Hlavní navigace

Křišťálová Lupa 2012: Představujeme projekty v kategorii Zpravodajství a Zájmové weby

11. 10. 2012
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Sedmý ročník ankety Křišťálová Lupa – Cena českého Internetu pomalu spěje do finále. Máte už jen necelé tři týdny na to, abyste podpořili své oblíbené internetové projekty, weby, služby či mobilní aplikace.

Své hlasy v Křišťálové Lupě 2012 můžete uplatnit v celkem sedmi kategoriích pro veřejnost. Formulář pro hlasování najdete zde, uzávěrka hlasování je 31. října. Ti z vás, na které se usměje štěstí, získají exkluzivní možnost zúčastnit se slavnostního večera, na němž budou za přítomnosti všech oceněných vyhlášeny výsledky sedmého ročníku ankety.

Loňský ročník vrcholil slavnostním vyhlášením věnovaným konci tisku, ten letošní se vypořádá se samotným koncem světa.

Abychom vám pomohli zorientovat se v nabídce nominovaných projektů, představíme vám v následujících týdnech jednotlivé kandidáty. Jako první přicházejí na řadu kategorie Zpravodajství a Zájmové weby.

Zpravodajství

Ačkoli se zhruba dvě třetiny nominovaných projektů ocitly ve finálovém hlasování vůbec poprvé, kategorie Zpravodajství jako jedna z mála nedoznala oproti loňsku větších změn. Je to logické, nové velké zpravodajské projekty jednoduše nerostou jak houby po dešti. Z nominací vypadl Blesk.cz, naopak se po roční odmlce vrátil web TN.cz.

Suverénním hegemonem této kategorie byl ve všech předcházejících ročnících ankety zpravodajský web iDNES.cz. Pokud by zvítězil i letos, znamenalo by to pro něj sedmé vítězství v řadě. Kromě střetnutí ostřílených online zpravodajských matadorů se o ocenění utkají také originální, inovativní a inspirativní projekty v oblasti poskytování obsahu. Letos je pro ně připravena speciální kategorie Obsahová inspirace, o jejímž vítězi rozhodne odborná porota.

Aktuálně.cz

Zpravodajský web společnosti Centrum Holdings byl spuštěn před necelými sedmi lety začátkem listopadu roku 2005 a brzy se mu podařilo zařadit bok po boku vedle již zavedených zpravodajských serverů. Hned v roce 2006 vyhrál v prvním ročníku Křišťálové Lupy cenu za Projekt roku. V letošním roce představil redesign své sportovní rubriky. Na Aktuálně.cz letos v srpnu zavítalo 1,3 milionu reálných uživatelů.

ČESKÁ POZICE.cz

Nezávislý zpravodajský web Česká pozice je nejmladším serverem v kategorii Zpravodajství, Projekt v roce 2010 založil bývalý šéfredaktor týdeníku Euro István Léko. Pár měsíců po startu – v březnu 2011 - dosahoval návštěvnosti kolem 85 tisíc uživatelů měsíčně. Současná čísla nezveřejňuje.

CT24

Zpravodajský kanál České televize začal vysílat 2. května 2005. Ve stejný den byl spuštěn i stejnojmenný zpravodajský web. Podle Charty pro nová média má web ČT24 nabízet plný zpravodajský servis doplněný řadou komentářů a publicistických pořadů. Některým soukromým vydavatelům se aktivity ČT na webu opravdu příliš nelíbí. Na loňské konferenci Internet Advertising Conference (IAC 2011) například Dalibor Balšínek z vydavatelství MAFRA označil působení ČT na Internetu za kontroverzní. Současně prohlásil, že web ČT24 považuje za nekalou konkurenci internetovému zpravodajství, které provozují soukromé subjekty.

