Hlavní navigace

Která mobilní služba si zaslouží ocenění? Hlasujte v Křišťálové Lupě 2012

26. 10. 2012
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Novinky nebo iDnes? Který ze zpravodajských serverů má lepší mobilní aplikaci? Už jen dva týdny zbývají do ukončení hlasování v anketě Křišťálová Lupa. Podpořte svým hlasem vaše oblíbené mobilní služby!

Své hlasy v Křišťálové Lupě 2012 můžete uplatnit v celkem sedmi kategoriích pro veřejnost. Formulář pro hlasování najdete zde, uzávěrka hlasování je 31. října. Ti z vás, na které se usměje štěstí, získají exkluzivní možnost zúčastnit se slavnostního večera, na němž budou za přítomnosti všech oceněných vyhlášeny výsledky sedmého ročníku ankety.

Abychom vám pomohli zorientovat se v nabídce nominovaných projektů, představujeme vám postupně jednotlivé kandidáty. Dnes je na řadě kategorie mobilní služby.

AVG Antivirus pro Android

Antivirový program pro zařízení s operačním systémem Android z dílny AVG patří mezi nejstahovanější antiviry pro Android. Jedná se o komplexní aplikaci s řadou doplňkových funkcí.

Podobně jako bezplatné aplikace některých konkurenčních antivirových firem disponuje AVG Antivirus pro Android funkcí lokalizace ztraceného mobilního telefonu prostřednictvím Google Maps. Antivirový program nabízí také integrované zálohování aplikací na paměťovou kartu a funkci pro chráněný přístup k aplikacím, které nemají vlastní nástroj pro autentizaci před jejich použitím. 

Zajímavou funkci představuje možnost zapnout v mobilu na dálku hlasité vyzvánění, i když je v něm aktivován tichý režim. Placená verze umožňuje smazat na dálku v mobilu data a naformátovat paměťovou kartu.

ČT 4

Mobilní aplikace sportovního kanálu České televize mohou uživatelé používat od minulého roku. Nejdříve byla dispozici pro majitele iPhonů, v průběhu roku ale byly postupně uvolněny i aplikace pro Symbian, Android, Bada a iPad. Letos v únoru přibyla i aplikace pro platformu Windows Phone 7.

Aplikace nabízí živé vysílání sportovního kanálu ČT 4, přehled článků z webu, které si uživatel může uložit do paměti telefonu nebo odeslat například prostřednictvím e-mailu.

V letošním roce aplikace zaznamenala velký nárůst v počtu stažení díky olympiádě. Loni v září měla aplikace ČT 4 pro Android lehce přes 50 tisíc stažení. Od jara do srpna 2012 se počet stažení zdvojnásobil na celkových 157 tisíc.

iDNES.cz

Kromě mobilní aplikace, která slouží k přístupu ke zpravodajství portálu iDNES.cz (k dispozici je pro iOS, Android a Windows Phone 7), nabízí vydavatelství MAFRA uživatelům také aplikaci Jízdní řády a uploader fotek do webové galerie Rajce.net. 

Například aplikace iDNES pro Android, která vyhrála letošní ročník ankety Mobilní aplikace roku v kategorii Média, od svého spuštění v prosinci loňského roku zaznamenala více než 75 tisíc stažení.

Aplikace Jízdní řády má na svém kontě už více než 150 tisíc stažení a ocenění v anketě Mobilní aplikace roku 2012 v kategorii Doprava. Tato aplikace vychází z aplikace Pubtran, kterou naprogramoval v roce 2010 František Hejl. Na rozdíl od aplikace Pubtran nabízejí Jízdní řády iDnesu kromě vyhledávání spojení také zastávkové jízdní řády.

iKatastr2

iKatastr představuje propracovanou a v praxi velmi užitečnou aplikaci. Umožňuje v terénu snadno nahlížet do map nejen katastrálních, ale také historických, astronomických, lesnických či do dat CENIA.

Aktuální verze pracuje rychleji, má vylepšené ovládání a obsahuje více referenčních dat. Ta jsou navíc průběžně aktualizovaná a doplňovaná bez nutnosti aktualizace aplikace.

Nově je také možné ukládat pozice na mapě a výsledky hledání do bookmarků, a to i včetně náhledů. Tímto způsobem si lze snadno přednastavit aplikaci na konkrétní region nebo oblast zájmu.

Aplikace je k dispozici pro iOS pod názvem iKatastr2 a pod názvem iKatastr pro Android.

Novinky.cz

Mobilní aplikace zpravodajského serveru Novinky.cz je v současné době k dispozici pro telefony s operačními systémy iOS, Android a Windows Phone 7.5 (Mango). Na konci loňského roku byla uvolněna aplikace speciálně přizpůsobená pro iPad, která se vyznačuje maximálně zjednodušeným ovládáním a strukturou.

