Hlavní navigace

Kam s ním? aneb Srovnání free-hostingových služeb

8. 1. 2001
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Mujweb již zdaleka není jediným serverem, který nabízejí umístění vašich webových stránek; v poslední době se na českém Internetu podobných serverů vyrojila celá řada. Pokud vás zajímá, jaké mají tyto služby výhody a nevýhody, přečtěte si tento článek.

Hyperlink (provozuje jej Computer Press)

Při registraci musíte uvést následující údaje: přihlašovací jméno, heslo, název a popis stránky pro katalog Hyperlinku, zařazení do jedné až třech kategorií katalogu, vaše jméno, e-mail, ulici, PSČ, město a okres. Za to dostanete 12 MB volného prostoru (nejméně ze všech služeb). Přístup je umožněn přes HTTP i přes FTP. Na vaší stránce můžete umístit vaši reklamu, ale musíte tam dát také ikonu Hyperlinku. Výsledné URL bude vasejmeno.hyper­link.cz či www.hyperlink­.cz/vasejmeno.

Správa souborů je přehledná, nejsou zde reklamy a nic, co by nesouviselo přímo se správou služby, která je velmi snadná. Editor je poměrně dobrý – zde najdete výsledek jeho použití. Vyjma toho je zde editor WYSIWYG El Barto, ale osobně dávám přednost ACEHTML 4 Freeware. Měly by být také statistiky, ale ty jsou zatím nedostupné. Hyperlink má pravděpodobně nejširší nabídku služeb ze všech freewebů: počítadlo (textové a grafické), formulář na posílání e-mailů, heslování stránek, ankety (na výběr je mnoho barev, takže ankety nejsou jen oranžové – jako u Webparku – a každá odpověď může mít jinou barvu, hodiny (které se, na rozdíl od těch na Webparku, aktualizují každou hodinu) a kniha návštěv. Hyperlink má pouze jeden nedostatek a tím je poměrně málo místa. Vadou na kráse jsou také stále chybějící statistiky návštěvnosti.

Můjweb (provozuje jej Atlas)

Je to nejstarší a stále největší server, který nabízí free-hosting. K registraci musíte souhlasit s podmínkami – tj. nesmíte především používat žádné reklamy vyjma textových, nemůžete si založit více účtů a navzájem je spojit, po delší době nečinnosti vám účet propadá apod. Je rovněž třeba vyplnit formulář s následujícími údaji: jméno, příjmení, datum narození, e-mail, zaměstnání, město, PSČ, oblast bydliště, zařazení stránky do kategorie katalogu stránek Můjwebu a jejich stručnou charakteristiku. Po registraci získáte příšerné URL www.mujweb.cz/ka­tegorie/vasej­meno. Kategorii můžete zvolit dle zaměření stránek: www, zabava, sport, instituce, cestovani, kultura, obchod, pocitace, skolstvi, spolecnost, veda, zdravi a zpravodajstvi, přičemž v praxi se vyjma www žádná nepoužívá. Dále dostanete v zásadě neomezený prostor – až vám bude zbývat méně než 2 MB, na požádání dostanete další místo.

Správa souborů je velmi snadná, nejste obtěžováni reklamou a používají se rámy. Editor není nic moc, nikdy nevíte, jaký je rozdíl mezi moderním a klasickým stylem, mezi osobní a firemní prezentací apod. Výsledek je zde. Soubory lze dále editovat pomocí editoru WYSIWYG. Zvláštní služby zde naleznete pouze dvě – formulář na zaslání e-mailu a počítadlo. Formulář se mi velmi líbí, protože je zde asi vše, co člověk potřebuje. Můžete nastavit určení adresáta e-mailu přímo návštěvníkem vašich stránek. Počítadlo je prostě počítadlo. Lze si vybrat ze stovek druhů. To je však ze služeb vše, vzhledem ke konkurenčním serverům to není mnoho. Klesající používanost snad Atlas donutí, aby s tím něco udělal.

Sweb (provozuje jej Seznam)

V současnosti se jedná zřejmě o jednu z nejhorších služeb svého druhu u nás. Velikost místa je sice úctyhodných 20 MB, ale to je současně skoro jediná výhoda. Při registraci uvedete jméno, příjmení, heslo, jazyk a přihlašovací jméno. Další věci jsou nepovinné a proto je nezmiňuji. Samozřejmě musíte souhlasit s podmínkami, které jsou vcelku standardní – nesmíte mít více účtů apod. V podmínkách Swebu jsem však nenašel, že byste na svých stránkách nesměli mít reklamu. Formát URL je www.sweb.cz/va­sejmeno. Na službu je vázán i emailový účet vasejmeno@sez­nam.cz. Problémem může být skutečnost, že Seznam je poměrně hojně užívaná free-mailová služba, proto může být vytoužený název domény již obsazen. Sweb jako jediný z uvedených freehostingů rozlišuje malá a velká písmena.

