Hlavní navigace

Názory k článku Kam s ním? aneb Srovnání free-hostingových služeb

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 1. 2001 9:39

    Radek (neregistrovaný)
    Proc vlastne nesmim mit reklamu na svych strankach u nekterych hostingu?
    Vysvetli mi to nekdo?
  • 9. 1. 2001 19:30

    David Antoš (neregistrovaný)
    Je to zpusobeno tim, , ze si touto podminkou provozovatele davaji moznost, aby (az se jejich sluzby rozebehnou) mohli na Vase stranky dat svou reklamu. Pokud Vam to hodne vadi, pouzijte Hyperlink, ci jeden z tech mnoha skvelych sluzeb, ktere nabizi uplne vsechno, ale nikdo je nezna.Nechci Vas navadet, ale ja jsem rok a pul uspesne porusoval snad vsechny podminky u Mujweb. Asi nikdo nema ty nervy, aby projizdel tisice stranek a kontroloval, zda na nich mate reklamu.
  • 9. 1. 2001 19:36

    jirka Cerny (neregistrovaný)
    Porušovat podmínky a jmenovat se Antoš stačí to na to , aby člověk mohl psát na LUPU ...?
  • 11. 1. 2001 12:10

    David Antoš (neregistrovaný)
    Co se tice podminek, nokoho jsem tim neposkozoval, vzniklo to tim, ze jsem si neprecetl podminky, a take jsem proto, hned jak jsem se to dozvedel, od Mujwebu odesel. To s tim jmenem, co asi na to mam rici?
  • 8. 1. 2001 10:07

    Patrik Chrz (neregistrovaný)
    Pocitadlo si muzu najit kdekoliv na Internetu a zahrnout si ho do stranky, tak kde je problem? Ja to tak mam udelane.
    Nejaky editor na www by se fakt hodil, dyt to slibili, tak to snad splni. Me na tom swebu nic nechybi.
  • 8. 1. 2001 13:04

    Radek (neregistrovaný)
    ...mi silně chybí na MujWebu. Nebylo to zmíněno. Strašně to ztěžuje správu stránek.
  • 9. 1. 2001 12:42

    VLK (neregistrovaný)
    souhlasím. to byl důvod, proč jsem z MujWebu prchnul. nechápu proč autor vytýká SWebu chybějící HTTP správu. FTP přístup je mnohem důležitější a free-hostingy, které ho nemají těžko budou hostovat kvalitní stránky. HTTP přístup je pro amatéry.
  • 9. 1. 2001 19:34

    David Antoš (neregistrovaný)
    Omlouvam se. Mel jsem to poznamenano v poznamkach, ale v samotnem clanku mi to jaksi vypadlo.
  • 8. 1. 2001 13:45

    Ruda (neregistrovaný)
    Chybí především jednička v této oblasti jako jsou oceány.cz, které poskytují nejvíce služeb v maximální kvalitě.Dále ješte FBI.cz,YO.cz a nástěnky , které nabízejí
    tyto služby .Autor by si měl nejdřív projít net než začne psát tyto články
  • 8. 1. 2001 15:05

    Kuttelwascher Tomáš (neregistrovaný)
    Přeji hezký den.
    Chci se jenom zeptat, protože nejsem takový profesionál, čím jsou tak sqelé Vaše oceany??? Jelikož o tomto portálu slyším poprvé, tak bych chtěl znát jeho přednosti.Děkuji za odpověď
  • 8. 1. 2001 16:00

    Kuttelwascher Tomáš (neregistrovaný)
    Diky za informace.Zase jsem se toho moc nedozvedel.Tak si teda pockam na tu chvilku s tim Telekomem...Jenom tak malinko nastinte datum. Pokud je to teda mozne, nerad bych z Vas tahal strategicke informace.
  • 9. 1. 2001 10:13

    Thomsn (neregistrovaný)
    Tak jsem shledl ty slavne oceny.cz. Co se tyce grafiky naprostej nevkus. Jinak ostatnima sluzbama sem se nezabyval, pac na to nemam cas. Jo a pochybuju ze Telecom a Contactel se daj dohromady aby spolecne vytahli serer oceany.cz z hlubin interentu - kde ted prave je.
  • 8. 1. 2001 15:45

    Ivoš (neregistrovaný)
    Dobrý den, www.oceany.cz jsou možná lepší. Zde hodnocené servery poskytující zadarmo prostor se však specializují na začátečníky, kterých je po vlastech českých miliony. Polopatisticky je vedou za ručičku a na konci jejich snažení je stránečka se jménem a datem narození. Toto ovšem lidi u nás potřebují. Mnozí netuší své možnosti. Pokud se přihlásím na www.oceany.cz jako začátečník, po několika minutách otevřu okno a celý ten internet vyhodím z pátého patra. Právě z tohoto důvodu zůstanou takovéto servery minoritou. Přeji mnoho úspěchů do budoucna. Ivoš
  • 10. 1. 2001 9:52

    PB (neregistrovaný)
    Dobry den,
    tak jsem shledl www.oceany.cz a prisel jsem na velikou pofidernost - na vsech strankach rolovala porno reklama na LEO.cz. Copak je možné, aby server, který má cílovou skupinu vybízel k návštěve erotických služeb (viz nize). Je to hanba!!! Asi pan Naprstek, ci kdo je tim majitelem Oceanu skutecne vydelava na vsem. Sluzby ma pomerne zajimave, ale jit touto cestou??? Jeste jednou hanba a to nejsem zadny puritam.
    "Umístěte reklamu Leo on line na svůj WEB a vydělávejte 10 tisíc a více korun měsíčně! Naše nabídka je velice lukrativní, protože za každé kliknutí na reklamu Leo on line na Vašich stránkách dostanete od nás 0,50 Kč!!!"


  • 9. 1. 2001 19:58

    David Antoš (neregistrovaný)
    Jo maji spoustu vyhod, ale nikdo jich nevyuziva. Zajimala by mne Vase statistika clenu. Ano je tady dalsich 150 podobnych sluzeb a je nespravedlive uvest jen 4. Ale az se tady priste objevi clanek, ktery bude mit 80 MB, kde skutecne nebudu diskriminovat nikoho, stejne se najde nekdo, kdo rekne, ze jsem jeste nevyjmenoval Mujobchod, Vltavu2000 a hostingy, ktere nejsou free-, ale skoro za hubicku. Nekdo se bude pohorsovat, ze jeho sluzba je umistena v clanku az po jine sluzbe. Nekdo vznese spravedlivou namitku, ze bych stranky ani tak nemel popisovat, ze by stacil jen uplny seznam. Od toho je snad Seznam?
  • 8. 1. 2001 14:28

    Pavel Kolesnikov (neregistrovaný)
    Prijde mi, ze autor je proti Seznamu snad nejak zaujaty.