Novinky.cz jsou první mobilní aplikací, na které si Seznam zkouší mobilní reklamu. Právě příjmy z reklamy zobrazované v aplikaci Novinek by měly tvořit deset procent veškerých příjmů Seznamu z mobilní reklamy za letošní rok. Na letošním ročníku konference Mobile Internet Forum to oznámil David Lorenc, Key Account Manager Seznamu.

Publero

Publero působí na českém trhu od roku 2010 a specializuje se na digitální distribuci časopisů, novin a katalogů. V současné době je na portálu registrováno 34 tisíc uživatelů, kteří mohou vybírat z nabídky více než 400 titulů.

Aplikace Publero Mobile slouží jako čtečka novin a časopisů v digitální podobě dostupných na internetovém portálu Publero.com. Uživatelům umožňuje připojení na uživatelský profil a synchronizaci titulů z uživatelské knihovny a jejich následné čtení jak v online, tak v offline režimu.

K dispozici je ve verzi pro Android a iOS. Pro platformu iOS byla včera představena nová verze aplikace, která je kompatibilní s iPhone a iPod Touch.

Pubtran pro Android

Pubtran představuje jednoduchou aplikaci pro vyhledávání vlakových a autobusových spojů, ale také spojů městské hromadné dopravy po celé České republice. Zárukou aktuálnosti a relevance odpovědí jsou data, která Pubtran čerpá ze systému IDOS.

Zadávání dotazů zjednodušuje inteligentní našeptávač zastávek. Kromě samotného vyhledávání nabízí Pubtran i řadu dalších funkcí. Například uložení spojení do kalendáře nebo sdílení spojení e-mailem či SMS zprávou. Uživatelé mají k dispozici historii hledání a mohou si v aplikaci vyznačit oblíbené spoje.

Pubtran je základem pro aplikaci Jízdní řády od iDNESu. Vývoj aplikace po spuštění Jízdních řádů ale nebyl zastaven. Nejnovější verzi je možné za malý poplatek získat bez zobrazování reklam.

SmogAlarm

Aplikaci Smogalarm spustila v listopadu loňského roku nezisková organizace Čisté nebe, jejímž cílem je zlepšení kvality ovzduší na Ostravsku.

Aplikace na základě aktuálních dat o znečištění z celé České republiky ukáže lidem, kolik oxidu siřičitého, dusičitého či uhelnatého, prachu a přízemního ozónu bylo naposledy naměřeno měřící stanicí nejbližší k místu, kde se zrovna nacházejí.

Data o aktuální kvalitě vzduchu pocházejí z měřících stanic evidovaných Českým hydrometeorologickým ústavem. Data jsou poskytována zpětně a aktualizují se každou hodinu. Stanice jsou zobrazeny v přehledu, který je možno seřadit podle znečištění, vzdálenosti nebo abecedy.

Smogalarm je k dispozici pro Android, iOS a Windows Phone

Zonerama Android

Aplikace umožňuje přístup do online galerie Zonerama prostřednictvím mobilního telefonu s operačním systémem Android. Galerii spustila před třemi lety brněnská společnost Zoner Software, tvůrce programu Zoner Photo Studio a provozovatel webhostingu Czechia.com. 

Mobilní aplikace spatřila světlo světa až letos na jaře. Umožňuje registrovaným uživatelům služby Zonerama prohlížet nahrané fotografie prostřednictvím mobilního telefonu. Fotky je pomocí aplikace možné stáhnout a prohlížet offline Velikost fotek je optimalizovaná pro daný typ telefonu, což snižuje nároky na datový přenos a kapacitu paměti.

Původně aplikace umožňovala pouze prohlížení fotografií, současná verze je ale už uzpůsobena i pro nahrávání fotek z mobilu do galerie.

ZPRÁVY.ROZHLAS.CZ

Mobilní aplikace svého zpravodajského portálu zpravy.rozhlas.cz začal Český rozhlas nabízet loni. Nejdříve přišla aplikace pro iPhone, později i pro platformu Android.

Uživatelé mají díky aplikacím přístup nejen k samotným článkům, ale i k doprovodnému materiálu, například audiozáznamům celých rozhovorů, na jejichž základě články vznikly.

BRAND24

Mobilní aplikace funguje také v režimu offline. Aplikace stáhne a uloží aktuální obsah, který mohou uživatelé následně procházet bez nutnosti připojení k Internetu.

Letos Rozhlas potěšil majitele tabletů iPad, když pod názvem Zprávy ČRo HD spustil aplikaci určenou speciálně pro tento typ zařízení.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).