Hlavní navigace

Kauza „Apple Store v Praze“, zcela nový Firefox pro Android, rekord v přenosu dat

28. 8. 2020
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: UCL
Unity půjde na burzu. TSMC vyrobilo miliardu 7nm čipů. Vyšel TypeScript 4.0. Word umí přepisovat mluvené slovo. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Apple začal hledat člověka na pozici Apple Shop Leader a jsou z toho spekulace o tom, jestli se americká firma v Praze nechystá otevřít svůj oficiální obchod Apple Store. Inzerát se ale pravděpodobně týká jen pozice v prodeji produktů Applu v rámci prodejen obchodních partnerů. Připomeňme, že Apple už několik let v Praze provozuje vývojové centrum.

Novým rekordem v rychlosti přenosu dat je 178 Tb/s. V laboratorních podmínkách se tohoto čísla podařilo dosáhnout University of London společně s firmami KDDI Research a Xtera. Použito bylo pásmo 16,8 THz oproti běžně používanému 4,5 THz, a to za použití zesilování a nových vzorců signálu. Detailnější pojednání je na webu IEEE.

Mozilla vydává Firefox Daylight, zcela přepracovaný Firefox pro Android. Nabízí ochranu proti sledování, upravitelnost prostředí nebo pár rozšíření. Stahovat lze zdarma na Google Play. Vyšel také desktopový Firefox 80. Hlavní novinkou je možnost nastavení Firefoxu jako výchozího prohlížeče PDF.

Tvůrci enginu Unity se chystají na burzu. Unity Technologies také poprvé odtajnili finanční výsledky. Firma v roce 2019 měla při tržbách 541,8 milionu dolarů ztrátu 163,2 milionu, rok předtím ztráta činila 131,6 milionu při tržbách 380,7 milionu dolarů. Počet měsíčních aktivních uživatelů je 1,5 milionu. Unity engine využívá 53 procent z TOP 1000 her na Google Play a Apple App Store.

Dění v Bělorusku má zřejmě dopady na tamní IT sektor. Objevují se zprávy, že firmy jako Viber, Yandex a další omezují činnost či se chystají aktivity přesunout jinam. V Minsku už asi patnáct let funguje Hi-Tech Park, který láká na daňové úlevy a levné IT odborníky. To přitahuje zahraniční investory a sem tam vznikne i domácí šampion typu Wargaming (ten už je formálně na Kypru). Euronews rozebírají, že IT odborníci díky tomu berou výrazně vyšší peníze než zbytek obyvatel Minsku, což způsobuje rostoucí nerovnost.

TSMC už vyrobilo miliardu 7nm čipů. Největší výrobce čipů na světě naštěstí nepoužil tradiční přirovnání na plochu fotbalových hřišť, našel si ale něco podobného – vedle sebe naskládané čipy by pokryly třináct bloků na Manhattanu. TSMC se 7nm procesem začalo v dubnu roku 2018. Letos odstartovalo 5 nm.

Microsoft vydal TypeScript 4.0, který se postupně prosadil mezi deseti nejoblíbenějšími jazyky. Microsoft také přináší Windows Subsystem for Linux 2 do starších verzí Windows 10 (1903 a 1909). Doposud bylo nutné vydání May 2020 Update, tedy verze 2004. WSL umožňuje práci s Linuxem pod Windows.

Redmond ještě jednou: Microsoft do Wordu přidal funkci pro přepis mluveného slova na text. Dostupná je pro předplatitele Microsoft 365, jen ve webových aplikacích a bohužel prozatím pouze pro angličtinu. Podpora mluvené češtiny nedávno přibyla do cloudu Azure.

Jádro otevřené architektury RISC-V údajně poprvé výkonově dorovnalo Cortex-A73 od ARMu. Alespoň to říká čínská Alibaba, která stojí za jádrem Xuantie-910. Na RISC-V se obrací stále více společností, protože není zatížené licencemi a v případě Číny také politickými restrikcemi. Více technických informací o Xuantie-910 přináší The Next Platform.

Nvidia vydala první grafiku pro PCI Express 4.0. GeForce MX450 je ale určená do notebooků. Na pořádné karty s PCIe 4.0 je třeba si ještě pár měsíců počkat, než dorazí architektura Ampere.

Šéf americké odnože TikToku Kevin Mayer ve funkci po sto dnech končí. V dopise zmiňuje změnu politických podmínek. Jak známo, Trumpova administrativa tlačí na prodej či zákaz TikToku. Aby se tak nestalo, najal čínský vlastník jako šéfa právě Američana. Neúspěšně.

Salesforce.com propustí asi tisíc lidí, referuje Wall Street Journal. Stane se tak i přesto, že podnik vykázal nejlepší kvartální výsledky v historii. Salesforce chce přesouvat prostředky do pozic, které mají být strategické pro další růst. Firma zaměstnává 54 tisíc lidí.

Apple koupil izraelský startup Camerai (Tipit), zjistil TechCrunch. Ten se zabývá technologiemi pro rozšířenou realitu, množí se tady náznaky toho, že Apple bude chtít v AR jednou s něčím větším přijít. Blížící se iPhone 12 by měl údajně mít pro tyto účely nové senzorické schopnosti.

Cisco kupuje firmu BabbleLabs, jenž za pomocí prvků AI dokáže detekovat lidskou řeč a odstranit nežádoucí šum na pozadí hovorů. Lze tedy očekávat integraci do WebEx.

Palo Alto Networks získává podnik The Crypsis Group, cena je 265 milionů dolarů. Jde o posílení kapacit v kybernetické forenzní analýze a oborech incident response a risk management.

Tento týden ještě jeden obchod: SugarCRM si pořizuje Node. Tato firma vyvíjí deep learning modely, pomocí kterých je možné v CRM systémech predikovat chování a vývoj zákazníků.

Data warehouse společnost Snowflake chce vstoupit na burzu a úpisem akcií získat 1,2 miliardy dolarů. Snowflake během posledního půl roku (meziroční růst o 133 procent) udělal tržby 242 milionů dolarů se ztrátou 171 milionů.

BRAND24

Vyšla mobilní Datovka 1.10.0 od Laboratoří CZ.NIC. Kód pro komunikaci s ISDS byl přepsán a v nastavení si lze zobrazit uložené heslo.

Souborový systém OpenZFS se stává oficiální součástí FreeBSD, konkrétně byl začleněn do větve FreeBSD HEAD.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).