Hlavní navigace

PRISM: NSA žádný přístup od Googlu, Microsoftu či Facebooku nepotřebuje

23. 7. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Svým způsobem zábavné dění okolo PRISMu stále není u konce. Začíná se ukazovat, že NSA se napojuje přímo na podmořské kabely.

Už při dramatickém odhalení, že největší poskytovatelé internetových služeb dodávají americké NSA dobrovolně, ve velkém a bez omezení data, na tom všem bylo něco podivné. Proč by to NSA řešila tak složitě, když úplně stačí odposlouchávat páteřní internetové sítě? Vždyť pokud chce sledovat data plynoucí ze zahraničí (či do zahraničí), může použít daleko jednodušší nástroje.

Podle The Creepy, Long-Standing Practice of Undersea Cable Tapping tomu tak skutečně je. V článku najdete dokonce fantastický příklad ze sedmdesátých let. Hlavní roli v něm hraje podmořský kabel, velké ruské námořní základy a potápěči. Ti se pravidelně museli vydávat pro pásky, které obsahovaly záznam z odposlechu podmořského kabelu. A na pásky vše zapisovala záznamová zařízení, která ke kabelu umístily ponorky.

O pár desítek let později americké i britské agentury odposlouchávají internetové podmořské spoje. Tedy onu optiku, skrz kterou protéká prakticky všechno, co je potřeba dostat do Spojených států či ze Spojených států. V praxi tak mohou zmíněné agentury kopírovat vše, co podmořskými spoji projde.

NSA a další subjekty tak nepotřebují žádné specifické dohody s konkrétními poskytovateli – i bez nich získávají kompletní data. Nešifrovaná i šifrovaná je ukládají a archivují a samozřejmě podrobují průběžné analýze a případné operativní analýze při dohledávání konkrétních informací.

Dělají to i britské agentury (viz GCHQ taps fibre-optic cables for secret access to world's communications) a vedle Internetu odposlouchávají a zaznamenávají i telefonní komunikaci – tu také najdete v (prakticky) stejné optice. Británie by dokonce v tomto projektu odposlechů měla být technickou špičkou a získávat z komunikace daleko více informací, než americká strana. Samozřejmě za vydatného nasazení lidské síly – CCHQ, tedy britská agentura, na tuto činnost nasazuje až 300 analytiků, americká NSA dvě stě padesát.

Podle Guardianu jsou výsledná získaná data dostupná zhruba 850 tisícům zaměstnancům NSA a kontraktorům. Objemově se přitom jedná zhruba o 600 milionů telefonních události za den.

BRAND24

Washington Post dokonce publikoval doposud nezveřejněný snímek z prezentace PRISMu, který ukazuje právě popsané – napojení na podmořské kabelové spojení mezi USA a zbytkem světa. Agentury tak dennězískávají zhruba 21 petabajtů dat, která uchovávány po dobu dalších třiceti dní. Telefonáty, e-maily, komunikace na Facebooku, historie přístupů na weby uživatelů a řada dalších informací končí v NSA, aniž by bylo zapotřebí jakékoli dohody s poskytovateli služeb na Internetu.

Jediné, co NSA či GCHQ musí udělat, je zajistit spolupráci provozovatelů kabelových spojů, což se nejspíš ukazuje jako podstatně jednodušší. A hlavně, napojením přímo na podmořský kabel (například ve Velké Británii, kde jich řada „končí“) získávají přístup ke všemu. Ne pouze k datům uloženým u jednoho poskytovatele služeb.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).