Hlavní navigace

Johansson 9640KIT: z twin LNB pouze jedním kabelem na dva přijímače

28. 3. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Autor: 322915
Úsporné a elegantní řešení rozvodu signálů v domácnosti, nebo rodinných domech, které se ještě před několika lety jevilo buď jako drahé, nebo složitěji řešitelné s použitím mnoha komponentů a kabelů se dnes pomocí Multi Band Converteru od belgické firmy Johansson značně zjednodušilo. Požadované frekvence ze satelitních antén sloučíte do jednoho kabelu a na vhodném místě opět plnohodnotně rozdělíte do původní podoby na několik přípojných míst. Před Multi Band Converter lze předřadit například twin DiSEqC multiswitch a rozšířit jeho funkci na sloučení signálů i z více LNB nastavených nezávisle na libovolné satelity.

Satelitní přijímače s duálním tunery, nebo další přijímač (přijímače) tak můžete připojovat zcela nezávisle na sobě a přesto se nebudou navzájem ovlivňovat a nebude ani jinak omezen přenos signálů. Průchozí útlum satelitního signálu je pouze –4 dB, konvertorovaného signálu satelitu 0dB a terrestriálu –1dB, což vede k velmi malému snížení kvality. Jedno omezení při instalaci tohoto setu je však třeba zmínit. Satelitní kabel musí být kvalitní, dvojitě stíněný, například WF100, musí mít souvislou délku (nesmí být pospojovaný z několika kusů a průměr středního vodiče by neměl být menší než 1,13mm). Při montáži je třeba dbát na to, abyste se vyvarovali ostrých ohybů kabelu – k montáži není možné použít obyčejné běžné televizní anténní kabely.

Venkovní vstupní jednotka – Stacker

Johansson 9640KIT krabička

Venkovní jednotka je uschována v krabičce z umělé hmoty. Víko je na ní nasunuto ze strany a svorka s upevněním jednotky a otvory pro vruty na montáž je zabezpečena zarážkami a zavírá celou sestavu. Ve spodním boku krabice jsou tři otvory pro F kabely a v krabici je dostatečné místo, aby byly zcela zakryty.

Johansson 9640KIT odkrytované

Na obrázku je rozebraná vstupní jednotka

Johansson 9640KIT detail portů

Pohled na F porty vstupní jednotky vyjmuté z krabičky

K propojení twin tuneru s vnější jednotkou mohou sloužit dva krátké dodávané kabely F/F. Malý Stacker box, který se umístí co neblíže za LNB například na zadní díl paraboly nebo na stožár, má dva vstupy (1× 5–2150 MHz a 1× 950–2150 MHz) a jeden výstup (5–3550 MHz). Tyto kmitočty dopravíme dobrým koaxiálním kabelem k vnitřní jednotce.

Johansson 9640KIT mezičlen

Zesilovač Johansson 3,6GHz pro multiband konvertor 9637

Speciální zesilovač pro pásmo 3,6GHz (pouze jeden) je možné použít v tomto zapojení v případě, že propojovací kabel obou jednotek je příliš dlouhý (cca nad 70 metrů). Tento zesilovač není součástí dodávky setu. Pokud systém funguje v pořádku, pak jej nemá smysl vůbec použít. Nemůže být ale náhradou za kvalitní kabel. Doporučené kabely: WF100, H109 nebo CT100, délka kabelu při propojení obou jednotek je minimálně 7 m, bez zesilovače maximálně 70 m.

Johansson 9640KIT stacker

Při pohledu na vstupní frekvenční pásma můžete vidět, že modul Stacker umístí jednotlivé bloky frekvencí nad sebe. Zde je znázorněno i UHF pásmo, o kterém později.

Vnitřní výstupní jednotka – Destacker

Johansson 9640KIT komplet

Na obrázku je sestava spodní výstupní jednotky s napevno připojeným napáječem

Destacker příchozí kmitočty 5–3350 MHz od vnější jednotky převádí zpět na 950–2150 MHz pro tunery satelitních přijímačů. Vnitřní jednotku umístíme také blízko satelitního přijímače a dvěma dalšími dodávanými kabely propojíme se dvěma vstupy dvoutunerového satelitního přijímače, nebo dvěma satelitními přijímači, kdy druhý může být na jiném místě. Celá instalace je dokončena během několika minut a výsledek je skvělý. Kvalitní, dvojitě stíněný koaxiální kabel má velmi malý útlum, což umožňuje provozovat dva satelitní přijímače zcela nezávislé na sobě. Nezáleží na tom, zda je první přijímač provozně v horním nebo spodním pásmu, ani na tom, jaká polarizace je používána. Druhý přijímač nebo tuner může pracovat opět zcela nezávisle. Napájení této jednotky je zajištěno externím napáječem 20V DC/1A.

Johansson 9640KIT spodek

Spodní díl destackeru se zakrytovanými přípojnými F porty a kabelem od napáječe.

Johansson 9640KIT zapojení

Na schématu je základní zapojení pro příjem z jednoho satelitu s jedním duálním LNB.

Johansson 9640KIT dva satelity

Příklad dalšího rozšířeného zapojení na dva satelity pomocí tohoto setu a dalších prvků.

