Hlavní navigace

Katastrofa v metru

13. 11. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

V noci ze čtvrtka 9. 11. 2000 na 10. 11. 2000 došlo k požáru slaboproudé elektroinstalace ve stanici metra Můstek (trasa A). Jelikož trasami metra jsou vedeny páteřní rozvody optických kabelů, které používají telekomunikační operátoři a poskytovatelé internetového připojení, měl požár dopad na provoz některých služeb.

Reportáž o požáru lze najít v záznamu Událostí z 10.11.2000 na serveru České Televize.

Vzhledem ke skutečnosti, že k potížím došlo v noci na pátek, dopad na telekomunikační operátory byl menší, než kdyby k problémům došlo uprostřed týdne či v denních hodinách. Nicméně přeinstalace rozvodů si vyžádá čas v řádu desítek hodin, proto by měl být datový provoz spojů kompletně obnoven až v neděli 12. 11. 2000.

Pravděpodobně nejrozsáhlejší škody napáchal požár pražské akademické síti PASNET, která pronajímá většinu tras od společnosti GTS/Dattel. Vyjma skutečnosti, že stanicí Můstek vedou průběžné kabely, je z této stanice vyveden také kabel spojující výpočetní středisko Karlovy Univerzity s páteřní sítí. Při hvězdicovém uspořádání sítě je výpadek centrálního uzlu fatální pro celou síť. Přestože existují záložní spojení, je faktem, že na reálnou zálohu celé sítě nejsou dimenzována (zvláště uvážíme-li, že jde o síť s vysokými nároky na přenosové pásmo). Stav sítě PASNET 10. 11. v 11:20 naleznete na přiložené mapce.

342

Ani zákazníci dalších operátorů „nepřišli zkrátka“. Síť Contactelu měla problémy s připojením do peeringového centra NIX.CZ i s konektivitou po Praze. Radiomobil postihly potíže s připojením k Internetu, včetně služby Click, kterou před nedávnem spustil. Obě tyto společnosti jsou zákazníky PragoNETu.

Síť TEN-155 CZ měla problémy s připojením do propojovacího centra NIX.CZ i do své páteřní sítě (jak je vidět ze statistik) připojení. Páteř přitom zabezpečuje pro TEN-155 CZ operátor Aliatel.

Jelikož požár nezasáhl spojení obou PoP NIX.CZ, byl provoz lokálních propojení omezen pouze těm operátorům, jejichž okruhy vedou dotčenou stanicí. Nicméně v případě požáru o stanici dál (Muzeum) by se problém objevil v celé kráse. NIX.CZ totiž prozatím nedisponuje nezávislou záložní cestou propojující oba dva PoP.

Protože máme k dispozici podrobné statistiky sítě TEN-155 CZ ze dne 10. 11. 2000 a za předcházející den, můžeme vidět, že se síti TEN-155 CZ výpadek okruhu do NIX.CZ a dalších peeringových okruhů podařilo kapacitně ustát . Faktem je, že jí v tom „pomohl“ výpadek PASNETu, který patří k prvním dvěma největším spotřebitelům dat.

cif 24 - early cena - média

Internet jako takový je konstruován jako velmi robustní záležitost, nicméně faktická nezávislost funkčnosti IP vrstvy na funkčnosti okruhů závisí především na návrhu sítě a schopnosti jednotlivých tras zastoupit původní. V případě, že dojde k zásahu „vyšší moci“, většinou na výpadek doplatí implementace nových technologií.

Ještě jedna věc stojí za připomenutí. Je faktem, že celý slavný Internet zaspal a jeho nejdůležitější vlastnost  – rychlost a operativnost – zklamala. Kromě článku na Mobil serveru a krátké zprávy zde na Lupě k žádným zpravodajským orgiím nedošlo. Operátoři se také většinou zachovali velmi kamenicky – tj. na Internetu není po nějakých výpadcích ni slova (leitmotivem jejich webů jsou narážky na ukončení monopolu). Čestnou výjimku tvoří PragoNET, který na svém WWW serveru www.pragonet.cz informoval o postupu prací.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).