Hlavní navigace

LG HB620T Elbrus: digitální tevize v mobilu a zadarmo!

31. 7. 2008
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 118483
Značka LG si pro své nové "véčko" nevybrala název nejvyšší hory Evropy náhodou. Elbrus symbolizuje funkční sílu, kterou dosud nenabídl žádný jiný telefon věhlasného výrobce. Modelem HB620T se vydává LG na cestu neplacené mobilní televize, i když mobilní telefony podporující placenou platformu DVB-H tím rozhodně neopouští. Na český trh však přináší první mobil schopný příjmu digitálního vysílání zdarma. Tedy v těch místech, kde digitální televize už vysílá...

Seznámení

LG HB620T - zepředu otevřený

LG Elbrus je třípásmový (900/1800/1900 MHz) telefon s podporou sítí UMTS a HSDPA přenosů rychlostí až 7,2 Mbps. Vzhledově má blízko k „žiletkám“ od Motoroly, ale na těle je znát, že skrývá více elektroniky než obvykle. Rozměry zavřeného telefonu jsou 88×55×18 mm, hmotnost 110 gramů. Dvoupalcový displej s rozlišením 320×240 bodů a paletou 262 000 barev je netradičně orientován na šířku, což má své opodstatnění. Na krytu je umístěn sekundární informační displej s rozlišením 96×34 bodů, který informuje o aktuálním čase, nových zprávách, příchozích hovorech a tak podobně.

FOTOGALERIE: Mobilní telefon LG HB620T

Přístroj je vybaven dvěma snímači: hlavní kamera má 2Mpix čip a slouží pro focení a snímání videa, sekundární CIF kamera (352×288 bodů) nad displejem je určena pro videohovory. K interní paměti 128 MB lze přidat kartu MicroSD a navýšit kapacitu pro ukládání dat o další max. 4 GB. Výměnný akumulátor Li-Ion s kapacitou 1000 mA udrží telefon v pohotovosti více než 12 dní a vystačí až na tři hodiny nepřetržitého hovoru. Podobně je na tom s výdrží i při sledování digitálního vysílání.

Výbava

Coby standardní příslušenství je k Elbrusu dodáváno stereo handsfree, síťový napájecí adaptér, USB kabel a instalační disk. Ten obsahuje kromě ovladačů také aplikaci LG PC Suite, sloužící pro správu kontaktů, aplikací, multimédií a souborů vůbec a také k nastavení připojení na internet prostřednictvím telefonu. Rozhraní obslužných programů bude pro pokročilého uživatele Windows intuitivní – správce souborů je podobný Průzkumníku, hudební aplikace zase připomíná iTunes nebo Windows Media Player. Veškerá komunikace s počítačem může probíhat buď přes USB, nebo bezdrátové rozhraní Bluetooth.

Funkce a ovládání

LG HB620T - zepředu zavřený

Jakkoliv je matové tělo telefonu střídmé, inverzní menu (bílá na tmavém podkladu) dává ochutnat stylovosti. Na plochu se vešlo celkem 12 ikon pro přístup k multimediálním a komunikačním funkcím a nastavení systému. Telefon nabízí hudební přehrávač (MP3, WMA, AAC, MIDI a mnoho dalších formátů), video přehrávač (3GP, WMV), SMS, MMS, wapový a webový prohlížeč, e-mailového klienta schopného přijímat až 1MB přílohy, hry, podporu javových aplikací a pochopitelně také organizér. Mezi lokalizacemi menu nechybí čeština.

Na ploché klávesnici s rychlou odezvou se píše dobře, a to i navzdory minimální „členitosti“ tlačítek. Vytočit číslo poslepu ale bude oříšek. Bílé podsvícení je příjemné a rovnoměrné. Klaviatuře vévodí pětisměrný ovladač s předdefinovanými zkratkami na kontakty, profily telefonu, správce souborů, poštu a potvrzovacím tlačítkem. Výše jsou umístěna ještě dvě kontextová tlačítka, měnící svou funkci podle aktuální nabídky.

Televizní funkce

Umí dobře česky - pečeť

Televizní modul pro příjem DVB-T vysílání nabízí podobné funkce, které jsme viděli u přehrávačů Sencor. Čtyřčlánková teleskopická anténa, obdobné konstrukce, přijímá signál velice obstojně. Zde si malý telefon nezadá s většími kapesními přijímači; stejná země výroby (Korea) a podobná technologie se nezapřou. LG má však jednu nespornou výhodu: bez problémů rozlišuje vysílání ve formátech 4 : 3 a 16 : 9 a správně přizpůsobuje poměr stran obrazu na displeji.