Systém můžeme rozšiřovat pomocí dalších komponentů, které však musíme přikoupit. V tomto případě lze signál například ze dvou duálních LNB a navíc i z terrestrické antény přivést rovněž do prvního vstupu Stackeru. Destacker příchozí kmitočty 5–3350 MHz od vnější jednotky převede zpět na 5–2150 MHz. Propojení mezi měničem a domácím zařízením nelze v tomto případě přerušit žádným rozbočovačem nebo standardním linkovým zesilovačem. Výstup z vnitřní jednotky Destackeru je pak možno připojit na satelitní přijímač s duálním satelitním tunerem, nebo na dva jednotunerové satelitní přijímače. Signál UHF lze dále rozbočit pro terrestrický přijímač a dále například i pro rozhlasové přijímače DAB či FM. Tyto komponenty již nejsou v setu a je nutno je dokoupit individuálně.

Johansson 9640KIT komponenty

Na obrázcích odleva jsou digitální satelitní TV-SAT slučovač diplexer (9501) VHF-UHF / SAT, dále DiSEqC (9920) 5 až 2150 MHz (výstup může být připojen k SAT / TV, nebo přímo k přijímači (pokud ale nepřenášíme TV signál není potřeba) a na třetím obrázku je rozbočovač VHF/UHF (1269) se zanedbatelným útlumem.

Závěr

Praxe ukázala, že tato sestava s použitím jednoho kabelu funguje bez problémů a nepozoroval jsem žádný rozdíl mezi klasickou instalací se dvěma kabely. I když jsem měl k dispozici kabel dlouhý „pouze“ 50 metrů, nepředpokládám, že doporučený dvouplášťový kabel bude dobře přenášet signály i o délce kabelu do 70 metrů. Instalace této sestavy je velice rychlá a pokud vše dobře zapojíte, bude fungovat na první pokus. Podotýkám, že s tímto zařízením není potřeba žádná speciální funkce u koncového zařízení (přijímačů), takže lze zapojit prakticky jakýkoliv přijímač.

Domácí jednotka by měla být umístěna na suchém místě s dostatečnou cirkulací vzduchu. Kolem jednotky je nutno dodržovat vzdálenost nejméně 10 cm od stěny nebo jiného zařízení a jednotku nezakrývat, nebo ji pokládat na ubrusy apod.

Toto byly dva z příkladů sestav rozvodu signálů. Existuje však mnoho dalších od různých firem, které dodávají komponenty pro satelitní a další rozvody.

Specifikace Johansson Stacker-Destacker kit

• Stacker vstupy: 1×5–2150 MHz, 1×950 až 2150 MHz
• Stacker výstup: 5–3350 MHz
• Destacker vstup: 5–3350 MHz
• Destacker výstup 1×5–2150MHz a 1×950 až 2150MHz
• Průchozí útlum/zesílení venkovní jednotky: pozemní –1 dB, satelit –4 dB, zisk konvertorovaného signálu +7dB.
• Max. vstupní úroveň 78dBµV
• Získává energii z přijímače z napájení LNB
• Průchozí útlum vnitřní jednotky: terestriál –1dB,satelit –4dB, konvertorovaný sat 0dB
• Spotřeba energie: Stacker 80 mA, Destacker max 50 mA.
• Omezovač proudu – spínač pro ochranu přijímače
• Rozměry: Stacker 146×73×24 Destacker 201×87×42

Další komponenty Johansson a alternativní zapojení rozvodů signálů naleznete zde: http://www.1000or­di.ch/docs/34694_en­.pdf
http://www.tmc­.ru/upload/pa­ge554/Johan_cat_en­g02_2010.pdf U nás se prodává tento set ještě pod obchodní značkou Schwaiger MBC 212 Multi Band Converter

Johansson 9640KIT multizapojení

Pro názornost uvádím další dvě alternativní příklady zapojení pomocí tohoto setu ale s pomocí i dalších dodatečných prvků od firmy Spaun pro čtyři satelitní pozice.

Johansson 9640KIT propojovací kabely

Čtyři dodávané velice kvalitní propojovací kabely s F konektory

Johansson 9640KIT krabice

Balení obsahuje:

• Vstupní jednotku Stacker připravenou k montáži • Výstupní jednotku Destacker s napevno připojeným napáječem. (primár: 100 až 240V, sekundár 20V/1A). • Dva kratší velice kvalitní kabely s F konektory 40cm. • Dva delší velice kvalitní kabely s F konektory 80cm. • Stahovací páska na upevnění venkovní jednotky na stožár • Dva vruty • Anglický, německý, polský a francouzský stručný montážní manuál. Český bohužel chybí.

Obrázky poklepáním myší zvětšíte v novém okně.

Foto autor s použitím dalších firemních fotografií a schémat zapojení výrobce.

ebf - partner 1

Přijímač k testu zapůjčila firma IPON s.r.o. se sídlem v Rokycanech

Web produktu 9640KIT Multi Band Converter:
http://www.tvdi­gitalne.cz/jo­hansson-9640kit-multi-band-converter.html
Orientační cena: 2490 Kč včetně DPH

Podobné zařízení
TechniRouter Mini 2/1×2: http://www.tvdi­gitalne.cz/techni­router-mini-2–1×2.html

Jakým způsobem přijímáte satelitní signál?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí spolupracovník DigiZone se specializací na satelitní a terestrické vysílání, dálkový příjem televize i VKV rozhlasu a přítel elektroniky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).