Hlavní navigace

LG 32LF580V: výtečný obraz za pár korun

18. 11. 2015
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: LG
Stará dobrá platforma Netcast je základem televizoru s úhlopříčkou 81 cm, který obrazově upoutá hned po zapnutí. A to i na obyčejném českém DVB-T…

LF580V je ke koupi ve čtyřech úhlopříčkách. Vedle testovaných 81 cm i ve 107, 127 a 140 cm a přiznám se dobrovolně, že by mě zajímalo, jak vypadá obraz na té největší. Možná by mě to překvapilo stejně, jako u tohoto malého rozměru. Tedy pokud nekoukáte na něco jako „Mňam TV“ či Sport 5. Tam vás vysílaná „kvalita“ spíše upřímně vyděsí.

Na výborném obrazu se však částečně podílí i hodně lesklá obrazovka, takže pozor na umístění televizoru.

Na to je LG 32LF580V hodně citlivý…

A co televizor za 8990 Kč nabízí dalšího?

Především rozumnou platformu Netcast, která je ovšem stále v některých funkcích omezena (typicky EPG) a výrobce zjevně nechce investovat peníze do jejího dopracování a vše zaměřuje na WebOS.

I přesto ale Netcast nabízí několik českých widgetů (Filmbox Live, Voyo…), které rovněž prověříme, má podporu HbbTV, nahrávání TV vysílání, resp. jeho sledování se zpožděním, a nezapomeneme se podívat ani na připojení klávesnice a myši, k čemuž využijeme zařízení značky Logitech.

Svižná a jednoduchá instalace

Montáž podstavce je jednoduchá a rychlá, protože jde pouze o dvoje nožičky, které se přišroubují na zadní stranu panelu. Rychlá je i softwarová instalace, a to proto, že jde o Netcast, a nikoli o nový WebOS, který se vydal zcela opačnou cestou.

Tady stačí devět kroků s jednou malou odbočkou, z nichž čtyři kroky ovšem představují nutná potvrzení čehosi a závěrečné zhodnocení. Příjemné je, že na DVB-T/T2 (podpora jen pro H.264) dostanete možnost ladit pouze digitální kanály. Naopak méně příjemný je fakt, že Wi-Fi síť se v nabídce objevuje 2×, jakoby pracovala nejen na 2,4, ale i na 5 GHz. Vy bohužel nevidíte, která síť je která, ale jakmile jsem to prozkoumal důkladněji, zjistil jsem, že se na jednu síť připojím (2,4 GHz) a na druhou nikoli. Ta kupodivu hlásí, že neexistuje, i když můj Wi-Fi směrovač Netgear R7000 nabízí obě frekvence, a návdavkem ještě „ac“, které tady pochopitelně nehrozí.

Přes tlačítko WPS se televizor správně připojil na síť, která existuje, a v případě té druhé nejspíše půjde o nějakého firmwarového šotka.

Naladěné kanály jsou rozděleny na televizní a rozhlasové, setřídění můžete provést prostým zadáním čísla nové pozice. Vybrat si sice můžete více kanálů, ale třídit jde vždy, a to i u satelitu, pouze po jednom.

Prostor mezi tlačítky je naprosto minimální a ovladač působí dosti nepřehledným dojmem. A to tlačítka pro multimédia nejsou kompletní a televizor si vypomáhá těmi softwarovými.
Autor: Bohumil Herwig

Prostor mezi tlačítky je naprosto minimální a ovladač působí dosti nepřehledným dojmem. A to tlačítka pro multimédia nejsou kompletní a televizor si vypomáhá těmi softwarovými.

Příliš kompaktní ovladač

Abyste rozuměli – jeho velikost zase až tak malá není, ale tlačítek je spousta a hlavně – jsou hodně pohromadě a jsou relativně rozměrná. Vytvořit si nějaký návyk je tak těžší, navíc kolem OK a šipkových „kláves“ není žádný prostor a EPG (Guide) je přesunuto do horní části, jako u těch nejlevnějších přístrojů a značek.