Další, a dle mého názoru nejhorší chybou, je nutnost ukládat a spravovat soubory výhradně prostřednictvím FTP. K tomu se samozřejmě váže chybějící počítadlo, statistiky atd. V době napsání článku bylo na Swebu pouze upozornění, že do konce roku 2000 se zde objeví HTTP přístup, editor, statistiky a větší prostor – tak nezbývá, než doufat. A ještě jedna věc – na vaší stránce nebudou zatím, a snad asi ani v budoucnu, reklamy Seznamu. Sweb bude na sobě v současné konkurenci určitě pracovat a postupně snad bude stejně dobrý jako ostatní. Zatím bych si ho však pro svou stránku asi nevybral.

Webpark (provozuje jej Centrum)

Je to jeden z nováčků, ale patří k nejlepším. Při registraci musíte opět souhlasit s podmínkami, které jsou takřka stejné jako na Mujwebu: na stránkách nesmíte mít reklamu a dostanete 20 MB prostoru, což vám, pokud neukládáte na své stránky soubory ke stažení, stačí. Registrací získáte URL: vasejmeno.web­park.cz a www.webpark.cz/va­sejmeno. Je zde i přístup přes FTP. Můžete se také zaregistrovat do katalogu Webparku, podobně jako u Mujwebu.

Správa souborů opět není složitá, ale bohužel nepoužívá rámy a jsou zde reklamy, což pohyb výrazně zpomaluje. K dispozici je editor, nesmíte mít víc než jeden účet na Webparku a konto vám po delší době nečinnosti zruší.

BRAND24

To nejlepší, co se dá z Webparku vytěžit, můžete vidět zde. Můžete vložit například čas ve formátech: dd.mm.rrrr, dd.mm.rrrr hh.mm.ss a hh.mm.ss, který se však jen zobrazí při načtení a dál už se neaktualizuje, anketu, která má zatím jen jednu podobu (a z jednoho počítače na ni můžete odpovědět kolikrát chcete). Další možnost je zobrazování textu jen v určité době – můžete použít jen Dobré ráno, poledne a večer, což jde změnit pouze v případě, že budete onu stránku upravovat přímo v HTML. Samozřejmě je zde počítadlo, které je však vlastně jen textové (má se to snad změnit) a kniha návštěv. Tyto nástroje můžete také zakládat a měnit v sekci služby, kde se také vyskytují dvě služby navíc – přístup na stránky jen vámi určeným lidem (pomocí jejich hesel a přihlašovacích jmen) a kompletní statistiky – hodina návštěvy, odkud návštěvník přišel, jaký má prohlížeč apod. Chybí zde formulář na posílání e-mailů, což je doufám způsobeno krátkou existencí Webparku.

Vlastnost Hyperlink Můjweb Sweb Webpark
Velikost místa 12 MB neomezeno 20 MB 20 MB
Adresa xy.hyperlink.cz a hyperlink.cz/xy mujweb.cz/kate­gorie/xy sweb.cz/xy xy.webpark.cz a webpark.cz/xy
Editor ano ano ne ano
Editor WYSIWYG ano ano ne ne
Přístup přes HTTP ano ano ne ano
Přístup přes FTP ano ne ano ano
Povolená reklama ano ne ne ne
Reklama na stránkách ne, jen ikona není, ale může není, a asi nebude není, ale může
Počítadlo ano ano ne ano
Statistiky přístupů ne ne ne ano
Ankety ano ne ne ano
Heslování stránek ano ne ne ano
Formulář na e-maily ano ano ne ne
Hodiny ano ne ne ano, neaktualizují se
Kniha návštěv ano ne ne ano
Mé hodnocení ***** ** * ****

V tomto článku není bohužel dost místa na detailní popis dalších podobných služeb, proto vám je alespoň vyjmenuji: Crolink,KGB, Quick, Redbox, Samuel, Volny, Webzdarma a WorldOnline.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je bývalým redaktorem Lupa.cz, nyní pracuje jako konzultant v BCG. Vystudoval ekonomii a právo. Občas bloguje: jilm.cz a často tweetuje: @jilm.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).