    Sprava souboru pres FTP je nesrovnatelne pohodlnejsi oproti WWW formularum. Ty mohou byt sebeWYSIWYGovejsi, ale software pro tvorbu HTML zdaleka nenahradi.

    Naprosto mi uz utekl vyznam vety "Další, a dle mého názoru nejhorší chybou" uvozujici druhy odstavec - kdyz v odstavci predchozim je z nedostatku zmineno pouze velke vycerpani jmenneho prostoru diky freemailu.

    Pripada mi, jako by autor puvodne nasel na Swebu spoustu drobnosti, ktere nakonec uznal za irelevantni, takze je smazal, ale celkove hodnoceni upravit zapomnel. Takze "nejhorsi web, ktery az na nezakazani reklam obsahuje standardni T&C, nabizi velmi velky prostor a nerozlisuje mala a velka pismena (tohle je preci pro laickeho uzivatele jednoznacne plus)" mi prijde jako znacne rozporuplne hodnoceni.

  • 8. 1. 2001 15:49

    Michal Illich (neregistrovaný)
    A jsme zase u toho!

    Proc pri "testech" zvyhodnujete velke, komercne silne subjekty, i kdyz existuje mnoho sluzeb stejnych, podobnych nebo casto i lepsich nez jsou ty vami zminovane??

    (poznamka pro podezrivave: my zadny freeweb neprozovujeme, takze tu bojuji ciste za princip)

    Vzdyt prece v Cechach existuji freehostingy, ktere vam daji i PHP, pristup k databazi (SQL) nebo dokonce moznost se zalogovat (SSH) a pouzivat CGI. Vy ale vemete pouze silnou ctyrku, ktera poskytuje sluzby na podstatne horsi urovni (nekterym chybi i veci naprosto zakladni - FTP, jinym HTTP rozhrani, casto jsou pretizene, nemaji statistiky, atd.)

    Psat "test" znamena vic nez za dve hodinky sesmolit text opakujici dokumentaci obecne znamych sluzeb. Znamena to jit do hloubky, najit vic informaci nez bezny smrtelnik, rozumet problematice a mit rozsahly prehled...
  • 8. 1. 2001 21:02

    Martin Hájek (neregistrovaný)
    S příspěvkem pana Illicha se musím plně ztotožnit. Ačkoliv považuji Lupu za kvalitní server, píší sem až příliš zkušené osobnosti, které jsou provázány se silnými společnostmi. Z toho vyplývá, že jsou nám prezentovány především služby od firem typu Computer Press, Seznam, Atlas a podobně.

    Myslím, že by čtenářům mnohem více posloužil článek někoho, kdo skutečně na Internetu své stránky publikoval na několika freehostingových serverech a který je dokonale obeznámen s problematikou v praxi.

    Server Jinak.cz nabízí PHP, SQL databázi, web prostor v podstatě neomezuje (záleží na volné kapacitě serveru), zasílání logů, vlastní email s pop3 přístupem, statistiky návštěvnosti a podobně. Toto nepíšu proto, že bych Jinak.cz nějak stranil, ale prostě proto, že jsem u nich byl a že jsem podobný hosting hledal několik měsíců a situaci u nás mám slušně zmapovanou. Podobných serverů je však mnoho (třeba Multiweb nebyl zmíněn ani v diskusi).

    Z článku by mohlo vyplývat, že jsou vyjmenováni 4 "hlavní" hostingové servery. Chtěl bych varovat ty, kdo chtějí zkusit Mujweb (podle tohoto článku sice nejhorší, ale pořád mezi čtyřmi nejlepšími). Je to nejhorší služba, jakou dnes můžete najít, jeho časy jsou sečteny a stránky u nich si zřídí pouze internetoví začátečníci. U uploadu souborů (když jsem byl zoufalý a potřeboval aktualizovat obsah) je to o nervy, máte příšernou adresu, stránky na Mujwebu jsou také často nedostupné. Když napíšete adminovi, těžko vám odepíše. Rezignujete na možnost někdy si na webu něco vydělat, nesmíte mít bannery. Atd... To byl jen takový příspěvek pro lidi, kteří by si snad vybírali mezi čtyřmi nejzprofanovanějšími službami. Mimochodem, z oněch čtyř jsou skutečně nejlepší na Hyperlink.cz, není důvod být u někoho jiného v článku zmíněného. Třeba u SWEBu díky freemailu těžko seženete volnou rozumnou adresu.

  • 9. 1. 2001 10:36

    MK (neregistrovaný)
    Ačkoliv považuji Lupu za kvalitní server, píší sem až příliš zkušené osobnosti, které jsou provázány se silnými společnostmi

    Muzete to upresnit?

    Me se naopak zda, ze Marek vytezil z hlubin ceskeho NETu stare harcovniky, kteri s "velkymi spolecnostmi" spjati nejsou. Namatkou:

    • p. Jiri Peterka
    • p. Pavel Satrapa
    • p. Ladislav Zajicek
    • Marek Antos je spojovan s velkou firmou Internet Info :-)
    • treba moje malickost doufam take neni spojovana s velkym jmenem :-)
    • Panove Chvalovsky a Zeman (mladi harcovnici) take nevypadaji, jako z velke spolecnosti - ale treba to jen dovedne maskuji :-)

  • 9. 1. 2001 15:01

    Martin Hájek (neregistrovaný)
    Moc vtipné, opravdu :) Asi jsem se špatně vyjádřil - jedná se o osoby, které příliš často přicházejí do styku s tiskovými zprávami a reklamními kampaněmi mnou zmíněných společností. Vámi vyjmenovaných osob si vážím, ale předpokládám, že těžko někdo z nich, včetně autora článku, má stránku na freehostingu :) Vážím si i vás, nicméně MK je na můj vkus až příliš anonymní :) Jinak na Lupu píše i pan Lavička z Atlasu a podobní, ale to nevadí.

