Hlavní navigace

Končící moderátoři Událostí zůstávají v ČT, Toušlová odejde ze zpravodajství

20. 3. 2012
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Autor: 115393
Česká televize už ví, jakou práci nabídne čtyřem končícím moderátorům hlavní zpravodajské relace Události. Z šestice nynějších tváří zůstanou v hlavních zprávách ČT jen dvě: Marcela Augustová a Jolana Voldánová. Naopak Iveta Toušlová a všichni tři mužští moderátoři, tedy Bohumil Klepetko, Josef Maršál a Roman Pistorius, v Událostech tento měsíc skončí. Žádný z odcházejících moderátorů ale neopouští Kavčí hory a většina zůstane i v redakci zpravodajství. Jedinou výjimkou je Iveta Toušlová.

Nové Události startují 1. dubna

Události se v nové podobě představí už 1. dubna. Česká televize změní nejen moderátory, ale studio, grafiku a stopáž relace. Místo dvojice moderátorů bude víc než třičtvrtěhodinový pořad uvádět jeden člověk, který už nebude sedět za moderátorským pultem, ale „pendlovat“ po virtuálním studiu. Vedle Marcely Augustové a Jolany Voldánové, které v Událostech zůstávají, se nově v hlavní zpravodajské relaci představí dosavadní moderátor Událostí, komentářů Jakub Železný a moderátorka odpoledních zpráv na ČT 24 Aneta Savarová. Jak často se budou v moderování střídat, ale ČT zatím neprozradila.

Podle šéfredaktora zpravodajství ČT Petra Mrzeny je možné, že někteří z moderátorů budou Události uvádět častěji než jiní. Neustále o tom hovoříme, zatím to není jasné, řekl na pátečním setkání s vybranými novináři, na kterém ČT v předpremiéře prozradila část novinek k budoucí podobě Událostí. Jisté je, že moderátoři Událostí už nebudou pouze „čtecí hlavy“, zapojí se přímo do přípravy zpráv a ti, co zrovna nebudou moderovat, mohou být vysláni i do terénu, aby v přímých vstupech informovali o mimořádných událostech. A kam se tedy přesunou končící moderátoři „starých“ Událostí?

Události ČT - moderátoři, duben 2012

Noví a staronoví moderátoři Událostí ČT: Jakub Železný, Jolana Voldánová, Aneta Savarová a Marcela Augustová (koláž: DigiZone.cz)

Bohumil Klepetko jde do Událostí, komentářů

Někdejší šéfredaktor zpravodajství ČT Bohumil Klepetko si prohodí místo s Jakubem Železným a od 1. dubna se stane jedním z moderátorů Událostí, komentářů – hlavní zpravodajské relace ČT 24. Střídat se bude s Martinem Veselovským a Danielou Drtinovou. Pro Klepetka je to v podstatě návrat, protože v minulosti moderoval pořad „21“ na programu ČT 2 (v letech 1994 až 1998), z něhož později vznikly Události, komentáře. Jenže od těch dob se způsob moderování tohoto pořadu změnil, je dynamičtější a víc „kousavý“. Právě tenhle styl ale Klepetko neovládá, proto jeho přesun do Událostí, komentářů překvapil – včetně lidí, kteří se na tomto pořadu podílejí.

Všichni jsou tady z jeho nástupu zděšeni, řekl serveru DigiZone.cz zdroj ze zpravodajství ČT, který si nepřál být jmenován. Poukazuje přitom na situaci z povodní, kdy Klepetko a další moderátoři Událostí museli moderovat mimořádné živé vysílání a bez bodového scénáře a čtecího zařízení tuto práci moc nezvládali. Je možné, že cílem je i marginalizace Událostí, komentářů, které jsou někdy hodně kritické vůči politikům, míní zdroj z ČT 24. Klepetko pracuje v ČT už od roku 1992, kdy nastoupil jako externí redaktor, od roku 1994 je interním zaměstnancem. Moderoval také diskusní pořad Debata, v letech 1997 až 1999 byl vedoucím redakce domácího zpravodajství a v letech 2000 až 2002 šéfredaktorem zpravodajství.

