Hlavní navigace

Konec Skype pro moderní Windows. Aktualizace na nový je obtížná

28. 7. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Skype
Pokud jste přehlédli sedmý červenec, tak jste s 25. červencem zjistili, že vám nefunguje Skype a musíte si pořídit jiný.

K 7. červenci Microsoft oznámil ukončení „Skype for modern Windows“, což je v zásadě Skype určený pro „dlaždice“, tedy Windows 8 a dále. Paradoxem je, že náhradou je „Skype for Windows desktop“ (v češtině ho pak najdete pod podivným názvem Skype pro plochu). A po 25. červenci dopadnete tak, že spuštění Skype po Windows 8 vás přinutí k aktualizaci.

Jenže, aktualizace se nekoná. Odkaz na stažení vás přivede na Upgrade now to Skype for Windows Desktop, kde – pokud nerozumíte podivnému názvosloví a dalším věcem okolo Skype – se ztratíte už během prvních pár odstavců. To nejpodstatnější je ale ukryto až kdesi daleko v textu. Ono totiž ani tady nestačí kliknout na Download Skype – měli byste být totiž natolik chytří, že si ještě půjdete přečíst detailní návod.

Tam totiž zjistíte, že původní Skype musíte ručně odinstalovat. Paradoxem je, že osobně jsem na dvou počítačích tímto peklem prošel a po stažení a instalaci nového „Skype for Windows Desktop“ se na obou počítačích objevily dvě verze Skype, které navíc v zásadě podle ikony moc nerozeznáte.

Instalace nového Skype vám navíc poskytne jenom ikonu (Skype for desktop neboli Skype pro plochu) kdesi v Aplikacích. Tu musíte ručně připnout do dlaždic (pokud je používáte) nebo na plochu (pokud používáte raději klasická Windows). Vedlejším efektem je, že už nefunguje v dlaždicovém (metro) rozhraní (protože jde o klasickou aplikaci na plochu).

Tohle všechno se dost těžko chápe, ale zdaleka to není všechno. Spuštění nového Skype znamená, že opět musíte projít kompletním nastavením od počátku, včetně toho, že po vás bude chtít za každou cenu nastavit profilovou fotografii (chybí Přeskočit, ale funguje Esc). A když už se konečně objeví funkční Skype, tak začne další donucování, se kterým nikdy nepřestane: bude po vás chtít, abyste Skype propojili s Facebookem.

Což zdaleka není všechno. Dejte si pozor, možná v počítači už máte Skype na ploše stejně jako zrušený Skype pro moderní Windows – přesně tohle jsem zjistil na třetím počítači, kdy po odinstalaci „moderního“ Skype už v počítači „nový“ (pro plochu) Skype byl.

cif 24 - early cena - média

Domníváte-li se, že pak už je všechno vyřešené, tak ne. Na jednom počítači odmítá Skype poznat mikrofon (v předchozím Skype fungoval bez problémů), na jiném počítači „nový“ Skype nepoznal kameru, ačkoliv předchozí verze Skype s tím žádný problém neměla (a jiné aplikace s ní pracují).

V Nastavení případně nezapomeňte vypnout automatické spouštění Skype po startu Windows. A nezapomeňte, že pokud budete chtít Skype ukončit, tak zavření okna už nefunguje, je potřeba vybrat „Ukončit Skype“ a ještě projít potvrzovacím dialogem.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).