Hlavní navigace

Končí platnost kořene Let's Encrypt, stahování videí z YouTube oficiálně, nové počítače Surface

24. 9. 2021
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Microsoft Surface Autor: Microsoft
Půjdou vám Windows 11? Litva doporučuje nepoužívat Xiaomi. USA zvažují embargo na Honor. Laserový 20Gb internet od Googlu. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Půjdou vám Windows 11? Microsoft vydal opravenou verzi aplikace PC Health Check, která by oproti té předchozí skutečně měla ověřit, zda váš počítač nový systém zvládne nebo co je potřeba vyřešit. MSI balíček můžete stahovat zde. Windows 11 budou vyžadovat čip TPM. Microsoft nyní uvedl, že TPM 2.0 bude potřeba také k provozování virtuálních strojů. Informace o TPM naleznete tady. Ve stejný den jako „jedenáctky“, tedy 5. října, vyjde Office 2021, tedy verze s tradiční licencí, a nikoliv za předplatné.

Koncem září vyprší platnost kořenového certifikátu Let's Encrypt. Jde o kořen DST Root CA X3, který je starší. Let's Encrypt už používá novější, ale řada služeb může mít problém. Více to rozebírá Root.cz.

YouTube začne oficiálně podporovat stahování videí i na počítačíchzjistil Android Police. Nutností bude předplatné YouTube Premium a prohlížeče Chrome, Edge nebo Opera. Stažení videa půjde pouze na třicet dnů, uloží se v rámci prohlížeče v lokální databázi IndexedDB. Na desktopu jde prozatím o testovací verzi, na mobilech už to funguje delší dobu.

Litva doporučila svým občanům, aby nekupovali telefony Xiaomiinformuje Reuters. Tamní ministerstvo obrany přišlo se zjištěním, že tyto čínské přístroje mají zabudovány cenzorní mechanismy. Stroje umí poznat 400 klíčových slov a frází a ty pak potlačovat. Na trzích v Evropě jsou tyto funkce vypnuty, podle Litvy je ale možné udělat vzdálenou aktivaci. Xiaomi se na řadě trzích včetně Česka po ústupu Huawei dostává na první příčky v prodejích.

Úřady v USA řeší, zda dát Honor na černou listinu. Honor byl dříve součástí Huawei a spadl pod embarga. Firma proto byla vyčleněna, stojí za ní další čínští investoři. Nyní se vrací na trh s novými telefony s přístupem k čipům a službám Googlu. V Praze vznikla regionální centrála. Pentagon a americké ministerstvo energetiky Honor za hrozbu považují, jiná ministerstva ne. Rozhodne ministerstvo obchodu, píše Washington Post.

Pokus o vytvoření evropsko-americké technologické aliance umíráPolitico rozebírá důvody, jde primárně o zcela jiné představy ve sledování cílů. Washington například chce spojenectví využít v boji proti technologiím a standardům Číny, Evropa to zase tak nehrotí. Bruselu se naopak nelíbí, že USA skrze společnou platformu tlačí vlastní agendu.

Microsoft představil nové počítače Surface. Zaprvé je zde Surface Pro 8 s 16" displejem s frekvencí 120 Hz a rozlišením 2880 × 1920 pixelů. Vybrat si lze Intel Core 11. generace (i3 až i7), až 32 GB RAM a 1TB úložiště. Přístroj má poprvé Thunderbolt 4. Surface Laptop Studio je novinka. Funguje jako tablet i notebook zároveň. Displej má 14,4" a 120 Hz a opět se nasazují poslední procesory Intel. Využít lze i Nvidia GeForce RTX 3050 Ti. Ceny startují na 34 600 korunách bez daně. Druhé verze se dočkal Surface Duo, tedy telefon se dvěma displeji, kde Microsoft používá Android. Konečně má NFC, 5G nebo Qualcomm Snapdragon 888.

Google otestoval laserovou přípojku s rychlostí 20 Gb/s. Jde o projekt Taara, jenž Alphabet zkouší v Africe. Snaží se díky němu nahradit Loon, pokusy s internetem doručovaným z balónů. Laserové spoje by mohly suplovat optiku. Africký pokus běžel dvacet dní, dostupnost signálu byla 99,9 procenta a přeneslo se 700 TB dat.

Infineon otevírá továrnu na čipy v Rakousku. Stihl to tři měsíce před termínem, důvodem je situace na trhu. Projekt stál 1,6 miliardy eur a cílí se na roční tržby dvě miliardy eur. V oblasti Villach už má Infineon základnu v podobě vývoje. Probíhat zde bude produkce čipů na 300mm waferech s tloušťkou 40 mikrometrů. Produkovat se budou zejména napájecí čipy pro auta či datacentra.

Evropští provozovatelé cloudů navýšili tržby, ale jejich podíl klesáČísla Synergy Research ukazují, že v druhém kvartálu se podíl evropských cloudů na lokálních trzích propadl na 16 procent (v roce 2017 to bylo 27 procent). Kvartální tržby vyskočily na 8,8 miliardy dolarů. Vede Deutsche Telekom následovaný OVH, SAP a Orange.

Vychází kniha The Contrarian. Popisuje příběh osoby jménem Peter Thiel. Jde o jednoho z nejbohatších a nejvlivnějších mužů Silicon Valley, který podporoval Donalda Trumpa.

Čínská firma Jingjia Micro dokončila návrh grafického čipu. Mělo už dojít k tape-outu a čínské GPU by se příští rok měly dostat na trh. Výkon má odpovídat Nvidia GeForce GTX 1080. Jako paměti se použijí HBM2. Více to rozepisuje Cnews.cz.

Toshiba vydává pevné disky s kapacitou 18 TB s novou technologií zápisu dat. Modely X300 Performance a N300 NAS používají technologii FC-MAMR. Zapisování funguje na principu mikrovln.

GitLab se chystá na burzu, už vyplnil papíry. Detailů zase není tolik. GitLab byl loni oceněn na šest miliard dolarů. V druhém kvartálu 2020 měla firma tržby (revenue run) 233 milionů dolarů. Za rok 2021 byla ztráta 192 milionů dolarů.

Vyšla aktualizace VMware vCenter, která opravuje kritické zranitelnosti. Je jich několik včetně XSS, manipulace s nastavením sítí virtuálních strojů, vzdálené mazání souborů nebo přístup k API.

Canonical prodlužuje podporu Ubuntu 14.04 LTS a 16.04 LTS z osmi na deset let. Novější verze už s deseti lety mohou počítač hned.

ebf - partner 1

Emplifi, jehož součástí jsou i čeští Socialbakers, koupili firmu Go Instore. Jde o britskou platformu zaměřenou na prodej skrze živý videostreaming. Tato oblast je populární zejména v Asii. O Emplifi v Česku v našem textu.

F5 Networks získává startup Threat Stack, cena je 68 milionů dolarů. Jde o nástroj pro zabezpečování cloudových aplikací. F5 letos za 11 miliard koupila americko-českou společnost Volterra. Více v rozhovoru.

ikonka

Zajímá vás toto téma? Chcete se o něm dozvědět víc?

Objednejte si upozornění na nově vydané články do vašeho mailu. Žádný článek vám tak neuteče.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Reportér Lupa.cz a E15. O technologiích píše také do zahraničních médií.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).