    Svůj předchozí příspěvek jsem psal proto, že bych zde rád viděl prezentaci nejlepších služeb. Aby se o výměnných reklamních systémech nepsalo jen na úrovni Billboard - Linx, když už je několik dalších kvalitních systémů, aby se dal prostor menším freemailovým službám, a neomílaly se pořád jen problémové Post.cz nebo Email.cz (na druhé zmíněné jsem přišel o všechny své emaily). Aby pan Lukačovič nemohl vznášet neférové demagogizující výpovědi o uzavřených jednáních a ovlivňovat tak veřejné mínění tady dřív, než se vůbec mohou vyjádřit ostatní. A tak dále.

    Jinak doufám, že někdo udělá i srovnání placeného hostingu. Pro návštěvnickou základnu Lupy bude toto srovnání jistě ještě zajímavější.
  • 9. 1. 2001 16:17

    MK (neregistrovaný)
    Hm ... Myslim, ze je celkem jednoduche dobrat se kyzeneho vysledku, co se deanonymizovani nekterych osob tyce - vcetne takovych detailu, jako je rodne cislo v ARESu :-)
    S Internetem je ta potiz, ze neexistuje "nejlepsi sluzba". Muze existovat sluzba "nejnavstevovanejsi" a i tom se da nekolik let polemizovat nebo sluzba s nejvetsim poctem ulozenych dat.
    Je lepsi SSL pristup, nebo pristup k databazi?

    Autor vybira z mnoziny, kterou lze jen tezko definovat jinak nez vyctem. Nemyslim napriklad, ze MujWeb je posledni vykrik techniky, na druhou stranu ma jistou kontinuitu a da se cekat, ze kdyz mu pribyde 1000 uzivatelu, tak se jeho schopnost poskytovat stranky nejak zmeni. Vsechny ty aktivni blbosti jsou potencialne nebezpecne a skutecne bych se rad dockal toho, ze nejaka sluzba, poskytujici tyto sluzby bude mit radove desetitisice hostovanych webu.

    Podotykam, ze bych se take mohl tvarit mrzute, protoze PinkNET nabizi uplne vsechno (aspon myslim), co ony vychvalovane systemy. Nicmene neaspiruji na milion hostovanych webu :-)))))

    Ale Marek Antos Vam urcite nebude branit, abyste napsal clanek o "nezavislych" hostovacich systemech.

  • 9. 1. 2001 8:48

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Muze mi nekdo vysvetlit co je na FTP tak zasadniho, ze ho musi kazdy mit?
    1. Zacatecnik o nem casto vubec nikdy neslysel a kdyz uz tak zpravidla vi, ze to same muze delat pres HTTP (coz je a neni pravda, zalezi na uhlu pohledu)
    2. Jakozto sluzba z kamenych dob Dinosauru ma zakladni plain textovou autentizaci (a jinak nic), tudiz je pro dnesni praci temer k nicemu (krome zabezpeceneho Intranetu)

    Takze nez se vsude honit za tim, abychom meli co nejvice jen diky tomu, ze nakonfigurovat FTP sluzby je otazka 5 minut, co takhle trochu osvety i mezi davem?

  • 9. 1. 2001 12:58

    VLK (neregistrovaný)
    proc davam prednost FTP:
    - otevrete si sveho oblibeneho spravce souboru (WinCommander, FAR, Norton, Volkov, ...), v jednom okne si pripojite pres FTP vzdaleny server, ve druhem mate sve stranky na lokalnim disku a chovate se jako doma. zadne zdrzovani s natahovanim stranek pri HTTP pristupu
    - aktualizujete pravidelne vetsi mnozstvi stranek? napisete si FTP batch (davkovy soubor se seznam vsech prikazu, ktere se maji provest) a mate usetreno spoustu casu. tuto moznost vam HTTP nenabidne

    a jeste poznamka k tomu, ze FTP je dnes uz k nicemu: FTP je zkratka ze slov "protokol pro prenos souboru". a to je presne to, co se od nej ocekava. jednoduchy, rychly a s moznosti davkovych souboru. schvalne se zkuste zeptat spravce nejakych vetsich stranek, jaky pouzivat pristup :o)
  • 9. 1. 2001 14:15

    Pepa Kokes (neregistrovaný)
    Nejde o to, ze by to musel zacatecnik znat. Ale:

    1) Da se predpokladat, ze ten zacatecnik zacatecnikem nezustane naveky, ale ze se casem treba i neco priuci. A FTP pristup oceni mnohem driv, nez ty skutecny vychytavky typu PHP, MySQL nebo treba formularu.

    2) I kdyby bod 1 nebyl pravda, faktem zustava, ze vsechny zminene servery jsou ve vsech ohledech horsi nez takrka cokoliv, co lze na ceskem (a slovenskem - Host.sk) webu najit. Z tohoto hlediska je zcela irelevantni, jestli je vetsina jima nabizenych moznosti zacatecnikem nevyuzita. Neverim, ze by zacatecnik nedokazal vyuzit prinejmensim vyssi rychlost (MujWeb neni zrovna blesk) a velikost volnyho mista (hmmm, 20 MB? wow!).

    3) A dal: Absolutne nechapu ten pristup, ze "je to zacatecnik, tomu stacej smejdsky sluzby, aspon zbude vic mista na dobrych serverech pro me". Teda urcitou logiku ma, ale rozhodne to neni logika, ktera by se mi libila.

    Pokud jde o vase otazky:

    1) FTP a HTTP rozhodne neni to samy, a to ani pro zacatecnika. Nehlede na to, ze asi i zacatecnik dokaze v Explorerovitym interfacu (kterej se bohuzel ve FTP programech objevuje az moc casto) pretahnout soubor ze svyho lokalniho disku na server, je neoddiskutovatelnym faktem, ze HTTP pristup je a) naprosto nepouzitelnej pro upload vice souboru, b) naprosto nepouzitelnej pro upload velkych souboru, a c) v nekterych situacich naprosto nepouzitelnej vubec (treba ja si na Dattelkabelu pres HTTP neuploadnu ani 30 KB soubor, nanejvejs zcela vyjimecne).

    2) Nechapu, v cem je plaintextova autentizace FTP nebezpecnejsi, nez plaintextova autentikace HTTP (kolik z freewebu pouziva zasifrovany prenosy?) nebo plaintextova autentikace mailu (kolik zacatecniku bere postu pres zakodovany protokoly - to mimochodem nedelam ani ja). Jinak bych jen podotkl, ze to, ze je "sluzbe z kamennych dob dinosauru", se da chapat taky tak, ze je tak dobra, ze se zatim na nic lepsiho neprislo (coz mi u FTP prijde jako vcelku opravneny tvrzeni).

