Hlavní navigace

Kanál ČT HD změní parametry příjmu na satelitu

11. 3. 2010
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
11. 3. 2010

V souvislosti s uvedením nového satelitu Astra 3B do komerčního provozu, jehož vypuštění bylo naplánováno na 24. března, dojde také k úpravě technických parametrů stanice ČT HD. Serveru DigiZone.cz tuto informaci potvrdil technický ředitel České televize Rudolf Pop. V minulých dnech jsem komunikoval s odpovědnými zástupci SES Astra, kteří potvrdili, že je již připraven nový kmitočtový plán pro osazení jednotlivých transponderů, uvedl pro DigiZone.cz Pop.

BRAND24

K jeho realizaci pak dojde po umístění satelitu na oběžnou dráhu. Prozatímní plán předpokládá, že po umístění satelitu na pozici bude zahájena testovací perioda, která by měla být ukončena předběžně v květnu, takže pravděpodobně v období konec května, resp. červen, se počítá se zahájením souběžného vysílání ve smyslu uzavřené smlouvy, upřesnil technický ředitel ČT. V souvislosti s tímto krokem připravuje Česká televize informační kampaň, aby žádný z diváků nepřišel o příjem tohoto nedávno spuštěného programu.

Součástí smlouvy mezi ČT a pronajímatelem kapacity pro vysílání HD programu ČT, je i definice smluvního zajištění přechodu vysílání ze současného satelitu Astra 1E na nový satelit Astra 3B umístěný na pozici 23,5°E. Jak upozornil server DigiZone.cz Rudolf Pop, jedná se především o následující podmínky: veškeré podrobné informace ze strany poskytovatele musí být sděleny minimálně 4 týdny před aktivací služby na satelitu Astra 3B, poskytovatel vytvoří spolu s ČT scénář přechodu ze stávajícího na nový satelit, bude zajištěno souběžné vysílání v délce minimálně 4 týdnů a součástí změny transpondéru je přechod na modulaci DVB-S2.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Od září 2007 do ledna 2016 byl redaktorem DigiZone.cz. Kromě problematiky pirátství satelitní TV se zajímá také o dálkový příjem televize a VKV rozhlasu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).