Na druhou stranu je opravdu obdivuhodné, kolik se LG do daného prostoru podařilo tlačítek umístit. A jak jsou dobře čitelná, což se mimochodem o informacích na obrazovce, třeba na tlačítku Info, říci nedá.

Alespoň v mém případě.

Na ovladači najdete i pár zajímavých tlačítek, jako T.Opt (např. zobrazení aktuálního času), My Apps (zobrazení lišty mj. s vyvoláním seznamu vstupů či SmartShare) či Q.Menu. To zajišťuje nastavení zvuku, videa a mj. i úspory energie.

Zajímavostí je i to, že barevná teletextová tlačítka jsou tentokráte označena i bílými puntíky od jednoho do čtyř. K čemu tam jsou, nevím, ale občas se někde objeví v nápovědě. Třeba s nimi LG zamýšlí i něco dalšího.

Menu nastavení vyvoláte buď přes tlačítko Settings na dálkovém ovladači, nebo přes zmiňovanou lištu My Apps či chytré funkce na tlačítku Smart Home.

Multimédia ovládáte směsicí tlačítek na dálkovém ovladači a softwarových na obrazovce.

EPG se zde jmenuje Guide, nabízí jeden náhled a nemá ani obraz, ani zvuk.
Autor: Bohumil Herwig

EPG se zde jmenuje Guide, nabízí jeden náhled a nemá ani obraz, ani zvuk.

Jednodušší osmidenní EPG

Programový průvodce (Guide) je bez obrazu a zvuku a jeho tlačítko je odhozeno do horní části ovladače, takže rozhodně není po ruce. V jednom náhledu nabídne pořady pro osm stanic na nějaké dvě hodiny dopředu a ve výpisu nevidíte nic než název pořadu. Čas vidíte pouze pro položku, na které se aktuálně nacházíte.

Další informace vyvoláte přes tlačítko Info nebo OK.

Po EPG se můžete libovolně pohybovat, nabídka se vždy stahuje až po vstupu na daný multiplex.

Pořady jdou nahrát, můžete se na ně nechat i upozornit a televizor se dokonce probudí i z pohotovostního režimu.

Část s tzv. Smart TV má sice jasné členění, ale pohybovat se v nabídce můžete jen přes šipky na obrazovce, a to je poněkud komplikované.
Autor: Bohumil Herwig

Část s tzv. Smart TV má sice jasné členění, ale pohybovat se v nabídce můžete jen přes šipky na obrazovce, a to je poněkud komplikované.

„Chytrá“ část s ovládacími rezervami

České widgety v chytré části představují, vedle zmiňovaného Filmbox Live a Voyo, také Port, kde mimochodem najdete slušný televizní program, O2TV a Stream. Je tu i HBO Go, ale to před instalací vyžaduje přihlásit se ke službě LG TV. Protože bych ho ale stejně nemohl vyzkoušet, na nabídku jsem nereflektoval a věnoval se službám, které díky vzorné spolupráci vyzkoušet mohu, tj. Filmboxu a Voyo.

Ta první překvapila přepracovaným prostředím, které se však slušně ovládá a hlavně má velice rozumně udělanou softwarovou klávesnici.

Voyo je už v tradiční podobě, ale obě aplikace pro VOD byly bezproblémově funkční a příjemné rovněž bylo, že televizor vše umocňoval nadmíru solidním obrazovým podáním. Na něj jsem narazil i u HbbTV České televize, které navíc není třeba nikde povolovat.

Samotné prostředí, ze kterého vyvoláváte „chytré“ služby (s výjimkou HbbTV) a také vstupujete například do elektronické příručky, menu nastavení či na otevřený internet, je už na tom hůře. Předně tu chybí rozumně dostupná multimédia na rozhraní USB, případně v domácí síti (vyvolat jdou, ale komplikovaně), a také zcela chybí připojení mobilu/tabletu přes Intel WiDi/Wi-Fi Miracast/Wi-Fi Direct. To musíte udělat přes menu nastavení.

