Hlavní navigace

LastPass koupený firmou LogMeIn. Pro uživatele špatná zpráva

12. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: LastPass
Jednoho z nejrozšířenějších správců hesel koupila společnost, o které její současní i minulí uživatelé nemají příliš pozitivní mínění. A tady jde o hodně.

Když už se rozhodnete svěřit hesla cloudové službě a navíc firmě, „do které nevidíte“, tak je potřeba důvěra. V případě LastPass je možné říct, že důvěru uživatelů má a dlouhodobě se jí dařilo ji udržovat. 

Značně to ale komplikuje aktuální oznámení o akvizici: LastPass koupila firma LogMeIn. Jakkoliv je částka okolo 110 milionů dolarů (pokud bereme vážně oznámení o prodeji) skvělou zprávou pro prodávající, pro uživatele je tu příliš mnoho otazníků.

LastPass is Being Acquired by LogMeIn nabízí dostatek materiálu k pochopení, kde je v této akvizici problém. LogMeIn se za roky existence dostala do povědomí několika věcmi: tím, jak využila popularity získané poskytováním varianty použitelné zdarma, která vedla k velmi rychlému zpoplatnění a agresivní cenové politice.

Ale také rok co rok řešenými problémy se spamem, který se za nevyjasněných okolností dostával na e-maily, které uživatelé této služby používali pro přihlašování. Připočtěte k tomu neustále dokola zmiňovanou nedostačující podporu zákazníků a je zde dostatek důvodů, proč se obávat.

Nejvíce obav ale zaznívá právě s ohledem na cenu. LastPass má jak verzi použitelnou zdarma, tak placenou podobu s rozšířenou funkčností. Obavy z kompletního zpoplatnění na jedné straně a z agresivního přístupu LogMeIn na straně druhé zní opodstatněně. Po likvidaci původní „free“ verze LogMein a zavedení té placené (uživatelům dali pouze pár dní na rozhodnutí) následovalo několik poměrně zásadních zdražení.

Problematická byla i jiná akvizice, kdy LogMeIn koupili Hamachi a po klasických slibech následovala poměrně obvyklá likvidace. Možnému konci LastPass napovídá i to, co zaznívá z LogMeIn – tedy záměr spojit LastPass s Meldium, jinou společností pro správu hesel, kterou koupili již dříve.

Kam se vydat, pokud potřebujete nahradit LastPass

K dipsozici máte celou řadu různorodých správců hesel a stále se objevují nové služby tohoto druhu. Z vhodných alternativ můžeme zminit například KeePasss (třeba v kombinaci s cloudovým úložištěm pro synchronizaci šifrované vlastní databáze hesel).

Druhou nejčastěji zmiňovanou alternativou je Dashlane, které už dříve získalo pozitivní hodnocení (má ale dvě možné nevýhody – cenu a absenci podpory Linuxu). 

KL24

Třetí možností je 1Password (hodí se spíš pro jednotlivce a premium verzi má za jednorázovou cenu, bohužel také chybí podpora Linuxu). Z dalších alternativ tady máme Encryptr (Open Source a databázi hesel také umožňuje ukládat ve vašem vlastním cloudu). Pro firemní použití možná Secret Server nebo AuthAnvil.

Za zmínku ještě stojí StickyPassword, který sice není aktuálním náhradníkem, ale je to české řešení.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).