Hlavní navigace

Kolik na světě domén...

7. 12. 1998
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

...to vám takhle zčistajasna nepovím, ale kolik jich je u nás vím naprosto přesně - o víkendu počet domén v .cz překročil magickou hranici 20 000 kousků. Podívejme se tedy na to, jak se jejich počet vyvíjel v minulých měsících.

Jak většina z nás dobře ví, zlomem v českých doménách se stal 1. listopad 1997, o kterém snad už můžeme stručně a jasně hovořit jen jako o Listopadu. Dosavadní rigidní pravidla registrací, které formálně vzato dovolovaly jen velmi omezený okruh domén, které si kdokoliv mohl zaregistrovat, se mávnutím kouzelného proutku ing. Orsága – historického správce domény .cz a zároveň tehdejšího technického ředitele EUnetu – změnila k nepoznání. Rázem si mohl kdokoliv zaregistrovat cokoliv a kdykoliv. Celý proces se výrazně zautomatizoval a tím pádem také citelně zrychlil.

Tenhle článek si ale neklade za cíl být historickým exkursem, ba ani úvahou nad „smyslem českých registrací“. V tuto chvílí nám jde jen a jen o čísla – následoval po liberalizaci pravidel nějaký boom v registracích? Následující grafy ukazují, že věru ano. Za poskytnutí údajů, ze kterých jsem vycházel, si tímto dovoluji poděkovat panu Orságovi.

[Graf vývoje počtu domén]

Jak vidíte z tohoto grafu vývoje celkového počtu domén v .cz, za pouhý rok se množství domén zvýšilo na pětinásobek. To je upřímně řečeno velmi nepřirozené, protože kdybyste začali zkoumat, kolik z těchto nových domén je skutečně živých, zjistili byste, že jen menší část – zbytek se tedy registruje pro registraci samu. Může jít o předběžnou registraci na budoucí projekty (pak už by doména nemusela být volná…), dílem jde samozřejmě i o spekulativní registrace.

Technická poznámka: červená čára, kterou v grafech vidíte, odděluje období před Listopadem a po Listopadu.

[Graf meziměsíčního přírůstku (v číslech)]

Tento graf dává jiný pohled na stejné údaje. Mohlo by vás zajímat, jaké jsou meziměsíční přírůstky počtu domén. Zatímco před Listopadem se pohybovaly nejvýše do 500, rozdíl mezi prosincem a listopadem letošního roku činí téměř rekordních 1 800 domén. Dá se říci, že dnes počet domén měsíčně naroste o stejné množství, jako dříve za rok (a ještě dříve za několik let).

[Graf meziměsíčního přírůstku (v procentech)]

Poslední graf je tak trochu statistickým trikem – ukazuje totéž jako ten předchozí, ale v procentech. Jak vidíte, největší nárůst bylo možné sledovat hned po uvolnění, nyní zdánlivě zájem klesá. Je to samozřejmě statisticko-optický klam. Přesně na to sedí zajímavý výrok na téma růstu národního produktu, který jsem nedávno slyšel: „Ono ta Albánie klidně může růst dvakrát rychleji než USA. Když totiž místo jedné psí boudy za rok postavíte dvě, rázem máte zvýšení o 100 procent!“ A tak i z 4 000 domén se taky procentuálně roste lépe než z 20 000.

Jak sami vidíte, vývoj je poměrně divoký, ale asi nebudu daleko od pravdy, když si po vzoru kněžny Libuše zkusím zaprorokovat, kdy to skončí. Není to tak těžké, ten den nastane, až začne CZ-NIC rozesílat faktury; a snad se nebudu blamovat příliš, když si dovolím odhadnout, že se tak stane příští rok zhruba v březnu. Pak se jistě rázem staneme namísto 20procentního růstu svědky takového menšího, dejme tomu 50procentního poklesu. Už aby to bylo.

Jen poznámka na okraj – tento týden na Lupě se pravděpodobně budeme věnovat doménám o něco důkladněji než obvykle. Takže pokud vás tohle téma zajímá, můžete se těšit – a nás to bude taky těšit.

CIF24

Marek Antoš


Související články a odkazy:

* Proč je kupčení s doménami nemravné
* Kdo co fakturuje za domény
* Co si myslí správci domény o zasedání představenstva CZ-NICu
* Bude CZ-NIC obracet peníze vidlemi?
* Dokument – kompletní stanovy CZ.NICu
* Správa domény .cz je stále ožehavé téma
* Domény se stávají doménou největších!?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).