Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Konglomerát omylů k novele DPH od Petr Souček - Mně tedy na celé problematice není jasná jedna...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 4. 10. 2005 7:56

    Petr Souček (neregistrovaný)
    Mně tedy na celé problematice není jasná jedna věc.

    Jak už bylo v článku zmíněno, třeba takový daňový doklad od Českého Telecomu (a řada dalších) neobsahuje podpis ani razítko toho, kdo ho vystavil, a je to zcela vpořádku. Jaký je rozdíl mezi tím, když takovýto doklad vytiskne ČTc a pošle mi ho papírovou poštou, a tím, když mi ho pošle jako (nepodepsaný) pdf soubor a já si ho vytisknu? Výsledný dokument bude naprosto identický, k nerozeznání od toho poslaného "šnečí" poštou. Pokud tomu ale dobře rozumím, podle zákona ten druhý bude neplatný. Jak to ale bude kdo (FÚ při kontrole) moci určit, když se naprosto ničím neliší? A pokud se to nedá poznat, k čemu pak v této oblasti elektronický podpis vůbec je?
  • 4. 10. 2005 8:04

    cb (neregistrovaný)
    To je dost jednoduche. Platnost dokladu zavisi predevsim na tom, jak se kontrolujici organ vyspal, pripadne kolik mu strcis v obalce.
  • 4. 10. 2005 11:16

    Vojtěch Kment (neregistrovaný)
    Postřeh je správný, nicméně ...

    Český Telecom tiskne daňové doklady na speciální papíry, takže zrovna v jeho případě toto asi nehrozí.

    Obecně firmy mají zájem na tom, aby "daňové doklady" od nich nebyly zcela snadno zaměnitelné nebo vytvořitelné za ně, takže zpravidla faktury nějakým ochranným prvkem opatřují, byť třeba to je pseudopodpis na razítku, nebo logo, hlavičkový papír apod.

    Ze zákona to ovšem činit nemusí - máte pravdu, že pak je zpětně obtížné prokázat, kdo si např. nepodepsaný PDF vytiskl. Pokud vystavitel a poslal poštou nebo předal, je právně vše v pořádku, pokud příjemce, pak to v pořádku není, protože k tomu nemá ze zákona oprávnění, ale z papíru samého se to nedokáže.

    Pokud je totiž užita elektronická forma k vystavení (implikuje následný přenos), pak má být opatřena tzv. uznávaným e-podpisem (ne kvalifikovaným, jak se zde někde níže píše) nebo e-značkou (s kval.syst.cert., v jednom případě výslovně zmíněno, že od akreditované CA - ostatně nikdo jiný je stejně nevydává). Viz odkazy na dokumenty níže v diskuzu, v nichž je znění zákona po novele.

    Myslím si, že seriozní protistrana vám obcházení zákona výše uvedeným způsobem ale ani nenabídne, protože to jednoduše snižuje její reputaci. I ekonomicky už jen čas dohadování se o tom se zákazníkem je dražší než vytisknout a poslat, když si to dáte na web, tak to může nalézt a napadnout i FÚ - za ty trable to věru nestojí.
  • 4. 10. 2005 14:02

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Ale kecy, staci si precist patricne paragrafy - IMHO je to v tomto miste srozumitelne kazdemu, kdo je obdaren umenim cist a rozumet cesky psanemu textu (ona to ani neni pravnicina)
  • 4. 10. 2005 14:54

    Radim (neregistrovaný)
    Jenze ony srozumitelne paragrafy interpretuji rozdilne nejen jednotlive financni urady, ale taky jednotlivi financni urednici.
  • 4. 10. 2005 14:55

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Az nebudete varit z vody, tak mi reknete kdy Vam FU odmitl uznat zauctovany doklad od Telco operatora, dodavatele elektricke energie, plynarny, vodarny atd...?
  • 4. 10. 2005 15:40

    -- (neregistrovaný)
    kolikrat jste se hadal? pokud to zakaznikovi snizi u stovkove polozky cenu o 1/3 tak u me urcite reputace te firmy neklesne a pozmenit neradne zabezpeceny dokument lze i pozemni cestou, pokud to zakon v jednom pripade nevyzaduje a v druhem ano, pricemz podstata je stejna o poklesu reputace nemuze byt rec.
  • 10. 10. 2005 19:50

    Petr S. (neregistrovaný)
    Hezká teorie o solidních firmách. Tak já vám ocituju něco od zřejmě nesolidní firmy SEVT a.s Praha. To je ta, co mimo jiné tiskne a rozesílá Sbírku zákonů, tedy jediné platné a právně závazné texty českých zákonů, a taky třeba pro min-fin Finanční zpravodaj a ještě asi milion státních periodik.

    Jo a taky na www mají:
    Společnost SEVT, a. s. je držitelem certifikátu systému jakosti ČSN EN ISO 9001:2001 a systému environmentálního managementu ČSN EN ISO 14001:1997 uděleným společností Bureau Veritas Quality International. (Což není ani česká věta, tak nač se zabývat ještě nějakou shodou podnikání se zákony.)

    Takže ta citace z jejich dokumentu:
    Zálohová faktura (přišla mi šnečí poštou - papírová), splatno 13.10.2005
    ...Daňový doklad k platbě zálohové faktury si můžete vytisknout na www.sevt.cz do 10-ti dnů po provedení platby. Použijte přihlášení na hlavní stránce. Heslem je vaše IČ.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).