Hlavní navigace

LG se u televizorů OLED chystá na aktualizaci na Dolby TrueHD. Netýká se to ale všech

25. 10. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Dolby Laboratories
Podpora této bezztrátové audiotechnologie bude šířena prostřednictvím aktualizace firmwaru nejprve v USA, následně pak v Evropě, a to včetně ČR a SR. LG už dříve přišlo s Dolby AC-4.

Prakticky všechny modely OLED televizorů 2017 (viz dále) jsou už nyní vybaveny dekódováním Dolby AC-4 (kompresní technologie audia od Dolby Laboratories), což znamená, že budou schopny zpracovat zvuk nové generace, se kterým některé země počítají i pro televizní vysílání. Například Česká televize zatím podporuje pouze základní Dolby Digital (od 8. 12. 2008), a to jen u některých pořadů.

U LG jsou už také všechny letošní televizory OLED disponující HDR, prostřednictvím dřívější aktualizace firmwaru, kompatibilní se systémem Dolby Vision, který tak nabízejí vedle standardního HDR10 a nejnovějšího HLG.

K TÉMATU: LG poprvé licencuje WebOS

Test Full HD OLED televizoru LG 55EG9A7V

Evropské DVB-T2 vs. americké ATSC 3.0

Následující aktualizace s Dolby TrueHD bude rovněž obsahovat podporu kodeku MAT (Metadata-enhanced Audio Transmission), který na kompatibilních televizorech s obrazovkami OLED povoluje bitstream audia s Dolby TrueHD při hraní konzolových her. Tento systém je ostatně také k dispozici u zvukové lišty SJ9 představující u LG vrchol nabídky.

LG Signature OLED 2017.
Autor: LG

LG Signature OLED 2017.

Aktualizace firmwaru se bude týkat pouze televizorů OLED z kolekce 2017 s rozlišením Ultra HD (4K). Nepůjde tedy o dříve vyrobené modely OLED a týkat se nebude ani letos uvedeného Full HD OLED televizoru LG 55EG9A7V, který je postaven na platformě, která to nedovoluje. Ostatně ten nepodporuje ani obsah s technologií HDR. Majitelé OLED televizorů z roku 2017 s HDR si také mohou, resp. budou moci, vychutnat Dolby Vision a Dolby Atmos prostřednictvím aplikace zvané Dolby Access. Ta nabízí nejrůznější obsah pro celou rodinu, včetně například cestování a sportu. Dolby Access je ostatně také k dispozici pro zařízení s Windows 10 a mj. i pro Xbox One.

MMF24

Společnost Dolby Laboratories udává, že Dolby AC-4 dává možnost až 50% redukce datového toku oproti Dolby Digital Plus. V testech se pak došlo k tomu, že pro stereo je zapotřebí 96 kb/s, pro skutečný prostorový zvuk typu 5.1 pak 192 kb/s (u 7.1.4 je to 288 kb/s). Dolby AC-4 bylo také doporučeno pro severoamerické televizní vysílatele při migraci na ATSC 3.0.

Situace je tam totiž, kvůli opuštění kmitočtů v pásmu 600 MHz, výrazně horší než v Evropě a právě tomu by měl napomoci nový standard ATSC 3.0. Ten se sice ještě dokončuje, už ale byl, ve verzi Ultra HD a jako součást přípravy na zimní olympijské hry, uveden do provozu v květnu 2017 v jihokorejském Soulu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář a redaktor DigiZone.cz věnující se novodobému digitálnímu světu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).