    Pepa Kokes

  • 9. 1. 2001 14:59

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Mily Pepiku,
    az budes administrovat par serveru, pochopis a teprve v LOGach uvidis, co se vlastne na nasem 'malem' Internetu v CR deje... spousta veci totiz neni videt, protoze to spolecnosti nekrici, ale namatkou mohu uvest:
    1. SCAN pridelenych rozsahu cca 3x denne (zeme od USA pres Francii, Turecko az po ostruvky kolem vychodni Ciny) hlavne na 'zajimave' sluzby resp. porty (dozvi se casto uplny kulovy)
    2. Minimalne 1x za 5 dni sofistikovany utok na nejakou znamou diry ve znamych daemonech (nastesti zatim pomerne neuspesny)

    Rozdil v autentizaci mezi FTP a HTTP je v tom, ze HTTP ma BASIC autentizaci (BTW ta je alepson BASE64 kodovana, coz POP3, FTP, Telnet... neni bohuzel vubec) jen jako jednu moznou, FTP jinou moznost nema (snad vyjma sifrovaneho kanalu a v nem klasicke FTP, coz ale nezvlada ani jeden mne znamy program). Navic, pro HTTP pozadavek je celkem trivialni dotaz presmerovat na HTTPS server => zadna autentizace nemusi jit po nesifrovanem kanalu, u FTP tezko proveditelne...

    Plaintextova autentizace mailu, to si asi delas legraci, ze? Nevim jak ty, ale postu zasadne stahuji pres SSH tunel...

    Tvrdit, ze nic lepsiho nez FTP pro prenos souboru neexistuje svedci o Tve naproste neznalosti problematiky...

    A posledni - pro zacatecnika je putna, zda-li data stahuje pres HTTP nebo FTP, WWW klienti stejne neumi stahovani od kusu souboru (paklize aspon kus nemaji v cache a nevyuziji side-efekt - napr. MSIE) definovat a tak zpravidla casto stahuji soubory porad znovu...

  • 9. 1. 2001 17:42

    vojtecha (neregistrovaný)
    o Myslim, ze pan Kokes mel na mysli zabezpeceni klientu a ne bezpecnost serveru webhostingovych provideru.
    o Mluvit o CR internetu v souvislosti s crackingem je irelevantni
    o utok na zname bezpectnosnti diry ( nejen demonu ) neni imho utok sofistikovany, spis bych ho nazval cilenym scanem. Projevy sofistikovanych utoku pravdepodobne v logu nenajdete
    o posilat data pre https je samozrejme bezpecnejsi nez ftp, ale p. Kokes uvedl argument, ze u vetsiny webhostingu nepouziva, a tomu bych celkem veril
    o nerekl bych, ze nepouzivani chraneneho kanalu je az takova rarita, tipnul bych si tak 99%
    o tvrdit, ze nic lepsiho nez ftp pro prenos neexistuje imho nesvedci o naproste znalosti spis nez svedci o naproste neznalosti
    o posledni poznamku jsem moc nepochopil, myslim ze v reakci p. Kokes slo naopak o upload souboru nez o stahovani.

    Pro uzivatele, ktery je zacatecnikem na internetu je imho dulezitejsi uzivatelsky komfort systemu nez absolutni bezpecnost. Predstava, ze by nekdo utocil na stranky mujweb.cz/www/fotky_ze_silvestra asi neni moc pravdepodobna a zabezpeceni pres ftp se mi zda dostacujici. Take si nedovedu predstavit upload vetsiho mnozstvi souboru pres www rozhrani, pres ftp klienta je to zalezitost na par sekund.
    Mam za to, ze naprosta vetsina placenych webhostingu ( vim, ted odbocuju od tematu ) pouziva pro upload souboru prave ftp protokol a jen ve vyjimecnych pripadech ma klient k dispozici shell. I takove reseni vsak muze byt bezpecne ( pro ftp ), pokud system pouziva napr. jednorazova hesla, ktera klient obdrzi pri registraci sveho webu.
    ...
    Velmi podtstatnym kriteriem pro zacatecnika pri rozhodovani, kam umistit sve stranky, bude podpora ( helpdesk ) ze strany poskytovatele, ktera je u mamutich freehostingu patrne nulova.
    Sorry za dlouhy prispevek
  • 10. 1. 2001 9:34

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Myslim, ze pan Kokes mel na mysli zabezpeceni klientu a ne bezpecnost serveru webhostingovych provideru.

    Nemyslite ze takoveto jednosmerne uvazovani je spatne, zejmena uvazime-li kolik pomerne silnych komercnich subjektu se na nic vice nezmohlo?

    Mluvit o CR internetu v souvislosti s crackingem je irelevantni

    No ja bych ani nerekl, z RIPE je mozno pomerne dobre dohledat, ktere rozsahy komu patri a kdyz napr. ten a ten ISP operuje jen na jistem uzemi (coz casto lze vycist i z WWW) a IP mobile tu jeste nemame, pak mame temer absolutni jistotu, alespon geograficky, kde stroj lezi (byt z hlediska IP muze byt kdekoli, coz nam ale velmi casto traceroute (UDP ci ICMP) potvrdi). Proto ta zminka, ze CR je velmi zajimavym prostredim je na miste, zejmena v souvislostmi nedavno minulymi (masovy scan/hack BINDu loni apod.), staci sledovat patricne konference a narky uzivatelu... pak mozna zmenite nazor.

    o utok na zname bezpectnosnti diry ( nejen demonu ) neni imho utok sofistikovany, spis bych ho nazval cilenym scanem. Projevy sofistikovanych utoku pravdepodobne v logu nenajdete...

