Hlavní navigace

Lambert zůstává v ČT, Janeček přijde o část platu

22. 2. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 115393
Velmi opatrné řešení zvolila Rada České televize v případě členství vrchního a programového ředitele ČT Františka Lamberta v komunistických Lidových milicích. Generální ředitel ČT Jiří Janeček původně navrhoval, že Lamberta odvolá a televize jej nejpozději k 1. březnu propustí, nakonec je ale všechno jinak: František Lambert na Kavčích horách zůstává alespoň jako finanční ředitel. UVNITŘ ZÁZNAM TISKOVÉ KONFERENCE RADY ČT

Záchrana v podobě Zákoníku práce

Ještě koncem minulého týdne to vypadalo, že dny Františka LambertaČeské televizi jsou sečteny. Jiří Janeček zaslal členům Rady ČT návrh „řešení situace“, podle kterého měl Lamberta k 22. únoru odvolat z funkcí vrchního i programového ředitele a nejpozději k 1. březnu propustit z ČT. Lambert by se potom obrátil na soud s určující žalobou, zda bylo jeho členství v Lidových milicích formální, jak tvrdí od začátku celé kauzy, nebo zda do organizace vstoupil vědomě. Členství v LM bylo až do konce loňského roku v přímém rozporu s vykonáváním vysokých funkcích v ČT.

František Lambert

Minulý týden ale také znamenal zvrat v chování Františka Lamberta. Zatímco dosud nepopíral, že při nástupu do funkce nesplňoval zákonnou podmínku a nepodepsal čestné prohlášení, že nikdy nebyl členem LM, v reakci na chystané odvolání upozornil, že od 1. ledna 2007 už tato podmínka neplatí. Na funkci, kterou zastávám, už nelze nahlížet jako na pracovní poměr založený jmenováním, neboť dle ust. § 364, odst. 1, 3, zákoníku práce se pracovní poměr založený jmenováním pokládá nadále za pracovní poměr založený pracovní smlouvou. Stran mé osoby nelze tedy postupovat ve smyslu ust. § 14, odst. 1) tzv. lustračního zákon, neboť žádná z výjimek upravených ust. § 364, odst. 3) cit. Zákoníku práce nedopadá na pracovní poměr existující mezi ČT a mou osobou, napsal Lambert v dopise Janečkovi.

Buď půjdou oba, nebo ani jeden

Generální ředitel i Rada ČT se dostali do prekérní situace: o porušování zákona od Lambertova nástupu do televize do konce loňského roku nebylo sporu, podle současného Zákoníku práce je ale nelze považovat za důvod pro odvolání a propuštění z ČT. Janeček se přitom Lamberta nechtěl zbavit úplně. Navrhoval, aby v televizi zůstal jako externí poradce a zároveň se očistil u soudu. Pak by se mohl do obou funkcí vrátit. Takové řešení se ale nezamlouvalo Lambertovi, a nový Zákoník práce mu pomohl. Naopak v nevýhodné pozici se ocitl Jiří Janeček, protože celé tři roky toleroval porušování zákona. Ani jeho ale nemůže Rada ČT bezprostředně odvolat, protože podle zákona by tak mohla učinit pouze v případě, že by na toto porušování zákona Janečka v uplynulém roce písemně upozornila.

Pro Janečka i Lamberta proto bylo jednodušší najít kompromisní řešení. Lambert se vzdá funkce programového ředitele, kvůli které celá kauza vypukla (někteří producenti a spolupracovníci ČT se cítili být poškození tím, že Lambert při výrobě pořadů zohledňoval hlavně ekonomické hledisko), a Janeček mu ponechá kontrolu nad hospodařením ČT. Takové řešení téměř kopíruje návrh smíru, který před středečním zasedáním Rady ČT rozdával jejím členům František Lambert. Obsahuje tři body: generální ředitel ČT Jiří Janeček nebude odvolán, František Lambert si ponechá funkci vrchního ředitele a v přesně stanoveném termínu se vzdá vedení programového oddělení ČT. Jinými slovy, pokud by padnul Lambert, s největší pravděpodobností by se poroučel i Janeček.

Žlutá karta pro Janečka

Jiří Janeček

Funkce finančního ředitele je pro Lamberta určitým ústupkem, pykat bude ale i Janeček. Rada ČT na středečním uzavřeném jednání odhlasovala, že porušil zákon, když od Lamberta nezískal podpis pod čestné prohlášení, že nebyl členem Lidových milicí. Lambert měl takové prohlášení podepsat ještě před nástupem do funkce finančního a posléze vrchního ředitele ČT. Písemné upozornění na porušení zákona je pro Janečka pomyslnou žlutou kartou, po které už může Rada kdykoli hlasovat o jeho odvolání. V konečném důsledku se tak generální ředitel bude muset chovat tak, aby radní zbytečně nedráždil. A nejen je, v úvahu připadají i vlivní politici z obou parlamentních mediálních komisí, jimž se rada ze zákona zodpovídá. Janečkova pozice v ČT tudíž oslabila.

