Hlavní navigace

K Firefoxu a už nikdy zpět

15. 1. 2007
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

S ohledem na moji předchozí praxi to může být překvapující, ale v používání softwaru jsem spíše konzervativní. K instalaci Windows XP jsem se donutil více než rok po jejich vydání a podobný přístup mám i k práci s dalším softwarem – když už se přinutím vyměnit jeden program za druhý, lze to považovat za malý svátek, událost rovnou Vánocům.
Jan Kuneš - karikatura

Ilustrace: Nenad Vitas

Podobně dlouho jsem lpěl na internetovém prohlížeči. Internet Explorer mi po všech stránkách vyhovoval. Když jsem objevil Maxthon s jeho tabbed browsingem, zažíval jsem stav vrcholné blaženosti. Nenapadlo by mě, že ještě někdy objevím něco lepšího.

Když Firefox dosáhl nějakých deseti procent podílu, řekl jsem si, že ho přece jenom také zkusím. Vyplatilo se. S doplňkem pro ovládání pomocí gest myši se slastný pocit dostavil podruhé.

Nicméně teď je tu Internet Explorer 7 a mnou začíná cloumat vnitřní nejistota. Neměl bych se jako poslušná ovečka vrátit zpět do tábora majority? Analytici očekávají, že přísun nových duší mezi uživatele Firefoxu bude postupně slábnout, podle některých zpráv počet uživatelů už dokonce začal klesat. Pokud se na běžné uživatele přestanou z médií valit informace o Internet Exploreru děravém jako cedník, nebudou mít důvod hledat alternativu.

IE7 nabízí průměrnému uživateli vše podstatné, co potřebuje – záložky, vyšší bezpečnost i filtr proti phishingu. Slibovanou vyšší bezpečnost sice prokáže až čas, stejně tak účinnost antiphishingového filtru, ale to nevadí. Zatím se žádný velmi kritický problém neprovalil a „sedmička“ je tak považována za zdařilé dílko.

Pokud je skóre Internet Explorer 7 vs. Firefox 2.0 nerozhodné, vyvstává před uživateli zajímavá otázka. Přejít, či zůstat? Je jedno odkud a kam. Jak jsem již napsal, běžní uživatelé Windows nemají důvod hledat alternativu.

Jak ale u uživatelů, kteří budou nad alternativou uvažovat, případně u skupiny uživatelů Firefoxu, kteří nepatří k ortodoxnímu promile a v hloubi své duši připouští možnost návratu zpět? Čím může Firefox bojovat o přízeň této skupiny?

Správně, jsou to doplňky. Každý máme své oblíbené – ať už jde o gesta myší, AdBlock, FlashGot nebo nějaký jiný doplněk, který se právě dere na výsluní. Aktivní komunita tvůrců těchto užitečných doplňků a snadnost jejich používání způsobuje, že mnozí uživatelé jsou s Firefoxem svázáni takřka pupeční šňůrou.

BRAND24

Její přerušení v podobě přechodu na jiný internetový prohlížeč by znamenalo snížení produktivity práce. Pokud používáte gesta myší, dokážete si snad představit ovládání browseru bez nich? Já tedy ne.

Internet Explorer 7 může být sebelepším prohlížečem, ale dokud nenabídne podobné zázemí, jaké se podařilo vybudovat příznivcům Firefoxu, stále bude muset s touto dravou konkurencí počítat. Situace, kdy byl z internetového povrchu vymazán prohlížeč Netscape, se již opakovat nebude.

Jaké doplňky pro Firefox používáte?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor působil v letech 2003 až 2006 jako šéfredaktor internetového magazínu Živě.cz. V současné době se v autorské rovině pohybuje externě jako autor článků pro několik počítačových magazínů.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).