    Klasicka ukazka:

    Jan 8 23:24:17 app ftpd[15819]: ANONYMOUS FTP LOGIN FROM ns1.theomnistore.com [
    212.210.91.9], <90><90><90><90><90><90>
    .
    .
    .
    <90><90><90><90><90>1Ŕ1Ű1É°FÍ<80>1Ŕ1ŰC<89>ŮA°?Í<80>ëk^1Ŕ
    1É<8D>^^A<88>F^Dfš˙^A°'Í<80>1Ŕ<8D>^^A°=Í<80>1Ŕ1Ű<8D>^^H<89>C^B1ÉţÉ1Ŕ<8D>^^H°^LÍ
    <80>ţÉuó1Ŕ<88>F^I<8D>^^H°=Í<80>ţ^N°0ţČ<88>F^D1Ŕ<88>F^G<89>v^H<89>F^L<89>ó<8D>N^H
    <8D>V^L°^KÍ<80>1Ŕ1Ű°^AÍ<80>č<90>˙˙˙0bin0sh1..11
    Jan 8 23:25:25 app ftpd[15819]: FTP session closed

    1. Nazvat toto pouze cilenym scanem je opravdu odvazne
    2. uvedeny stroj a IP adresa existuje fyzicky cca 3 dny v cele ere Internetu, do te doby na tom nikdy nic neposlouchalo... a stejne zkusenosti mam i s jinymi 'aktivovanymi' IP adresami, mohu se opravdu jen usmivat nad nazorem ala "dyt ten stroj je tam chvilinku, to o nem jeste nikdo nevi, tak co by na nem hledal" - moje praxe ukazuje presny opak, patricne struktury presne vi o novych strojich...
    3. LOGy muze utocnik smazat a zamest za sebou stopu, ale pouze v par pripadech:
      1. nalezne vsechny mista a cesty kudy se LOGuje ci jinak informuje a je schopen infromace vymazat (odeslane SMSko z SMS brany tezko dostanete zpet)
      2. utocnik je schopen techto vymazani, coz implikuje, ze musi uspesne hacknout masinku, coz zrovna ve vyse uvedenem pripade se mu vubec nepodarilo, takze stopu zanechal... (BTW tu adresu klidne ignorujte, nemusi byt vubec realna, utocnika hledat tam je skutecne posetilost)

    posilat data pre https je samozrejme bezpecnejsi nez ftp, ale p. Kokes uvedl argument, ze u vetsiny webhostingu nepouziva, a tomu bych celkem veril

    To vazne neznate jiny zpusob, kdyz tak zasvecene o tom mluvite? Argument ze se neco nepouziva je sice hezky, ale proc? Protoze uzivatele vubec nevedi nic o nebezpecich, ktera cihaji (neznam firmu, kde kdyz jsem patricne objasnil 'moznosti' Internetu, nezabihal jsem ani do podrobnosti a vubec si nevymyslel, ale demonstroval na medializovanych kauzach, tak dotycny subjekt chtel aspon radne nastaveny firewall ci skoleni, dohodnuta cena bylo to posledni co ho v te chvili zajimalo). Jenze kdyz se uzivatelum bude furt mazat med kolem huby, ze je vse OK, pak je asi neco spatne, nemyslite?

    nerekl bych, ze nepouzivani chraneneho kanalu je az takova rarita, tipnul bych si tak 99%

    Zalezi na vzorku lidi, BFU nepochybne, obchodni partneri jsou jiz nyni na tom jinak a jsem tomu nesmirne rad...

    tvrdit, ze nic lepsiho nez ftp pro prenos neexistuje imho nesvedci o naproste znalosti spis nez svedci o naproste neznalosti

    To si nyni delate legraci nebo jste na tom podobne?

    Pro uzivatele, ktery je zacatecnikem na internetu je imho dulezitejsi uzivatelsky komfort systemu

    Vazeny pane, nepochybne Vam neuniklo, ze i MS musi se svym 'komfortem' neco delat, protoze prave diky tomu naprostemu teplicku tu mame kauzy jako ActiveX volani do tramtarie, Melisa a podobne mail cervy a jine, zamerne jmenuji MS, protoze ten v prve rade vymyslel ptakoviny pro uzivatele a teprve pak prichazel (resp. jini prichazeli) na moznosti, co to vse dokaze. U jinych jsem se setkal s metodikou, ze nejprve premysli, pak implementuji a kdyz jim neco unikne (nezamerne), pak udelaji opravu, ale MS dokonce nektere veci prohlasuje za features (vlastnosti) a tvari se, ze jeho se problem netyka...

    Na zaver snad jedno, pouze osveta muze s dnesnim znacne nelichotivym stavem neco delat. Michal Krsek dela IMHO velmi dobre osvetu v tom, jak funguje Internet z hlediska ISP a zakazniku, jake jsou trendy, jak se zakaznici sidi, na co si dat pozor apod. Ja se trochu(?) vyznam v bezpecnosti, znam pomerne dobre low-level programovani a vyuziti ruznych systemu, protokolu (ktere uzivatelum pres nejaky std. program neni umozneno) a vim, jake maji moznosti a co s nimi lze delat, proto delam osvetu v oblasti, do ktere vidim a po vysvetleni mne jeste nikdo nenapadl, ze si vymyslim... jen ne vse lze obsahnout na jedne A5, pak jsou nektere vety skutecne napadnutelne...

  • 10. 1. 2001 14:42

    MK (neregistrovaný)
    Na zaver snad jedno, pouze osveta muze s dnesnim znacne nelichotivym stavem neco delat. Michal Krsek dela IMHO velmi dobre osvetu v tom, jak funguje Internet z hlediska ISP a zakazniku, jake jsou trendy, jak se zakaznici sidi, na co si dat pozor apod. Ja se trochu(?) vyznam v bezpecnosti, znam pomerne dobre low-level programovani a vyuziti ruznych systemu, protokolu (ktere uzivatelum pres nejaky std. program neni umozneno) a vim, jake maji moznosti a co s nimi lze delat, proto delam osvetu v oblasti, do ktere vidim a po vysvetleni mne jeste nikdo nenapadl, ze si vymyslim... jen ne vse lze obsahnout na jedne A5, pak jsou nektere vety skutecne napadnutelne...

    Muzes udelat totez - serial o bezpecnosti. Marek Te urcite neodmitne. Jen upozornuju, ze budes mit tezsi roli. V dnesni dobe je odbnornikem na webhosting a bezpecnost kazdej druhej, zatimco jak funguje ISP tady vi par lidi (a ti si to nechavaji predevsim pro sebe :-)).

    Ja to delam zistne ze dvou duvodu:

    • Marek plati.
    • Vychovavam si zakazniky. Poucenemu zakaznikovi se prodava lepe nez nekomu, kdo nevi, ktera bije.

  • 12. 1. 2001 5:46

    vojtecha (neregistrovaný)
    Myslim, ze pan Kokes mel na mysli zabezpeceni klientu a ne bezpecnost serveru webhostingovych provideru.