Největším zádrhelem však je, že se vybraná položka ukazuje, resp. mění zobrazení, velice nevýrazně, takže vlastně nevíte, kde se nacházíte, a tohle šlo určitě udělat lépe.

Vyzkoušel jsem i připojení bezdrátové klávesnice Logitech K400 s dotykovou destičkou a také myši Logitech MX Master. V obou případech neúspěšně.

S telefonem LG Flex 2 jsem otestoval i Wi-Fi Miracast, což klaplo beze zbytku, takže jsem si z videotéky UPC MyPrime osvěžil, jak to vlastně bylo s krtečkem a jeho novými kalhotami.

Našinec si musí dělat drobné radosti… :)

Bohatá obrazová nastavení

Zvukových i obrazových nastavení je vzhledem k ceně dost a dost a zatímco v prvním případě je upotřebíte, v druhém je nejspíše potřebovat vůbec nebudete, nebo možná jen tu a tam. Obraz je totiž perfektní už při základním nastavení hned po instalaci a jediné, na co jsem občas narazil, byla nějaká ta interference.

Přednastavených zvukových režimů je sedm a v tom uživatelském můžete upravit pětipásmový ekvalizér.

Obrazových nastavení je osm, z toho dvě jsou tzv. expertní s kalibrací ISF (při dané ceně!) a jedno ekonomické, které automaticky přestaví volbu Úspora energie na minimum, přičemž k dispozici máte ještě další dvě možnosti. A také volbu vypnutí obrazovky, takže pracuje pouze zvuk.

Manuálně u obrazu upravíte zejména podsvícení, barevný tón, horizontální a vertikální ostrost (v některých režimech) a teplotu barev. V expertních režimech pak vyvážení na bílou a je tu i systém správy barev pro úpravu sytosti, jasu a barevného tónu pro tři základní (RGB) a tři pomocné barvy.

Poměr stran pořadu jde navolit v osmi režimech a standardně bylo po instalaci nastaveno 16:9, i když tu je například i volba Originální, 4:3 či 14:9. Tato nastavení už ale dnes ztrácí smysl.

Co se týče nahrávání, je nutné použít USB disk s kapacitou mezi 40 GB a 2 TB, který je třeba v televizoru inicializovat. Nicméně co tím výrobce myslí, se mi nepodařilo odhalit ani při použití dvou USB disků. Pozoruhodné je, že SSD Flash disk Freecom se souborovým systémem NTFS televizor odmítal vzít v potaz, i když ho podporovat má. O tom ale dále…

Kompatibilita nijak oslňující, ale přehrávání spolehlivé

Televizor podporuje souborový systém FAT32 a NTFS, exFAT nikoli. U NTFS jsem ale narazil na zajímavou věc – 16GB flash paměť televizor načetl, ale s flash diskem (SSD) Freecom Tough Drive USB 3.0 s kapacitou 256 GB už měl problémy. V příručce jsem se jen dočetl, že „Doporučujeme používat paměťová zařízení USB Flash Drive o maximální kapacitě 32 GB.“

Multimédia jsem nakonec zkoušel s kombinovanou flash pamětí (USB 2.0/Micro USB 2.0) Kingston DataTraveler microDuo s kapacitou 32 GB a souborovým systémem FAT32, kterou používám jako univerzální testovací médium pro všechna možná zařízení. Kompatibilita je v tomto případě univerzální, pouze zařízení s konektorem Micro USB musí podporovat USB (OTG), což se pochopitelně netýká televizoru.

LG používá rozumný souborový manager, který nabízí jednak přehrání multimédií podle jejich druhu a jednak všech na jeden zátah, což je podstatně příjemnější.

Nabízí obvyklý ikonový náhled, ale ikony byly v tomto případě na 81 cm úhlopříčky velké tak akorát, takže položek vidíte rozumné množství. Nicméně je škoda, že přepnout nejde do textového režimu a vypsat prostý seznam.