Varování nemusí být pro Janečka jediným trestem. Radní Dobromil Dvořák hodlá na příštím zasedání navrhnout, aby mu Rada ČT dočasně snížila plat. Janeček, který nyní pobírá 140 tisíc korun měsíčně hrubého, by měl podle Dvořáka po dobu jednoho roku brát pouze 100 tisíc Kč. Snížení platu je jediným možným způsobem, jak Janečka finančně potrestat. Rada mu totiž nemůže krátit nebo zrušit pravidelné čtvrtletní odměny, na něž má podle manažerské smlouvy nárok. Ty jsou totiž spojeny s plněním čtvrtletních plánů sledovanosti či ekonomických výsledků. Proto také rada musela Janečkovi začátkem února schválit odměnu 350 tisíc korun přesto, že se na stejném zasedání oficiálně dozvěděla o Lambertově milicionářské minulosti, i to, že se s ní už před třemi lety seznámil také Janeček.

Digitální svět

Záznam z tiskové konference Rady ČT

Středeční jednání Rady České televize o dalším osudu vrchního a programového ředitele ČT Františka Lamberta bylo neveřejné, krátce po něm ale předseda rady Jiří Baumruk uspořádal krátkou improvizovanou tiskovou konferenci. Na otázky novinářů kromě Baumruka odpovídal také generální ředitel ČT Jiří Janeček. Omluvte sníženou kvalitu nahrávky (WAV, 22,5 MB).

Pravomoci rady jsou omezené

Jiří Baumruk

Radě také nezbývá než se smířit s tím, že se Jiří Janeček rozhodl Františka Lamberta podržet a nechat ho ve vedení ČT. Radní totiž nemůžou rozhodovat o personálních otázkách v ČT, podle zákona pouze volí a odvolávají generálního ředitele a na jeho návrh jmenují nebo odvolávají ředitele televizních studií v Brně a Ostravě. U ostatních funkcí se rozhoduje generální ředitel sám, svoji volbu ale musí s radou projednat. To však neznamená, že by mu radní mohli ve výběru spolupracovníků zabránit nebo ho naopak nutit, koho by měl do které funkce jmenovat. Proto se také ve středu zmohli na pouhé konstatování, že berou Janečkovy návrhy na řešení situace s Františkem Lambertem na vědomí a že je plně v jeho pravomoci.

Rada se přiklání k této variantě, která zajistí hospodářskou stabilitu ČT, k níž významně přispěl František Lambert, uvedli radní v oficiálním prohlášení. Termín, do kterého by Lambert měl opustit funkce vrchního a programového ředitele, však Janeček dosud nestanovil. Budu ještě s kolegou Lambertem hovořit, protože chci, abychom našli společnou řeč. Hodlám tuto záležitost učinit co nejdříve, protože jsme hovořili i o novém organizačním řádu, a to poměrně konkrétně. Takže je to horizont dní, odpověděl Janeček během improvizované tiskové konference na středečním zasedání Rady ČT na otázku, k jakému datu by mělo dojít k oddělení funkcí finančního a programového ředitele ČT.

BRAND24

Kdo povede program ČT?

Janeček také zatím tají, kdo by měl po Lambertovi převzít vedení programu. Žádná jména nepadla, komentoval téměř tříhodinové neveřejné jednání rady o Lambertově dalším osudu v ČT. Neoficiálně se ale hovoří o šéfdramaturgyni publicistiky, dokumentaristiky a vzdělávání ČT Darje Macákové nebo o Markétě Luhanové, která už program ČT krátce vedla (od října 2003 do června 2004, kdy do této funkce nastoupila Lambertova předchůdkyně Eva Vrtišková) a nyní rovněž pracuje v programovém oddělení ČT. Kterýkoli nový programový ředitel bude mít velmi ztíženou pozici, protože Lambertovy kroky negativně ovlivní program ČT až do jara 2008, míní jeden z blízkých spolupracovníků vedení ČT.

Sám Lambert se k chystaným změnám zatím nevyjádřil. Jisté je, že soud kvůli jeho milicionářské minulosti bude iniciovat sama ČT. Určovací žalobu musí podat ČT, a to brzy, do deseti dnů. Pak záleží samozřejmě na soudním procesu, jak dlouho bude trvat. To těžko dokážeme ovlivnit. Ale všechno je přísně podle zákona, řekl Jiří Janeček. Soud by měl konstatovat, zda bylo Lambertovo členství v LM vynucené a formální a zda je překážkou pro vykonávání funkce finančního ředitele ČT. Pokud by bylo, je Janeček připraven Lamberta z funkce odvolat.

Jaké řešení byste zvolili vy?

  • Odchod Františka Lamberta.
    20 %
  • Odchod Lamberta i Janečka.
    49 %
  • Odvolání Jiřího Janečka.
    0 %
  • Nikdo by neměl odcházet, jenom bych je potrestal.
    14 %
  • Žádné, je mi to jedno.
    17 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).