Hlavní navigace

Jsme inovátoři, tvrdí čínský Huawei. Usadil se i na českých školách

21. 6. 2016
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Huawei hlásí, že je také evropskou firmou. Číňané se snaží přesvědčit, že inovují a chtějí do původního výzkumu investovat stále více.

Čínská firma Huawei se snaží přesvědčit světový trh, že právě ona nyní patří mezi největší hybatele a inovátory v technologické oblasti. A chce se zbavit rozšířeného stigmatu, že jde pouze o asijskou kopírku. Akce tímto směrem jsou hodně znatelné, bylo to vidět i na nedávné konferenci v Paříži.

Huawei v loňském roce do výzkumu a vývoje investoval devět miliard dolarů při celkových tržbách 60,8 miliardy dolarů a zisku 5,7 miliardy. „Půjdeme ještě dále. Do budoucna se ve výdajích na R&D chceme dostat až na 20 procent podílu z tržeb,“ řekl v Paříži předseda představenstva Huawei William Xu.

S panem Xu jsem se naposledy potkal na stejné konferenci nazvané Innovation Day před dvěma lety v Miláně, kde jsem se podíval i do tamní laboratoře. Podobných inovačních center už mají Číňané po světě 21, některé provozují sami, některé se zákazníky. Xu tehdy uvedl, že Huawei Evropu pokládá za strategický a důležitý kontinent.

Čínské dolary do českých škol

V loňském roce Huawei v Evropě do nových aktivit kolem výzkumu a vývoje investoval přes 30 milionů dolarů. Firma se také zapojila do projektu Horizon 2020, v rámci kterého loni získala 5,3 milionu dolarů z evropských peněz.

William Xu, člen nejvyššího vedení Huawei.
Autor: Jan Sedlák

William Xu, člen nejvyššího vedení Huawei

Číňané se snaží uspět skrze takzvanou „soft“ sílu. Inovační centra v různých evropských zemích jsou jednou z věcí, kterou politici rádi vidí. Mezi další aktivity pak patří třeba investice do univerzitních programů a výzkumů. V poměrně uzavřené Francii například Huawei společně s francouzským ministrem pro vzdělávání (Číňan mluvil zásadně čínsky, Francouz zase francouzsky) otevřeli nové matematické centrum.

Do školství Huawei investuje také u nás. Firma vybavila učebnu na ČVUT, spolupracuje i s VŠB v Ostravě a VUT v Brně a nově také Vysokou školou technickou a ekonomickou v Českých Budějovicích. Je to podobná taktika, kterou už řadu let využívá Cisco. To díky programu Academy „cvičí“ lidi na své technologie už od středních škol.

Na VŠB probíhá spolupráce s Huawei už asi deset let, firma historicky dodávala zejména technologie pro mobilní sítě. „Začali jsme spolupracovat i v oblasti smluvního výzkumu. Finanční rámec byl nastaven na 80 tisíc dolarů pro období 2014 až 2018 a již druhým rokem realizujeme pro Huawei aplikovaný výzkum a experimentální vývoj,“ přibližuje pro Lupu Miroslav Vozňák z Katedry telekomunikační techniky ostravské univerzity.

V prvních dvou letech spolupráce se rozjel vývoj mobilní sondy, která sbírá informace o pokrytí a dokáže autonomně vykonávat testy. Vyvíjela se rovněž aplikace, která v grafickém prostředí umožňuje pracovat s různými QoS politikami.

Premiér Bohuslav Sobotka, zástupci Huawei a českých univerzit v Šanghaji při podepsáni memoranda o spolupráci.
Autor: Huawei

Premiér Bohuslav Sobotka, zástupci Huawei a českých univerzit v Šanghaji při podepsáni memoranda o spolupráci

Huawei při jedné z posledních návštěv české vlády v Číně s VŠB podepsala další rámec spolupráce, investovat bude 250 tisíc dolarů. Stejnou částku dostane i ČVUT. „Velice si cením přístupu společnosti Huawei k vysokému školství v ČR a domnívám se, že tyto chytré kroky, které činí v oblasti podpory vzdělávání a spolupráce s vysokými školami, jsou velmi dobrou strategií, které budou mít své konsekvence,“ doplňuje Vozňák. Čeští studenti také díky spolupráci mohou získat stáže v Číně.

Podobné aktivity se dějí i v Brně. Na VUT například byla nedávno dokončena experimentální LTE síť s pěti základnovými stanicemi včetně IMS – vše běží právě na technologiích Huawei.

Síla v zahraničí a Evropě

Na Huawei běží také řada evropských telekomunikačních sítí. Číňané se nyní snaží všechny své telco produkty a služby „cloudifikovat“ (jde o softwarově definované technologie v podstatě nezávislé na hardwaru, které umožní budoucí rychlé nasazování novinek) a v rostoucím byznysu s operátory dál pokračovat. Huawei pro svůj cloud využívá i Deutsche Telekom, spolupracuje s ním rovněž Telefónica. Huawei obecně velmi chce sehrát zásadní roli v internetu věcí. Slibuje si mimo jiné, že budoucí 5G sítě v IoT nahradí a zastřeší současně budované sítě LoRa a SIGFOX.

„Budeme s evropskými firmami vyvíjet ICT systémy pro novou éru digitalizace,“ naznačuje ambice William Xu. Evropské firmy se zapojují i v dalších oblastech – třeba legendární německá Leica začala do chytrých telefonů Huawei dodávat technologie pro focení.

Huawei dokázala slušně zakořenit v mobilních sítích a jak jsem psal před pár měsíci, nyní se snaží uspět také na enterprise IT trhu, včetně toho českého. Tam to obecně nemá příliš lehké. Pro firmu je to nová hra, kde si teprve musí získat důvěru a publikum. Do aktivit v této oblasti se má nyní údajně opřít více pozornosti.

V roce 2015 tržby Huawei z enterprise IT činily 4,3 miliardy dolarů. Je to růst 44 procent, ovšem telco byznys si i díky nasazování 4G sáhl na 35,8 miliardy dolarů. Mnozí ajťáci stále raději preferují Dell, HP, Cisco a podobné zavedené značky. Zdrženlivé jsou vůči čínským technologiím i státní složky. Podle informací Lupy si je například český stát příliš nechce pouštět do takzvané kritické infrastruktury.

BRAND24

Huawei už má každopádně ze zahraničí 62 procent veškerých tržeb. Ty celkově v loňském roce narostly o 37 procent. Růst podílu v zahraničí značí i to, že síla značky roste. Pro Čínu jako takovou jsou navíc úspěchy v zahraničí důležité – růst domácí ekonomiky zpomaluje a odbyt za hranicemi je třeba. Huawei také v loňském roce podal nejvíce žádostí o patenty na světě, konkrétně jich bylo téměř 3900.

Cestu autora na konferenci organizovala společnost Huawei.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).