Hlavní navigace

Jiří Peterka dostal pozvánku do Rady ČTÚ. Schválit ho bude muset vláda

12. 5. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Příliv nových jmen do vedení telekomunikačního regulátora neustává. Peterka by mohl v Radě nahradit bývalého předsedu Pavla Dvořáka.

Odborník na telekomunikace, vysokoškolský učitel a autor pravidelných pondělních textů na Lupa.cz se pomalu chystá na další možnou životní štaci. Jiří Peterka byl osloven jako případný nástupce bývalého předsedy Pavla Dvořáka. Ten předloni přišel o post šéfa Rady i kvůli kontroverznímu zrušení aukce frekvencí.

Sám Peterka se zatím k nominaci vyjadřovat nechce. Omezil se jen na krátké prohlášení na Twitteru. 

Publicista by měl podle ČTK přijít do Rady za hnutí ANO. Pro Peterku jde přitom už o druhý pokus o vstup na půdu regulátora jinak než v roli experta nebo novináře. Do vedení ČTÚ se mohl dostat už za Vladimíra Mlynáře v roli ministra informatiky. 

Do finále na vládě ale jméno kandidáta musí poslat ministr průmyslu. „Jan Mládek v tuto chvíli zvažuje kandidáta do Rady ČTÚ a své postoje diskutuje s odbornými a politickými partnery. Ve chvíli, kdy bude panovat shoda na konkrétním adeptovi, předložíme návrh vládě,“ komentuje aktuální situaci mluvčí ministerstva František Kotrba.

cif 24 - early cena - média

Podle informací ČTK je ve hře i prodloužení mandátu Dvořákovi, který má blízko k ČSSD. Údajnou kandidátkou za stejnou stranu je i bývalá předsedkyně vysílací rady, náměstkyně ministra kultury Kateřina Kalistová. „Proti nominacím za ČSSD ale hraje loňské jmenování ředitele sekce digitální ekonomiky a ochrany spotřebitele ministerstva průmyslu a obchodu Jana Dubna, který je rovněž považován za kandidáta sociální demokracie,“ tvrdí agenturní zpráva.

Duben nahradil předsedu sdružení CZ.NIC Ondřeje Filipa, který se po roce působení v Radě svého mandátu vzdal. "Vzhledem k tomu, že i na evropské úrovni se nyní intenzivně řeší otázka síťové neutrality, chci se zaměřit na tuto problematiku, která je mi blízká,“ komentoval svůj odchod loni v září Filip. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).