K funkcím DVB-T se přistupuje buď z menu, nebo rychle pomocí tří vyhrazených tlačítek pod displejem. První přímo spustí tuner, druhé vypíše všechny naladěné kanály a poslední zobrazí seznam oblíbených stanic. Po úplně prvním startu (či zvolení funkce TV z menu) provede přijímač prohledání pásma a uloží televizní i rozhlasové stanice do paměti. Mezi nimi pak lze listovat buď směrovými klávesami vlevo a vpravo, nebo vstoupit do seznamu a vybrat požadovanou stanici z nabídky. Navzdory malým rozměrům displeje je obraz velice detailní a díky rychlé odezvě TFT panelu velice plynulý. Mobil po přepnutí stanice zobrazí její název, číslo TV kanálu a programu v multiplexu. Stiskem středového tlačítka OK získáme informace o aktuálním a následujícím pořadu.

TV menu nabízí přehled televizních kanálů, příručku k televizi (což je komicky přeložený výraz TV Guide), seznam rozhlasových stanic, podrobné informace o právě přijímaném pořadu, oblíbené programy, ladění a nastavení chování telefonu při příchozím hovoru. Příručka alias EPG je pouze jednodenní a umí vypsat pořady pouze pro aktuálně sledovanou stanici. Podrobné informace pak obnášejí začátek a konec pořadu a jeho anotaci. Čeština v EPG byla z 99 % v pořádku. Problém s diakritikou jsme našli u velkých písmen – například mobil zcela vypustil dlouhé „Á“. Mohlo to ale být zapříčiněno naším novinářským vzorkem.

LG HB620T – screenshoty
LG HB620T - ČT 1
LG HB620T - EPG
LG HB620T - hlavní menu
LG HB620T - seznam TV stanic
LG HB620T - hudba
LG HB620T - menu ladění
LG HB620T - ladění DVB-T
LG HB620T - přepínání kanálu

Zkušenosti s příjmem

Mobil jsem testoval v naší metropoli, nejlépe se mu dařilo na dohled od vysílače Praha Žižkov, kde byl signál silný a nestíněný. Na volném prostranství hrála televize jedna radost. Bez výkyvů se dala přijímat i v kancelářské budově ve Štěrboholích. Pokud jsem si chtěl DVB-T vysíláním zkrátit dlouhou chvíli při čekání na vlak na okraji Prahy, už jsem musel laborovat s anténou; příjem je v lokalitách se slabším signálem hodně citlivý na její směrování. Digitální televize poměrně dobře „drží“ při cestách MHD. V husté zástavbě či kvůli terénním rozdílům se ale místy dostavilo rozpadání obrazu nebo výpadky signálu – to je ale v lokalitách, kde je k příjmu zapotřebí minimálně pokojová anténa s předzesilovačem, zcela pochopitelné. Se signálem multiplexu B pracoval telefon hůře, ale to je dáno polohou a výkonem vysílačů. Celkově přijímač vyhovuje nárokům pro mobilní příjem DVB-T a občasné sledování televizního vysílání.

BRAND24

LG HB620T – screenshoty II
LG HB620T - příjem rozhlasu
LG HB620T - rozhlasové kanály
LG HB620T - detail EPG u ČT 4 Sport
LG HB620T - EPG u ČT 4 Sport
LG HB620T - ČT 4 Sport širokoúhle

Konec DVB-H?

Vypadá to, že LG tímto krokem definitivně pohřbila snahy Nokie či Samsungu a mobilních operátorů o rozšíření placeného televizního vysílání v normě DVB-H. S Elbrusem lze sledovat televizi v dosahu digitálního signálu naprosto zdarma. Nutno podotknout, že takovýchto telefonů bude přibývat rozhodně rychleji než modelů podporujících DVB-H. Výrobci i spotřebitelé mají raději nekomplikované a nesvázané technologie, kterou v případě dostupnosti DVB-T rozhodně je. Navíc tomuto standardu přišli na chuť také čínští výrobci, a tak se můžeme těšit, že se na předvánočním trhu určitě ještě několik dalších mobilů pro bezplatný příjem televizního signálu objeví.

LG HB620T
Celkové hodnocení 9,5 b.
Technická výbava a cena (max. 5 bodů) 5 b.
Podpora češtiny (max. 3 body) 2,5 b.
Instalace, obsluha a dojem (max. 2 body) 2 b.


Zapůjčil: LG Electronics CZ

Web: http://cz.lge.com

Orientační cena: 7 990 Kč vč. DPH

Foto: autor a LG Electronics CZ

Pořídíte si mobilní telefon s tunerem DVB-T pro příjem zemské digitální televize zdarma?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).