    Nemyslite ze takoveto jednosmerne uvazovani je spatne, zejmena uvazime-li kolik pomerne silnych komercnich subjektu se na nic vice nezmohlo?

    Mam za to, ze si stale nerozumime a kazdy mluvi o necem jinem. Samozrejme, ze je treba dbat jak na zabezpeceni serveru ( sluzeb ), tak i na dodrzovani bezpecneho chovani uzivatelu. Ale tento subthread vzniknul na zaklade otazky, zda je ftp protokol vhodnejsi nez http pristup pro spravu stranek na freehostingovych sluzbach. Takze to shrnu:

     httpftp
    bezpecnostvysoka pres https ( neni pouzivana - nemam neovereno )nizka ( hesla jsou prenasena v nezasifrone podobe )
    ovladanicasove narocne, neintutivnirychle, integrovane do mnoha sw produktu

    Samozrejme, ze existuji i jine moznosti, jako scp, sftp nebo i cvs s overovanim uzivatele napr. pres kerberos, ale tyto sluzby nejsou standardne v nabidce freehostingovych sluzeb a mohou s sebou prinaset dalsi bezpecnostni rizika.

    Mluvit o CR internetu v souvislosti s crackingem je irelevantni

    No ja bych ani nerekl, z RIPE je mozno pomerne dobre dohledat, ktere rozsahy komu patri a kdyz napr. ten a ten ISP operuje jen na jistem uzemi (coz casto lze vycist i z WWW) a IP mobile tu jeste nemame, pak mame temer absolutni jistotu, alespon geograficky, kde stroj lezi (byt z hlediska IP muze byt kdekoli, coz nam ale velmi casto traceroute (UDP ci ICMP) potvrdi). Proto ta zminka, ze CR je velmi zajimavym prostredim je na miste, zejmena v souvislostmi nedavno minulymi (masovy scan/hack BINDu loni apod.), staci sledovat patricne konference a narky uzivatelu... pak mozna zmenite nazor.

    Ano, je mi znamo, ze s urcitou pravdepodobnosti se da urcit geograficka poloha serveru podle ip. Poznamku jsem myslel tak, ze mi unika, jaky je rozdil mezi ceskym internetem a svetovym internetem ( pro crackery ).

    o utok na zname bezpectnosnti diry ( nejen demonu ) neni imho utok sofistikovany, spis bych ho nazval cilenym scanem. Projevy sofistikovanych utoku pravdepodobne v logu nenajdete...

    Klasicka ukazka:

    Jan 8 23:24:17 app ftpd[15819]: ANONYMOUS FTP LOGIN FROM ns1.theomnistore.com
    ...
    1.Nazvat toto pouze cilenym scanem je opravdu odvazne

    Budiz, je to jen o slovech. Ale mluvit o utoku jako sofistikovanem, pokud nejake script kiddie ( z 99% ) zkousi odnekud stazeny exploit mi prijde take prehnane.

    2.uvedeny stroj a IP adresa existuje fyzicky cca 3 dny v cele ere Internetu, do te doby na tom nikdy nic neposlouchalo... a stejne zkusenosti mam i s jinymi 'aktivovanymi' IP adresami, mohu se opravdu jen usmivat nad nazorem ala "dyt ten stroj je tam chvilinku, to o nem jeste nikdo nevi, tak co by na nem hledal" - moje praxe ukazuje presny opak, patricne struktury presne vi o novych strojich...

    Kazdy stroj, ktery zapojite do internetu, je od teto chvile v ohrozeni. Pochybuji, ze 'patricne struktury' vi o nove pripojenych strojich, patrne slo o nahodu, ze se kolem zrovna prohnal nejaky netblock scan. Myslim, ze Vy sam jste tu psal az o trech scanech za den...

    3.LOGy muze utocnik smazat a zamest za sebou stopu, ale pouze v par pripadech: 1.nalezne vsechny mista a cesty kudy se LOGuje ci jinak informuje a je schopen infromace vymazat (odeslane SMSko z SMS brany tezko dostanete zpet)

    Abyste se jednou nedivil...

    posilat data pre https je samozrejme bezpecnejsi nez ftp, ale p. Kokes uvedl argument, ze vetsiny webhostingu nepouziva, a tomu bych celkem veril

    To vazne neznate jiny zpusob, kdyz tak zasvecene o tom mluvite? Argument ze se neco nepouziva je sice hezky, ale proc? Protoze uzivatele vubec nevedi nic o nebezpecich, ktera cihaji (neznam firmu, kde kdyz jsem patricne objasnil 'moznosti' Internetu, nezabihal jsem ani do podrobnosti a vubec si nevymyslel, ale demonstroval na medializovanych kauzach, tak dotycny subjekt chtel aspon radne nastaveny firewall ci skoleni, dohodnuta cena bylo to posledni co ho v te chvili zajimalo). Jenze kdyz se uzivatelum bude furt mazat med kolem huby, ze je vse OK, pak je asi neco spatne, nemyslite?

    Tak v tomto mam ponekud jinou zkusenost, ale to uz jsme zasli hodne daleko od webhostingu. Moje zkusenost je takova, ze klienti z 90 % pouzivaji prave ftp pristup a 'donutit' je pouzivat neco jineho ( bezpecnejsiho ) je takrka nemozne. Mel byste si uvedomit, ze uzivatele internetu uz nejsou jen pocitacovi geekove. Samozrejme s Vami souhlasim, ze by meli byt informovani o rizicich a moznych nahradach ftp ( nejenom ), ale to uz si musi rozhodnout sami, webhostingova firma je do toho nemuze nutit ( a vetsinou ani nedonuti ).

    nerekl bych, ze nepouzivani chraneneho kanalu je az takova rarita, tipnul bych si tak 99%

    Zalezi na vzorku lidi, BFU nepochybne, obchodni partneri jsou jiz nyni na tom jinak a jsem tomu nesmirne rad...

    Ano, je tu znat jisty posun v chovani lidi k informacim, ale opet je to imho off-topic

    tvrdit, ze nic lepsiho nez ftp pro prenos neexistuje imho nesvedci o naproste znalosti spis nez svedci o naproste neznalost

    To si nyni delate legraci nebo jste na tom podobne?

