních obyvatel. Průzkumu STEM se zúčastnilo 1613 občanů starších 18 let."

    Jinak pojem "ekonomicky aktivni" je bezne uzivany pojem, ktery ma velmi presnou definici a pouziva se samozrejme v mnoha vyzkumech. Muzete si to za domaci ukol zjistit... ;o)
  • 19. 11. 2001 20:37

    Tomas Urbanek (neregistrovaný)
    Oba vime, ze to bylo urcite napsano jako nadsazka. A ze ten priklad neni ulne presny.

    Teoreticky se take da rici, ze "moznost" pristupu k internetu ma v CR bezmala 100% lidi, protoze kazdy si muze obcas dojet (nebo se nechat zavest) do nejake iKavarny. ;o)

    A kdo ma ted "pravdu"? Nikdo!

    Je tu jisty podil, ktery o teto moznosti a) nevi b) nema zajem c) si neco domyslete. Ale publikovat tyto vice ci mene spekulace o "jiste" a navic "moznosti" je pro takovou firmu tak trosku "ostudicka", nemyslite?

    Co treba vyzkum na tema "moznosti" stat se alkoholikem v CR? Ted ale nevim jestli "uz jsem" nebo "jeste nejsem"... :o)

    Mozna tu chybi specifikace toho, co znamena by "uzivatelem internetu"... Takhle si muze kazdy delat vyzkumy jak chce a to vcetne nas...
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).