Fotografie v JPG se zobrazují svižně, 3D snímky ve 2D podobě podporovány nejsou.

Muzika je taktéž v podstatě základní – WAV, WMA a MP3. Nabídky jsou i zde dělány přehledně a stejně jako jinde v souborovém manageru dlouhá jména rotují, a to včetně koncovek. Přehled neztrácíte ani v tomto případě.

Stačí jen chvíli počkat a ve videu to u seriálových dílů jako když najdete.

Vynikající jsou externí filmové titulky, u nichž lze nastavit jak kódová stránka, tak pozice, rozměr či synchronizace s obrazem a také jejich barva.

Tohle opravdu uvidíte málokdy. Televizor navíc k mému překvapení podporoval zvuk v DTS (při dané ceně!), a dokonce přehrál i záznam se zvukem v DTS HD Audio.

U videa zvládl například nahrávky v MOV, čistý MPEG-4 i H.264 nebo třeba AVCHD 1080i.

Video s kodekem H.265/HEVC s rozlišením Full HD přehráno nebylo, což je ovšem dáno tím, že televizor podporuje pouze H.264, a to i na DVB-T2.

Uspořádání konektorů na zadní straně. Nad HDMI vpravo je ještě trojice USB 2.0 a mechanika PCMCIA (CI+).
Autor: Bohumil Herwig

Uspořádání konektorů na zadní straně. Nad HDMI vpravo je ještě trojice USB 2.0 a mechanika PCMCIA (CI+).

Parádní obraz, rozumný zvuk

Televizor narazí na své limity především v okamžiku interference například se svislými „čarami“ typu vlnitý plech. Jinak jsem problémy neměl s výjimkou extrémně nízkého datového toku používaného například u kanálu Sport 5. Mizerné příspěvkové materiály na ČT 24 zvládlo LG k mému překvapení na výbornou, stejně jako sportovní utkání. Při dané velikosti se to nemusí zdát překvapivé, ale opak je pravdou.

V každém případě je LG 32LF580V hodně univerzální televizor, který můžete použít na cokoli, i když některé jeho funkce jsou použitelné jen obtížně. Například po zasunutí flash paměti, resp. flash disku, a snaze něco nahrát nezjistíte, co se děje, protože hlášení „Funkce Time Machine není pro zařízení USB dostupná“ neřekne zhola nic.

Na to, jak nahrávat, jsem nepřišel ani s pomocí nápovědy a zřejmě to bude vyžadovat nějaké specifické médium.

Škoda také omezeného EPG bez obrazu a zvuku, což český národ nemá rád, a pár dalších zbytečných drobností, včetně poněkud nepřehledného dálkového ovladače. Jinak by totiž byl LG 32LF580V excelentní televizor.

Takto je „jen“ vynikající…

V každém případě ho mohu doporučit, zvláště pokud sháníte pouze monitor s co nejlepším obrazem a nebudete ho mít umístěn hned u okna. Pro takovouto instalaci se díky hodně lesklé obrazovce vysloveně nehodí.

Hodnocení

pro: vynikající poměr cena/výkon, výtečná výbava, včetně například třech USB (!), podpora DTS, vynikající obraz, a to i v okamžiku sdílení přes Wi-Fi Miracast (!), excelentní podpora externích titulků v multimédiích, svižná včetně spuštění, ale…

UX DAy - tip 2

proti: …několik sekund po zapnutí nejde ztlumit zvuk, nepřehledný dálkový ovladač, EPG bez obrazu a zvuku, pro někoho i hodně lesklá obrazovka

Balení obsahuje

  • dálkový ovladač
  • 2× mikrotužkové baterie (AAA)
  • nenatáčitelný podstavec
  • napájecí kabel (třížilový)
  • uživatelská příručka v televizoru, další v papírové podobě
  • záruka: 24 měsíců

Kolik máte doma televizorů?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).