Hlavní navigace

Kdo bude novým správcem domény .cz?

3. 1. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Výběrové řízení na nového správce domény .cz, které zhruba před měsícem vypsalo představenstvo CZ-NICu, je v plném proudu. Uzávěrka došlých přihlášek byla 29. prosince a podlě některých signálů to zatím vypadá, že výběrová komise bude mít celkem snadnou práci.

podmínkách výběrového řízení jsme na Lupě psali zhruba před měsícem a následovaly dva komentáře: jeden napsal Hynek Med a druhý Dan Lukeš.

Podmínky, jak je stanovilo představenstvo, jsou upřímně řečeno velmi přísné. Pokrývají poměrně podrobně technickou stránku věci a podle mého názoru v některých bodech požadují až několikanásobky kapacity nameserverů, která je potřeba v současné době. Navíc kladou požadavky i na finační zázemí uchazeče a vyžadují též prokázání předchozích zkušeností s provozem obdobného systému.

Tyto podmínky spolu s velmi krátkou lhůtou, která byla ponechána pro podání přihlášek (navíc v čase Vánočním, kdy mají všichni práce nad hlavu), jsou zřejmě příčinou, proč se do konkurzu poskytovatelé připojení příliš nehrnuli. Dostal jsem od několika z nich reakce, které vysvětlovaly, proč se neúčastní.

Za všechny je shrnul Vojtěch Vrba z Telenoru Internet, jehož odpověď si dovolím citovat:

Největším problémem není podle mého soudu technická stránka věci, ale administrativní. Vytvořit administrační a fakturační systém pro 20.000 a více klientů není žádná legrace. I takový poskytovatel připojení sice může být dobrý z technického hlediska, ale pokud není schopen dostat peníze od svých klientů, tak dříve či později zkrachuje - a na tento typ problémů naráží řada českých poskytovatelů. Napsat systém této velikosti není práce na několik málo týdnů, ale minimálně na pět člověkoměsíců; pokud má člověk k dispozici hodně dobré programátory.
Určitý problém vidím i v počátečních investicích. Jen potřebné servery budou stát několik milionů, protože počítač schopný zvládnout požadované parametry je už dost silný UNIX - nejlépe Sun - server a ty nejsou za hubičku.

Před úkolem vybrat z došlých přihlášek toho, kdo na příští 4 roky dostane od CZ-NICu mandát ke správě domény .cz, stojí pětičlenná komise, kterou jmenovalo představenstvo. Tři členové reprezentují poskytovatele, kteří mají své zastoupení v představenstvu, a další dva pocházejí z nezávislých kruhů. Jmenovitě tedy v komisi působí (v abecedním pořadí): Mgr. Jiři Calda (Czech On Line), Ing. Jiří Hruboň (PVT), Ing. Richard Koza (LUKO CZECH-NET), Ing. Vladimír Rudolf (Západočeská univerzita) a Ing. Jana Vandělíková (nezávislý patentový zástupce).

Jsem tedy zvědav, jak tato rada moudrých hlav nakonec rozhodne. Podle některých nepotvrzených signálů to ovšem nebude mít tak těžké. Údajně totiž dorazila pouze jediná přihláška, kterou podal jeden z velkých poskytovatelů připojení; zveřejňovat bližší informace by v této chvíli nebylo fér. V příštích 14 dnech bychom měli vědet více – konečné rozhodnutí má padnout do 3. února, ale domnívám se, že se tak může stát i dříve.

Hynek Med ve svém článku rozjel malou tipovací soutěž, kdy přijdou první faktury za domény. Možná to bude vypadat trochu podivně, když veřejním svůj už asi patnáctý odhad, ale přesto si to neodpustím. Podle mého názoru přistane první faktura v našich schránkách na přelomu března a dubna. Ale po předchozích zkušenostech mi radši moc nevěřte.

Marek Antoš

BRAND24


Starší, související články a odkazy:

* Doména .cz včera, dnes a zítra (podruhé)
* Doména .cz včera, dnes a zítra
* Komu patří domény v .cz?
* CZ-NIC hledá provozovatele domény .cz. Zn: Jistý příjem zajištěn.
* Kolik na světě domén…
* Proč je kupčení s doménami nemravné
* Kdo co fakturuje za domény
* Co si myslí správci domény o zasedání představenstva CZ-NICu
* Bude CZ-NIC obracet peníze vidlemi?
* Dokument – kompletní stanovy CZ.NICu
* Správa domény .cz je stále ožehavé téma
* Domény se stávají doménou největších!?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).