Hlavní navigace

Komerční televize na Slovensku odmítají veřejnoprávní multiplex

8. 2. 2007
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 322915
8. 2. 2007

Snaha veřejnoprávní Slovenské televize (STV) o vlastní digitální multiplex narazila na odpor u komerčních stanic. Televize Markíza i Joj ji prostřednictvím Asociace nezávislých rozhlasových a televizních stanic (ANRTS) označila za diskriminační. Vytvoření veřejnoprávního multiplexu jde nad rámec aktuálních finančních možností STV. Proto bude žádat o pomoc státu na úkor soukromých vysílatelů, tvrdí asociace.

Komerční televize dodávají, že chybí analýza, jak se finanční požadavky STV projeví na státním rozpočtu. Vadí jim také, že by si STV pro svoji digitální síť nárokovala nejlepší frekvence s nejvýhodnějším pokrytím. Pokud by STV dostala veřejnoprávní multiplex, vyloučily by se některé frekvence a zablokoval by se tak prostor pro další hráče na trhu, tvrdí ANRTS. To může podle asociace nemotivovat provozovatele jiných multiplexů.

S návrhem na vlastní digitální multiplex přišel nový generální ředitel STV Radim Hreha. Podle jeho představ by ho měl televizi garantovat stát prostřednictvím připravovaného zákona o digitalizaci. Původní návrh zákona ale s veřejnoprávním multiplexem nepočítal a dával STV pouze přednostní právo na jed nu programovou pozici v každé celoplošné digitální síti. Hreha návrh označil za technický i ekonomický nesmysl.

BRAND24

Komerční televize však tvrdí, že STV dosud nepředložila svoji představu o technickém řešení multiplexu veřejné služby. Ta by měla vycházet s technického plánu přechodu na digitální vysílání, který však zatím neexistuje. Jelikož dosud neexistuje ani návrh takového předpisu, neexistuje ani prostor pro posouzení, jak by bylo možné realizovat prosazovanou myšlenku veřejnoprávního multiplexu, vysvětlují členové ANRTS.

Slovenská televize chce vlastní multiplex spustit co nejdříve, podle hlavního stratéga Nikolaje Savického je reálným termínem rok 2009. Už v příštím roce by ale veřejnoprávní televize chtěla nabídnout třetí program zaměřený na zpravodajství a sport.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).