Bohumil Klepetko - Události ČT 1

Bohumil Klepetko vymění Události za Události, komentáře (Foto: Česká televize)

Josef Maršál bude moderovat zprávy na ČT 24 a Toulavou kameru

Ačkoli se jako moderátor Událostí objevil mnohem později než výše zmiňovaný Bohumil Klepetko, v České televizi působí déle než on. Po odchodu z hlavní zpravodajské relace bude moderovat zprávy na programu ČT 24. Vedení redakce zpravodajství zatím neupřesnilo, zda půjde o nějaké vybrané relace, nebo zda bude Maršál sloužit klasické směny jako ostatní moderátoři. Nadále mu ale zůstane i moderování Toulavé kamery, což je pořad, který od začátku vymyslela a vede Maršálova moderátorská partnerka z Událostí Iveta Toušlová. Toulavá kamera ale vzniká primárně pro program ČT 1, nikoli pro zpravodajskou ČT 24.

Josef Maršál začal s Českou televizí spolupracovat externě již v letech 1990/91. Od roku 1991 se interním zaměstnancem redakce zpravodajství ČT. Postupně moderoval noční Zprávy, Minuty dne, zahraniční 21, Události ve světě, Objektiv, Události, Události Plus a Toulavou kameru. Za vrchol svojí televizní práce považuje vedle moderování Událostí i zahraniční reportážní cesty do Bosny v roce 1995 a do Albánie v roce 1997.

Josef Maršál

Josef Maršál bude moderovat zprávy na kanálu ČT 24 (Foto: Česká televize)

Roman Pistorius se stane režisérem zpravodajství

Služebně nejmladší moderátor Událostí nahradil v roce 2003 Jiřího Janečka, který se stal generálním ředitelem ČT. Televize tehdy hledala podobný typ moderátora a Roman Pistorius se jí hodil, protože Události znal jako vedoucí jejich vydání. Tuto funkci si ponechal i poté, co začal pořad moderovat. Mimochodem, Janeček uváděl Události i v době, kdy byl pověřeným a poté řádným ředitelem zpravodajství ČT (do této funkce ho uvedl někdejší generální ředitel ČT Jiří Balvín a definitivně potvrdil jeho prozatímní nástupce Petr Klimeš).

Pistorius pracuje v ČT teprve od roku 2002, předtím prošel několika komerčními televizemi včetně Novy a sám vybudoval a vedl regionální televizi v Plzni, která dodávala regionální zpravodajství Nově. Po odchodu z Událostí se Pistorius stane režisérem zpravodajství, což je v ČT úplně nová funkce a souvisí s celkovou změnou koncepce zpravodajství na Kavčích horách. Částečně využije svoje zkušenosti editora a vedoucího vydání Událostí. Ze všech čtyř odcházejících moderátorů tak bude hlavní zpravodajské relaci ČT nejblíže.

Události ČT - příspěvek k tendru na peoplemetry

Roman Pistorius služebně povýšil – z editora a vedoucího vydání Událostí na režiséra zpravodajství (Foto: Česká televize)

Iveta Toušlová bude připravovat magazíny pro ČT 1

Zcela mimo redakci zpravodajství, i když jen formálně, odchází z Událostí moderátorka Iveta Toušlová. Ta je již nyní podepsaná pod projekty Toulavá kamera a 13. komnata, a nově připravuje další publicistický týdeník Rub a líc. S Toulavou kamerou vydala již 11 knih a jednu společenskou hru, u dokumentárního cyklu 13. komnata, který patří mezi nejsledovanější pořady ČT 1, vyšly čtyři knihy. Toulavou kameru vyrábí redakce zpravodajství, ale jde o zakázku „velkých“ Kavčích hor pro ČT 1, takže Iveta Toušlová formálně ve zpravodajství skončí, potvrzuje ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal.

MMF24

Toušlová začínala v ČT v roce 1995 jako zpravodajka z jižních Čech, později se stala moderátorkou ranního Studia 6. Události moderuje od roku 1999, krátce uváděla i Události plus. I když bude nyní pracovat pro ČT 1, její pořady se budou i nadále objevovat i na zpravodajské ČT 24.

Iveta Toušlová - Události ČT 1

Iveta Toušlová dá zpravodajství vale, k Toulavé kameře a 13. komnatě si přibere ještě nový magazín Rub a líc (Foto: Česká televize)

Kdo vám bude v Událostech nejvíc chybět?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).