Hlavní navigace

Konec podpory Windows XP: místo záplat přijdou pravidelná varování

13. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Microsoft se chystá na definitivní konec podpory Windows XP. Od dubna začne uživatele oblíbeného systému informovat o ukončení podpory. Nakolik obtěžující způsob zvolí?

Microsoft bude každý měsíc uživatele Windows XP upozorňovat na ukončení podpory, ke kterému dojde letos v dubnu. Upozornění by se mělo objevovat vždy druhé úterý v měsíci, kdy Microsoft pravidelně uvolňuje aktualizace pro své produkty. Windows XP se to však po letošním dubnu již týkat nebude. Uživatelé budou moci zobrazování upozornění zablokovat.

Na konec podpory Windows XP bude upozorňovat také oblíbený antivir Microsoft Security Essentials oranžovým pruhem s výstrahou, že systém může být ohrožen. Původně po letošním dubnu již Microsoft Security Essentials pro Windows XP neměl být aktualizován, ale po přehodnocení plánů bude jeho malwarová databáze aktualizována ještě rok.

Stále však platí, že nové instalace pro Windows XP nebudou po 8. dubnu 2014 oficiálně možné. Stávající uživatelé obdrží v tuto chvíli ještě experimentální Microsoft Security Essentials ve verzi 4.5 prostřednictvím služby Windows Update. Dále bude populární antivir oficiálně dostupný již jen pro Windows Vista a Windows 7.

ebf - partner 1

Systém Windows XP byl na trh uveden na začátku tohoto století. Přestože vyšly již čtyři nástupnické systémy, stále je hojně rozšířen. StatCounter uvádí, že se mezi desktopovými systémy drží na druhém místě. Jeho únorový tržní podíl činil necelých 18,6 %. Meziročně si tak Windows XP pohoršila o 6,6 procentního bodu.

Windows XP se dlouho drží na scéně zejména díky velmi dobrému vyladění postupně uváděnými servisními balíčky. Ty byly nakonec celkem tři. Pro Windows XP hovoří také z dnešního pohledu zanedbatelné hardwarové požadavky. Do karet jim hraje i negativní zákaznická odezva na Windows Vista, Windows 8 a Windows 8.1.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).