E15.cz

Ekonomický zpravodajský web provozuje vydavatelství Mladá fronta, které je v posledních letech velmi aktivní, co se týče akvizic internetových projektů. Web E15.cz zaznamenal v srpnu návštěvnost 432 tisíc reálných uživatelů. Ve stejném období loni naměřil Netmonitor danému webu necelých 300 tisíc reálných uživatelů. Nezanedbatelný nárůst návštěvnosti může být do určité míry způsoben převodem některých nově koupených webů na doménu E15.cz. Před čtyřmi lety přitom na web E15.cz zavítalo měsíčně okolo dvaceti tisíc uživatelů

iDNES.cz

Zpravodajský web provozuje vydavatelství MAFRA, jehož většinovým majitelem je od roku 1994 německý Rheinisch-Bergische Druckerei und Verlagsgesellschaft. V srpnu podle výsledků měření Netmonitoru navštívilo homepage iDnes.cz 1,06 milionů unikátních návštěvníků. Rubriku zpravodajství pak 1,33 milionů unikátních uživatelů. To představuje meziroční pokles o necelých 100 tisíc uživatelů. Celkově přilákal v srpnu iDnes.cz 3,85 milionů unikátních uživatelů a meziročně si tak v řádu jednotek tisíců polepšil. Do celkové návštěvnosti se započítávají například jizdnirady.cz.

IHNED.cz

Zpravodajský server Hospodářských novin měl v srpnu podle Netmonitoru 682 tisíc unikátních návštěvníků. V roce 2012 zaujal zejména snahou o datovou žurnalistiku. V britským Guardianem inspirovaném Data blogu se o v Česku dosud málo vyzkoušené hledání souvislostí ve velkém množství dat snaží Jan Boček, Petr Kočí a Štěpán Horn. Tento projekt je letos nominován v kategoriích Obsahová inspirace a Projekt roku, ve kterých rozhodne odborná porota.

Lidovky.cz

Server Lidovky.cz patří stejně jako iDNES.cz pod vydavatelství MAFRA. V srpnu 2012 dosáhl návštěvnosti 721 tisíc unikátních návštěvníků. Na začátku roku 2012 se emancipoval od mateřského deníku a začal kromě materiálů papírových Lidových novin nabízet také původní zpravodajské texty. Kromě zpráv se Lidovky.cz snaží také o interaktivní projekty – v anketě Přepisujeme mapu Česka redakci posílali neoficiální názvy míst. Redakce spustila také tipovací soutěže Trenér Eura 2012 a Trenér ligy.

Novinky.cz

Zpravodajský web provozuje vydavatelství Borgis a oficiálně je prezentován jako „on-line magazín deníku Právo & Seznam.cz“. V srpnu podle výsledků měření Netmonitoru navštívilo Novinky 3,75 milionů reálných uživatelů. Rubriku zpravodajství pak 3,3 milionů reálných uživatelů.

TN.cz

Na zpravodajský web televize Nova v srpnu našlo cestu 824 tisíc unikátních návštěvníků. Web prošel v roce 2012 redesignem, který mu přinesl mimo jiné větší propojení se službou ICQ. Tu Nova převzala od Centrum Holdings a od března ji začala na českém trhu zastupovat a přeprodávat její reklamní prostor. Pro zajímavost – server TN.cz už jednu cenu v Křišťálové lupě dostal – v roce 2008 získal od odborné poroty Anticenu.

Zpravy.rozhlas.cz

Také Český rozhlas v roce 2012 redesignoval tvář svého zpravodajského webu. Zpravy.rozhlas.cz dostaly do záhlaví výraznou červenou lištu, která nápadně připomíná web britské veřejnoprávní stanice BBC. Rozhlas také letos po aplikaci pro Android a pro iPhone uvedl speciální aplikaci svého zpravodajství pro iPad.

Zájmové weby

Kategorii pojmenovanou Zájmové weby v Křišťálové lupě najdete teprve podruhé. Předcházely jí pokusy zařadit nezpravodajské obsahové weby do kategorií jako Média – specializovaná nebo Média – uživatelská a další. Sdružuje projekty, které se nezaobírají plnoformátovým všeobecným zpravodajstvím.

Armadninoviny.cz 

Internetový magazín Armádní noviny.cz vznikl v záři 2011. Jeho tvůrci si kladou za cíl vyplnit informační mezeru v českém internetu. Podle autorů webu totiž tady dosud chyběl kvalitní a designově přívětivý portál, zabývající se současnou vojenskou tématikou. Na tvorbě článků se podílí čtyřčlenný tým v čele s šéfredaktorem Janem Grohmannem.

dTest.cz

dTest provádí a publikuje nezávislé testy výrobků a služeb v České republice. Na webových stránkách provozuje databázi výsledků testů. Spotřebitelům i obchodníkům poskytuje databázi nebezpečných výrobků, nově umožňuje ověření podvodných e-mailů. Na svých webových stránkách (ani v tištěném časopise) nepublikuje reklamu, přístup k části obsahu na webu (například k výsledkům testů) je ale placený. V loňském roce si předplatilo přístup do zpoplatněné sekce okolo 41 tisíc uživatelů.

