Hlavní navigace

iPhone 5S a 5C — předveden bude 10. září, na první trhy by měl dorazit v pátek 20.

21. 8. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Hlavní novou vlastností 5S má být čtečka otisku prstu v tlačíku „home“. Jinak bude nový iPhone prostě zase o trochu výkonnější. A pro zájemce „šampaňsky“ zlatý.

Nový iPhone 5S by mohl na vybrané trhy dorazit v pátek 20. září. Přinejmenším to odhaduje japonský hospodářský deník Nikkei. iPhone 5S bude totiž představen v San Franciscu 10. září. Podle tradice by se pak tedy měl na prvních trzích objevit v pátek týdne následujícího. Kromě toho se Nikkei odvolává na zdroje u operátorů KDDISoftBank Mobile (někdejšího japonského Vodafonu), u kterých bude iPhone 5S v nabídce (zatímco u NTT Docomo prý nebude).

iPhone 5S má být podobně jako 4S oproti čtyřce mírným vylepšením bez zásadních změn celkového vzhledu a tvaru. Hlavní novou funkcí má být snímač otisku prstu zabudovaný do tlačítka home. Hovoří pro to, že v kódu iOS 7 byla nalezena složka „biometrickitUI“ a loni Apple zakoupil společnost AuthenTec.

Takto si iPhone 5S v barvě šampaňského představuje Shop Le Monde
Autor: Shop Le Monde

Takto si iPhone 5S v barvě šampaňského představuje Shop Le Monde

Vedle dostupnosti v bílém nebo černém provedení má však přibýt také „zlaté“, tvrdí na základě svých zdrojů Mark Gurman v 9To5Mac. Ale jiné zdroje spíše mluví o „barvě šampaňského“. Čelní strana má zůstat bílá. Někteří se domýšlejí, že „zlaté“ provedení má vést k vyšším prodejům především v Číně, jiní, že je světově sázkou na to, že právě tak budou moci kupující dát najevo, že mají nejnovější iPhone. (Protože jiné vzhledové odlišnosti budou malé.)

Jinak bude 5S určitě výkonnější, a prý o 20 % úspornější. Analytik Kchuo Ming‑čch’KGI Securities bývá citován, že v integrovaném obvodě A7 bude architektura ARMv8, možná 64bitová, ale možná zůstane v této generaci ještě u 32bitové. A7 by měl mít rovněž 1 GB RAM jako A6, ale s rychlejším přístupem (LPDDR3). Úložiště by mělo pojmout 128 GB.

MMF24

Dále kolují dohady o dvanáctimegapixelové kameře a uniklé součástky nebo nákresy napovídají o výkonnějším dvojitém LED blesku.

Společně s novým vlajkovým iPhonem má být uveden také levnější, plastový a barevný iPhone 5C, kterým Apple doufá dobýt Čínu, popřípadě jiné trhy rozvojové. Pan Kchuo odhaduje, že vnitřek a výbava 5C by mohly do značné míry odpovídat současné pětce a že ji model 5C v nabídce Applu nahradí.

Barvičky plastového iPhonu 5C

Barvičky plastového iPhonu 5C

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).