    Jinymi slovy, kdyz nekdo nevi vse, tak to neznamena, ze nevi nic. Stylisticky jsem to napsal opravdu hrozne ;)

    Pro uzivatele, ktery je zacatecnikem na internetu je imho dulezitejsi uzivatelsky komfort systemu

    Vazeny pane, nepochybne Vam neuniklo, ze i MS musi se svym 'komfortem' neco delat, protoze prave diky tomu naprostemu teplicku tu mame kauzy jako ActiveX volani do tramtarie, Melisa a podobne mail cervy a jine, zamerne jmenuji MS, protoze ten v prve rade vymyslel ptakoviny pro uzivatele a teprve pak prichazel (resp. jini prichazeli) na moznosti, co to vse dokaze. U jinych jsem se setkal s metodikou, ze nejprve premysli, pak implementuji a kdyz jim neco unikne (nezamerne), pak udelaji opravu, ale MS dokonce nektere veci prohlasuje za features (vlastnosti) a tvari se, ze jeho se problem netyka...

    Mel jsem na mysli komfort systemu freehostingu, nikoli OS. O MS produktech ma myslim na Lupe uz kazdy svuj nazor...

  • 10. 1. 2001 7:57

    Pepa Kokes (neregistrovaný)
    Prvni polovina textu je pravdepodobne spravne. To nemuzu posoudit, a nikdy jsem nic jinyho netvrdil. Jenze tahle cast je zcela irelevantni k tomu, co jsem psal ja (skoro jako kdybych nekomu rikal, "co ty vis o vyhledavacich, kdyz ani neznas detailni algoritmy, na kterych beha Google?").

    Jak uz vam napsal dalsi clovek, naprosto jsem se nezameroval na to, jestli je mozny zabezpecit postu/HTTP vic nez FTP, ale zcela azmerne na to, ze to ani jeden ze serveru nedela, a i kdyz dela, drtiva vetsina lidi to nepouziva (posta - btw., pokud chci, aby mi lidi postu necetli, tak si ji zasifruju celou, jinak at si ji klidne precte kdo chce).

    Ktery lepsi protokol nez FTP pro upload souboru znate? Rad se poucim a budu ho pouzivat.

    O downloadu jsem nemluvil vubec.

    Pepa Kokes

  • 10. 1. 2001 8:46

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Ktery lepsi protokol nez FTP pro upload souboru znate?

    Pro zacatek scp (soucast SSH) by vam nestacil? A s tim e-mailem, zasifrovanim tela zpravy zrovna tak moc nevyresite, jak vite, ze ten mail (byt zasifrovany a podepsany spravnou osobou) skutecne poslala ta a ta osoba... pri jistem zpusobu sifrovani napr. v IPsec se totiz sifruje a kontroluje vse, vcetne IP hlavicky (AH protokol?), takze ani takova vec jako Masquerade nema sanci a je to dobre...

    BTW ja se opravdu divim spouste firem, ze nejsou ochotni investovan ani korunu napr. do domeny nebo alespon e-mailu jinde nez na Free sluzbach (co si o takove firme mam myslet?) a casto znacne relevantni a vyuzitelne/zneuzitelne informace o sobe posilaji skoro tak, ze mohou otevrit okno a vytrubovat to do sveta... bohuzel cast Evropy si stale jeste nezvykla, ze informace jsou a budou nejdrazsi obchodni artikl, ktery se velmi, ale velmi dobre prodava a dle toho s tim naklada (jak inkriminovane firmy, tak 'sikulove' okolo;-))

  • 10. 1. 2001 9:08

    Pepa Kokes (neregistrovaný)
    Pokud nutne potrebuju vedet, ze mail prisel od osoby X a nikdo ho neprecetl, tak krome sifrovani v PGP pouziju taky podpis...

    SCP neznam a nejaky informace o nem bych docela uvital. Jaky ma vyhody proti FTP (teda krome toho, ze to snad zadnej free server, kterej znam, neumi)?

  • 12. 1. 2001 5:58

    vojtecha (neregistrovaný)
    scp ( secure copy ) je soucast baliku ssh pouzivanen na unixovych systemech. Klienti pro Windows take existuji. Podminkou ovsem je, aby tato sluzba byla pozkytovana webhosting providerem. Vice info napr. na www.openssh.com
  • 10. 1. 2001 11:43

    Pepa Kokes (neregistrovaný)
    Jeste jedna poznamka, vice mene offtopic. Tento hread zacal timto vasim prohlasenim:

    Muze mi nekdo vysvetlit co je na FTP tak zasadniho, ze ho musi kazdy mit? 1. Zacatecnik o nem casto vubec nikdy neslysel a kdyz uz tak zpravidla vi, ze to same muze delat pres HTTP (coz je a neni pravda, zalezi na uhlu pohledu) 2. Jakozto sluzba z kamenych dob Dinosauru ma zakladni plain textovou autentizaci (a jinak nic), tudiz je pro dnesni praci temer k nicemu (krome zabezpeceneho Intranetu)

    Na coz jsem reagoval vysvetlenim duvodu, proc ma FTP smysl i pro zacatecnika (coz jste mi strhal zpusobem "jsi uplne blbej, kdyby ses kouknul do logu, tak vidis, jak moc se v CR hackuje"). Probehlo par odpovedi, a najednou se ptate:

    Pro zacatek scp (soucast SSH) by vam nestacil? A s tim e-mailem, zasifrovanim tela zpravy zrovna tak moc nevyresite, jak vite, ze ten mail...

    WTF? Co to ma spolecnyho??? No dobra, chapu, ze jste uplne nejgenialnejsi clovek na ceskym internetu, ale neni to ponekud offtopic? Az se budu se svym nazorem cpat do diskuse o tom, jak moc nebo malo se v CR hackuje, tak prosim, klidne me muzete timto argumentem sejmout. Ale v tyhle diskusi??? To dokazu kohokoliv preargumentovat taky, kdyz mu v polemice o FTP zacnu vykladat o tom, ze by nepoznal dobrou filmovou hudbu, i kdyby ho kousla do zadku...