Edna.cz

Edna.cz je web pro fanoušky seriálů. Vznikl v roce 2008 a v roce 2011 se sloučil se serverem Lost.cz. Obsahuje rozvrh vysílání aktuálních seriálů v USA včetně informací o jednotlivých epizodách, postavách či hercích a také agregátor novinek z dalších seriálových webů. Kolem webu se soustředí také komunita lidí, kteří vytvářejí amatérské titulky k pirátským kopiím seriálů.

eMimino.cz

Server eMimino.cz je komunitním webem, který rodičům přináší články na téma těhotenství, porodů, dětí, výchovy a rodiny. Stejně tak představuje místo, kde se mohou rodiče dělit o své zkušenosti, případně požádat o radu. Kolem webu se postupem času vytvořila silná komunita matek. V srpnu vzrostla návštěvnost webu meziročně o více než 100 tisíc unikátních návštěvníků na 460 tisíc. Web provozuje společnost Webdio.

GAMES.cz

Český herní web, provozovaný společností Tiscali Media, se zaměřuje na hry pro PC, Xbox 360, PlayStation 3, Wii, 3DS, DS, PS Vita, iPhone a iPad. Čtenáři na něm najdou recenze, ale i rozsáhlou databázi her a speciály k očekávaným hrám.

Motorkari.cz

Jak už sám název webu napovídá, zaměřuje se hlavně na jednostopá vozidla. Kromě článků mají uživatelé k dispozici katalog motocyklů, který obsahuje více než deset tisíc různých modelů. K dispozici je také prostor pro inzerci. Uživateli velmi využívané je i diskusní fórum. Na web měsíčně zavítá okolo 600 tisíc reálných uživatelů. Podle všeho se jedná o nejnavštěvovanější tuzemský web se zaměřením na motocykly.

ProZeny.cz

Představuje největší ženský server na českém Internetu. Letos, podobně jako dříve portály Super.cz, Sport.cz nebo Počasí.cz, prošel web ProŽeny.cz radikální proměnou designu. Neobešlo se to bez silné emocionální zpětné vazby ze strany uživatelek. Web provozuje Seznam společně s firmou Hanbury Ventures Ltd.

Psychologie.cz

Tvůrci webu se snaží svým čtenářům přinášet nejnovější poznatky z oblasti osobního rozvoje, well-being, psychologie a neurověd, nejčastěji formou sdílení osobní zkušenosti autorů. Na redakčním obsahu se vedle zkušených psychologů a psychiatrů podílí také koučové a odborníci na komunikaci a osobní rozvoj. Psychologii.cz vydávají a vedou Jan Majer a Jan Smetánka ze společnosti Mindlab s.r.o. Za poslední rok se provozovatelům podařilo ztrojnásobit návštěvnost. V srpnu na web zavítalo necelých 37 tisíc reálných uživatelů.

KL24

SvetAndroida.cz

Web vznikl začátkem roku 2010 spojením tří největších českých Android webů (android-google.cz, mujandroid.cz, googleandroid.cz). Svět Androida je web sdružující komunitu vývojářů a uživatelů operačního systému Android. Jeho tvůrci se snaží každý den přinášet aktuální informace kolem systému Android a radit lidem, jak jej používat efektivněji. Kromě zpráviček a článků jsou na webu k dispozici recenze a návody, katalog mobilních zařízení s Androidem, ale také diskusní fórum.

Zive.cz

Tradiční oblíbený web o počítačích a IT technologiích, který patřil ke stěžejním projektům brněnského vydavatelství CPress Media. V současné době patří do portfolia vydavatelství Mladá fronta, které před dvěma lety někdejšího brněnského vládce oborových médií koupilo. V srpnu zavítalo na Živě.cz necelých 509 tisíc reálných uživatelů, meziročně o necelých 35 tisíc méně.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).