Hlavní navigace

LG InnoFest 2015: Full HD končí, Ultra HD opět s LCD IPS a OLED už jen ve 4K!

26. 1. 2015
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: Bohumil Herwig
UVNITŘ GALERIE – Společnost LG představila na víkendovém 3. ročníku Innovation Festivalu v Lisabonu novinky v TV, audio i domácích spotřebičích. DigiZone.cz byl u toho. AKTUALIZOVÁNO

AKTUALIZOVÁNO, 26.1.2015, 12:00 h: 

  • Televizorů s rozlišením Full HD bude jen pět nebo šest řad. Dalších 19 bude Ultra HD.
  • Potvrzena je nyní i tunerová podpora příjmu TV vysílání s kodekem H.265/HEVC, a to jak u DVB-S2, tak u DVB-T2 s tím, že nejspíše půjde – formou aktualizace – zprovoznit i u televizorů z roku 2014, které momentálně umí pouze DVB-S2 (viz náš kompletní přehled zde). Termín zatím není jasný.
  • Značení televizorů LG pro rok 2015: Full HD – „LF“; Ultra HD (LCD) – „UF“; Ultra HD (OLED) – „EF“ (rovná obrazovka), „EG“ (prohnutá obrazovka) plus stále ještě prodávaná „EC“ (řada OLED 2014/15 uvedený na veletrhu IFA 2014).

Konec aktualizované části

V posledním případě šlo zejména o chladničky s technologií Door-i.n-Door (další, menší dvířka ve dveřích) a také o vysoce ekologické pračky, i když bohužel ta nejočekávanější typu 2v1 (skutečné dvě pračky v jedné) představena nebyla. K dispozici bude totiž zatím pouze pro severoamerický trh. Na digizone.cz je to ale především o televizorech, takže pojďme k nim!

Souhrnně vzato byly uvedeny televizory jak s obrazovkami LCD, které i letos budou typu IPS (přechod začal loni), tak s novými OLED nevyžadujícími podsvícení a vynikajícími extra kvalitními barvami a extrémně nízkou reakční dobou, resp. vysokým stupněm pohybové ostrosti.

Novinky ještě více než loni sázejí na operační systém WebOS s opět unixovým základem, který má fungovat výrazně rychleji, s novou technologii Color Prima a mají podporovat i streamování videa v rozlišení Ultra HD.

A zhodnocení? Žádnou záplavu Full HD, jako loni neočekávejte. Mimochodem nikdo se také nezmiňoval o Smart TV. Že budou televizory chytré, zřejmě prakticky/skoro všechny, se už bere zcela automaticky! Ostatně na akci pořádané v nádherné býčí aréně s maurskými prvky uprostřed jinak vcelku zanedbaného Lisabonu prý nebyl jediný Full HD televizor a ani já jsem na žádný nenarazil, i když času na prohlídku bylo opravdu hodně málo.

Všiml jsem si ale, že o nich na prezentaci nebyla řeč.

Prezentovány byly OLED televizory se čtyřmi subpixely v rámci jednoho obrazového bodu pro rozlišení Ultra HD. To bude letos v drtivé většině produkce LG Electronics.
Autor: Bohumil Herwig

Prezentovány byly OLED televizory se čtyřmi subpixely v rámci jednoho obrazového bodu pro rozlišení Ultra HD. To bude letos v drtivé většině produkce LG Electronics.

Čeho jsme se dočkali a čeho nikoli

  • V nabídce bude minimum přístrojů s rozlišením Full HD. 
  • Operační systém WebOS najdete ve většině nabídky pro rok 2015/16.
  • Základem kolekce jsou panely LCD (IPS) s rozlišením Ultra HD – představeno bylo 15 řad a 49 modelů převážně v „rovném“ provedení, nejmenší bude mít 40 palců, tj. 102 cm.
  • Zabudovaný dekodér H.265/HEVC Ultra HD televizorů nyní z externích zdrojů podporuje jak režim 30p, tak 60p.
  • Televizory OLED (čtyři řady + pátá, představená na veletrhu IFA 2014) v rovném i prohnutém provedení mají nyní rozlišení Ultra HD, panel pracuje se čtyřmi barvami na obrazový bod.
  • Představeny byly technologie ColorPrime (mj. podsvícení s vylepšenými LED diodami) a Quantum Dot (mj. prý až o 30 % vyšší barevný gamut).
  • Televizory se systémem ColorPrime (viz foto v galerii) najdete mj. v řadách UB9800, UC9, UF6700, UF6800, UF7700, UF8500 a UF9500.
  • K vidění byl i prohnutý monitor LG 34UC97 (řada UC) formátu 21:9 s úhlopříčkou 34 palců, tedy 86 cm s rozlišením 3 440 × 1 440 bodů kompatibilní i s konektorem Thunderbolt 2.
  • Nové audio systémy k televizorům jsou schopny napojení nejen přes Bluetooth, ale i přes Wi-Fi (HS7 a HS9), nižší modely nabízejí jen Bluetooth. K dispozici jsou bezdrátové subwoofery a výrobce se chlubí snadnou instalací a přístupem přes aplikaci v mobilu či tabletu.
  • Překvapení: nedočkali jsem se jediného přehrávače multimédií, včetně toho s podporou video v Ultra HD. 
  • Stále není jasno v pojmenování TV schopných příjmu televizního Ultra HD s kodekem H.265/HEVC.
  • Ukazuje se, že dokonce není jasno ani v pojmenování samotných televizorů s extrémně vysokým rozlišením, takže se mluví o 4K, Ultra HD, UHD a dokonce i o „4K Ultra HD“.
Zvuková lišta LG LAS750M je vybavena technologií Music Flow zajišťující automatické přehrávání hudby z mobilních zařízení. Stačí ho jen přiblížit! LG tak eliminuje nutnost zabudování NF, které navíc ne vždy funguje.
Autor: Bohumil Herwig

Zvuková lišta LG LAS750M je vybavena technologií Music Flow zajišťující automatické přehrávání hudby z mobilních zařízení. Stačí ho jen přiblížit! LG tak eliminuje nutnost zabudování NF, které navíc ne vždy funguje.