  • 11. 1. 2001 7:39

    Petr Klimovic (neregistrovaný)
    Umi HTTP rozlisovat mezi ASCII a binarnim prenosem?
    Ja totiz posilam z Windows na unix a tam jsou rozdilne konce radku.
  • 8. 1. 2001 16:06

    ifeus (neregistrovaný)
    Tak nevím, vždycky sem si lupy vážil kvůli kvalitě článků. Neříkám, že tenhle byl špatnej, to ne, ale opravdu neobsáhnul všechny servry a další důležitá krytéria při výběru. Možná by to chtělo trochu hlubší analýzu.
  • 8. 1. 2001 18:19

    Bilbo (neregistrovaný)
    No ja to skoro vidim i jako prehled 4 nejhorsich ... aspon podle toho ze se sem dostal mujweb (absence FTP, atd...)... ale zase webpark, sweb a hypelrink tak spatny nejsou ....

    na druhou stranu ty nejlepsi jako treba egarden.cz (PHP/MySQL/SSH/20 Mb mista)a fbi/kgb.cz(PHP/FTP/40Mb) maj bohuzel celkem casty vypadky a jsou vecne dole ...
  • 8. 1. 2001 19:45

    Rudolf Naprstek - skutecny root serveru OCEANY.CZ (neregistrovaný)
    Jsem skutecny root serveru OCEANY.CZ, docela me prekvapilo ze tu zde nekdo vystupuje mym jmenem a diskutuje za me.Ale dobre je ze mame nazory velmi podobne.
    Diky za podporu Ruda Naprstek.
  • 9. 1. 2001 7:53

    Kuttelwascher Tomáš (neregistrovaný)
    Koukám, že Vám někdo dělá ZADARMO reklamu.-))Jsem příznivcem nových věcí a tak Vám přeji hodně úspěchů a co nejmíň "Inteligentů", kteří Vám uškodí jako onen, který se za Vás vydal.Alespoň z mého pohledu uškodil.Nebýt pravidelným čtenářem Lupy, tak jsem ani nenalezl Vaší reakci a asi bych se už nikdy na OCEANY.cz nepodíval.
  • 9. 1. 2001 23:29

    David Rohleder (neregistrovaný)
    Nevim, jestli udavani emailu jako root je zrovna dobra reklama pro spravce nejakeho systemu. Takto vypadate spis jako administratorska rychlokvaska, sorry.
  • 9. 1. 2001 7:46

    Martin Beneš (neregistrovaný)
    Článek mi nepřijde jako srovnání freehostingových služeb, ale spíše neúplné vyjmenování se zvýhodněním čtyř služeb. Nevím proč na některé je uveden link a na některé ne a jsem přesvědčen, že by autor článku měl věnovat mnohem více času přípravě materiálů a sbírání informací, než se do pustí do psaní.

    ŠITÉ HORKOU JEHLOU ... kvalitní článek by měl vypadat opravdu jinak.
  • 9. 1. 2001 8:16

    Pepa Kokes (neregistrovaný)
    Cim to je, ze 90% vsech vyberu "tak si pojdme ukazat nejake ... na internetu" se zameruje na ty nejhorsi mozne sluzby? Vzdyt jedine webpark se jakz takz priblizuje tomu, co nabizeji ostatni servery, ale ani ten na ne nema - FTP pristup, obvykle aspon 40 MB prostoru, PHP, MySQL, reklama jen na jedne strance (nebo nikde) atd. atd. "Existuji i dalsi sluzby" nepovazuju za zminku o tom, ze treba KGB.cz, Webzdarma.cz nebo Oceany.cz (nejsem si jistej, jestli by slo zaradit Host.sk, protoze neni ceskej, ale zato je zdaleka nejlepsi ze vseho, co jsem zatim na netu videl) svou nabidkou vysoce prevysuji veskere zminovane sluzby. A to uz radsi nemluvim o tom, ze za vyhodu je vydavana nutnost uploadovat pomoci formulare (MujWeb)!
  • 9. 1. 2001 8:30

    Osi (neregistrovaný)
    Jak jsem se zaradoval, když jsem na LUPĚ uviděl článek o srovnání freehostingových služeb na českém internetu. Jaké bylo ale mé zklamání, když jsem ho přečetl. Spousty amatérských článků na toto téma vzniká na českém internetu. Ale, že stejně amatérský článek vyjde i na LUPĚ, to jsem opravdu nečekal. Nechci tím říci, že zanevřu na Lupu a nechci ani dále kritizovat autora článku (ani teď nevím kdo to je, protože mě to nezajímá), jen chci doufat, že se někdy dočkám opravdu profesionálního srovnání freehostingových služeb. Přesto, že bych ještě vyjmenoval další, které nebyly zmíněny ani v článku, ani v diskuzi, myslím, že jich není zase tak moc, aby nešli opravdu zodpovědně ohodnotit.
  • 9. 1. 2001 13:40

    Michal Kara (neregistrovaný)
    Tak to srovnani napis, kdyz je to tak jednoduche :-) Jestli bude dobre, tak ho Lupa urcite rada otiskne (nebo alespon doufam ;-)
  • 9. 1. 2001 23:51

    LumberCzech (neregistrovaný)
    Je rozdíl mezi textovým a grafickým odkazem /reklamou,logem/ tak velký... ...v důsledku???
  • 10. 1. 2001 0:03

    LumberCzech (neregistrovaný)
    Nevíte, jak dostanu více místa pro web na webparku. Nenašel jsem na webparku udělátko pro aktualní měření volného prostoru pro web, kolik člověku zůstává a kolik už zaplnil.
  • 11. 1. 2001 0:29

    WindyT (neregistrovaný)
    parkrat jsem si pohraval s myslenkou nabidnotu free webhosting pro domeny zajimavych projektu - www.vasedomena.cz. Mam 1.5 MB nevyuzitou linku pripojenou UUNetem a server s 220GB, kde se pouziva tak 10%. Jenze jsem nenasel zpusob,jak vytvorit interface kde by si lidi mohli sami updatovat DNS zaznamy - nejsem programator, ale sitar...
    Takze pokud ma nekdo chvilku casu to napsat, dejte mi vedet. DNS bezi pod Win2K, IIS5.0 ....
    Treba bude pristi clanek o tom :-)
  • 30. 4. 2001 0:42

    Marcus (neregistrovaný)
    V článku jsou vynechané velmi významné vlastnosti serveru, jako například podpora PHP, podpora ASP či databáze! Dále si myslím, že daleko lepší freehostingový server (v poskytovaných službách i v rychlosti) je například egarden.cz. Našlo by se ale i mnoho dalších skvělých českých freeserverů, které jsou podstatně lepší než ty, které popisuje článek.
  • 30. 5. 2005 15:55

    thomas (neregistrovaný)
    nasel jsem lepsi seznam free hostingu. je jich tam celkem dost....

    http://www.weblight.cz/index.php?s=hosting
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).