Hlavní navigace

Jiří Janeček reaguje na obvinění odborů „tradičně“: rozhovorem pro Právo

29. 10. 2010
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 115393
29. 10. 2010

UVNITŘ NÁHLED Deník Právo tradičně využil generální ředitel České televize Jiří Janeček pro reakci na žádost televizních odborů, aby policie prověřila výběrové řízení na externího výběrčího koncesionářských poplatků a další tendry, které v posledních měsících vypsal management ČT. V krátké době to je již potřetí, co Janeček poskytl rozhovor deníku Právo, aby v něm „vysvětlil“ problematické kroky vedení veřejnoprávní televize.

K TÉMATU: Odboráři z ČT žádají policii, aby prověřila tendry Janečkova vedení

Nemám od nikoho na stole žádný rozbor, který tu nebo onu zakázku označil jako neefektivní či dokonce tunelující ČT. Bez jasných dat je to jen takový mediální marketing. Já nemohu přijmout tezi, že outsourcing některých činností rovná se tunelování veřejné instituce, komentuje Janeček svůj záměr převést výběr televizního poplatku na externí firmu a za šest a půl roku jí za tuto správu zaplatit přes jednu miliardu korun. Tendr však začátkem října pozastavila Rada ČT, která jej nechává prověřit svou dozorčí komisí.

ČTĚTE TAKÉ: Rada ČT požádala Jiřího Janečka, aby pozastavil tendr na výběr poplatků

Zákon o ČT podle Janečka ukládá generálnímu řediteli, aby naplňoval veřejnou službu co nejefektivněji. S tím souvisí i nutnost využívat na některé činnosti externích firem, místo kmenových zaměstnanců. Outsourcing činností probíhal v uplynulých dvaceti letech velmi intenzívně, konstatuje šéf ČT. Janeček podle svých slov nabízel odborářům, aby jejich zástupci zasedli ve výběrových komisích, ti to ale podle něj odmítli.

Náhled titulní strany deníku Právo, který v krátké době potřetí za sebou přinesl rozhovor s generálním ředitelem České televize Jiřím Janečkem. Pokaždé k některému problematickému tématu vedení ČT. Janeček jinak poskytuje rozhovory jen velmi zřídka. (Repro: DigiZone.cz)

Soutěž na výběrčího koncesionářských poplatků nemusí podle Janečka jednoznačně vést k tomu, že jej televize skutečně svěří externí firmě. Výběr poplatků je na hraně, zda outsourcovat či nikoli. Pro ČT je to nákladný proces a další náklady si ještě vyžádá. (…) Každopádně je třeba zodpovědět, zda a za jakých podmínek by to mohlo být výhodné i pro ČT. K tomu směřuje ono výběrové řízení. Pokud ano, lze o tom uvažovat, vysvětlil generální ředitel ČT.

NAPSALI JSME: Obchodní šéf ČT: Externí firma by vybrala na poplatcích o 400 milionů Kč více

BRAND24

Janeček se domnívá, že obvinění odborů je součástí snah zpochybnit proces restrukturalizace veřejnoprávní televize. Jsem přesvědčen, že kdyby nebylo této zakázky, objevila by se jiná kauza. Současná situace tomu nahrává, řekl doslova. Kauzy současného ředitele ČT zaplňují média od letošního léta, bulvár se například zaměřil na Janečkův majetek. Mediální „masáž“ odstartovala zpráva z letošního jara o krádeži Janečkova osobního automobilu.

Deník Právo a jeho redaktorku Janu Perglerovou využívali pro vysvětlování svých kauz i bývalí ředitelé ČT, například Jiří Balvín nebo Petr Klimeš. Velmi časté rozhovory této redaktorce a tomuto listu dával i bývalý generální ředitel televize Nova Vladimír Železný, když potřeboval reagovat na nepříjemné informace v jiných médiích. Jiří Janeček jinak rozhovory téměř neposkytuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).