Základem je 4K a obrazovky LCD/IPS

Pokud jde o rozlišení Ultra HD to bude letos představovat základ celé televizní nabídky a i když jsem se nedozvěděl procentní poměr vůči Full HD, bude to číslo hodně, hodně vysoké (možná i nad 80 %).

Celkově 4K televizorů – včetně OLED – bude 19 řad, a to už na rozlišení Full HD moc místa nezbývá.

OLED budou k dispozici ve čtyřech řadách vždy s rozlišením Ultra HD a zabudovány budou mít panely typu WRGB se čtyřmi barvami na pixel, tj. s bílou, červenou, zelenou a modrou.

Některé obrazovky jsou prohnuté, jiné rovné a model Artwall s 165 cm (65ʺ) byl jako jediný prezentován jako extrémně tenký a určený k umístění na zeď.

LCD s obrazovkami typu IPS nabídne patnáct řad celkem se 49 modely v úhlopříčkách od 40 do 105ʺ, tedy od 102 do 267 cm. A i když se možná všechny televizory neobjeví v nabídce pro domácí trh, bude jich od LG více než dost. A navíc – jako obvykle – přibudou i speciální nabídky, které letos poprvé budou nejspíše zahrnovat i přístroje s Ultra HD obrazovkami. Ty by tak mohly klesnout pod 15.000 Kč (spíše k deseti…), což by bylo rovněž poprvé!

Příjem v Ultra HD má být k dispozici i pro pozemní signál

LG poněkud utajilo, že jeho televizory z loňské sezóny jsou schopny příjmu televizního vysílání ve 4K, a to v případě k nám dovážených modelů u DVB-S2; pro pozemní nikoli. Psali jsme o tom ve zvláštním článku zde. 

Šlo jak o špičkové televizory s obrazovkami OLED (např. řady EC970, EC980 a UC9V), tak o Ultra HD přístroje. A mělo by jít o všechny z kolekce 2014/15, tedy od řad UB800, resp. UB820 až po UB980.

Je docela dobře možné, že výše uvedené přístroje budou za nějaký čas, a po aktualizaci firmwaru, schopny přijímat signál kódovaný H.265/HEVC v Ultra HD i přes pozemní tuner DVB-T2. Prý k tomu vše směřuje.

V případě právě chystaných modelů pro 2015/16, které začnou postupně nabíhat někdy od března/dubna, by mělo jít už i o příjem přes DVB-T2.

WebOS 2.0 má být rychlejší

Tento operační systém je opět postavený na unixovém jádře a patří k dalším systémům v televizorech, které se vydaly touto cestou. Ostatně pomalu celý svět je už dnes – hlavně s výjimkou Windows – postaven na Unixu, resp. Linuxu, takže televizory se jen přidávají k jedné velké komunitě. Nepředstavujte si to ovšem tak, že aplikace například z Android TV budou kompatibilní s těmi pro WebOS. Možná tak maximálně po úpravě…

WebOS v první generaci trápila pomalost a nešlo ani tak o pomalé spuštění televizoru jako takového, což našinec konec konců přežije, nýbrž o pomalost při přepínání kanálů a hlavně při práci s nastavením.

Verze 2.0 by prý měla být v tomto ohledu výrazně rychlejší i když se hovořilo jen o rychlejším běhu při spouštění TV (o cca 60 %). A to vidět bylo.

Nejvyšší současné rozlišení je v široké škále úhlopříček

Ultra HD televizory s obrazovkami OLED a zvukovými systémy Harman Kardon (až 4.2) začínají na 55 palcích, tj. 140 cm, v rovném i prohnutém provedení. K vidění byly například 55EG9600 (k dispozici je i 65EG9600) a modely z řady EC9700 (65EC9700, resp. 77EC9700, tedy 165, resp. 196 cm), přičemž „EG“ značí, že mají prohnuté obrazovky.

ebf - partner 1

Nabídku OLED doplňuje zmiňovaná Artwall se 165 cm (65ʺ) určená na zeď s oficiálním označením 65EF9800 a také LG 77EG9700 s úhlopříčkou plných 196 cm.

Jak jsem se už ale zmiňoval, právě uvedené evropské kolekci dominují televizory s rozlišením Ultra HD pracující s technologií obrazovky LCD (IPS), kterých je skoro padesát v patnácti řadách! I tak si ale OLED s nějakými sedmi, osmi televizory vede výborně a pokud se potvrdí snížení ceny, dořešené výrobní problémy a zvýšená spolehlivost obrazovek bude to rozhodně ještě lepší zprávou!

Co říkáte na nabídku LG zaměřující se letos především na LCD televizory s Ultra HD?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).