Hlavní navigace

LG ST600 Smart TV Upgrader: za televizory chytřejší

19. 10. 2011
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: 322915
Pokud máte doma televizor, který je spíše tradiční a toužíte po nějakém chytřejším, se kterým se budete moci vydat i na internet, nemáte příliš možností. Můžete si pořídit novou televizi, nebo sáhnout po nějakém multimediálním set-top boxu či nějakém lepším, který má i přístup na internet. Testovaná „krabička“ vám nabídne v podstatě to, co umí televizory LG z kategorie Smart TV, takže tu máte jak otevřený internet, tak LG Apps, tedy přístup k webovým službám přes tzv. widgety. Můžete ale také přehrávat multimédia, a byl jsem hodně zvědav, na jaké že to vlastně bude úrovni.

Minimalistický design vypadá velice dobře a opět se potvrzuje, že v jednoduchosti je krása. I když až tak minimalistický by být nemusel – že chybí tlačítko úplného vypnutí, nejspíše přežijete, ale bez dálkového ovladače ST600 ani nezapnete. Pokud ale máte „chytrý telefon“, můžete to zkusit přes aplikaci LG Remote, která je volně ke stažení.

Zařízení má čtvercový půdorys a výsledkem je 29 mm vysoká a poměrně těžká skříňka z kvalitně působícího plastu, po stranách hladká a shora zvláštně zvrásněná. Profil je z jedné strany zkosen, což designu určitě prospělo. Ostatně Smart TV Upgrader vypadá nejlépe, když ho natočíte k sobě právě tou zkosenou stranou, což je vidět i na fotografii.

A ještě než se dostanu k samotnému testu – spotřebu zařízení se mi bohužel nepodařilo nikde zjistit, a tak jsem ho změřil. Po hodině provozu jsem dospěl ke 4 až 6 wattům s typickou spotřebou 5 W. To určitě není špatné.

LG ST600 - celkový pohled

Elegantní krabička! Přišlo mi ale škoda, že tu nejsou stejné widgety jako u špičkových televizorů LG a také trochu vylepšená multimédia. Největší vadou ST600 je pak bohužel to, že v multimédiích nepodporuje rozlišení Full HD.

Co potřebujete?

Limitujícím faktorem na straně televizoru je rozhraní HDMI. Pokud ho nemá – a že ho ploché televizory zpočátku neměly – nepřipojíte ho a musíte sáhnout po něčem jiném.

Z důvodů připojení na zesilovač je zabudováno ještě digitální optické rozhraní, které užijí ti, kdo v něm nemají HDMI, což je většina z nás.

LG ST600 zezadu

Všechny konektory jsou zadní straně (na snímku), na boku pak najdete reset a USB. ST600 má zabudované WiFi a zapojíte ho i domácí počítačové sítě typu Ethernet.

Jakmile LG ST600 zapojíte a zastrčením do zásuvky elektrické sítě i zapnete, zjistíte, že není žádný rychlík. Start trvá asi 30 sekund a je tudíž pomalejší než televizor. À propos televizor – zařízení není fixováno na žádný konkrétní model ani na konkrétní značku. Zkoušel jsem ho s LG i se Sony a Philipsem a tvářilo se stále stejně.

LG ST600 dálkáč

Dálkový ovladač by byl perfektní. Kdyby měl všechna potřebná tlačítka. Tady chybí především samostatná tlačítka pro přeskok o kapitolu (skladbu) dále, a takovéto specializované zařízení by mělo mít i nějaké pomalé posuny, což nemá. Uprostřed šipkových tlačítek můžete vidět OK, které ve volném internetu má dvojí funkci. Jednak stále pracuje jako OK a jedna se stává dotykovou ploškou ovládající kurzor. Pohyb s ním je ale dosti nepřesný.

LG ST600 menu - audio

Menu pro nastavení je většinou v češtině. Ovládá se snadno a klasicky šipkovými tlačítky a OK.

Ovládání trochu skřípající

Hned po zapnutí naběhne domovská obrazovka trochu odlišná od té, kterou u televizoru LG najdete na tlačítku Home. Základ je však obdobný, jak můžete vidět ze snímku.

V následné nabídce se stejně jako v nastavovacím menu lehce pohybujete šipkovými tlačítky a OK. Dálkový ovladač je velice kompaktní a vypadá dobře. Jen z neznámých důvodů nemá kompletní tlačítka pro ovládání multimédií – tlačítka pro posun o kapitolu či skladbu dále jsou sdružena s tlačítky pro přetáčení.

Jinak se ST600 ovládá vcelku bez potíží, menu je většinou v češtině (ne vždy, jak můžete vidět z fotografie) a podporována je i čeština v titulcích filmů v DivX.

Pokud zabrousíte do internetu, objeví se vám na obrazovce kurzorová šipka jako od myši a OK na dálkovém ovladači začne reagovat nejen na stlačení, ale i jako dotyková ploška. Bohužel pohyb kurzoru je dosti nepřesný, dalo by se říci místy až skokový, takže je to někdy trochu boj. Jinak ale výtečný nápad, byť provedení zatím pokulhává. Přesně tohle mi ale u řady zařízení chybí a takový trackpoint (samozřejmě originál od IBM) by našel dobré uplatnění nejen zde, ale i na ovladači chytrého televizoru.

LG ST600 menu úvodní spojené

Úvodní menu ST600. Jak vypadá, když box nainstalujete bez sítě a necháte ho v angličtině, vidíte zcela vlevo. Na prostředním snímku je vidět už po připojení na internet, vpravo ho pak vidíte už se zavedenou oblíbenou stránkou, kterých může být klidně i šest.

Internet je i otevřený

Internet je televizní obdobou, i když ne zcela. Na obrázku nahoře vidíte úvodní menu složené ze tří částí – vpravo jsou multimédia, vlevo je přístup na web přes widgety, uprostřed pak tzv. otevřený internet. Flash prý ST600 podporuje do verze 8 (což je stejné, jako by ho nepodporoval vůbec, protože dnešek je o kus dál a aktualizace nikde žádná nebyla), takže např. na filmy z archivu Novy se nepodíváte.

Widgety (LG Apps), tedy specializované prográmky, vždy jeden pro jeden webový server, si můžete i upravit a nějaký přidat. V době testování jsem však na žádný nenarazil. Widgetů je tu v základu sedm a oproti některým televizorům LG tu chybí především ČTK a stream.cz. Českou nabídku tak najdete pouze v části O2, kde jsou například zprávy z Aktualne.cz, jinak je tu např. počasí a obvyklé YouTube.

Máte tu ale zcela otevřený internet do kterého si můžete zadat libovolnou adresu. V případě Seznam.cz a několika zpravodajských serverů jsem nenarazil na potíž, pohyb šipkou a přes dotykovou plošku fungoval někdy dosti ztěžka, ale o tom jsem mluvil.

Webová adresa se zadává vcelku pohodlně, pokud používáte dotykovou plošku uprostřed šipkových tlačítek jako běžné OK, občas ale ST600 kupodivu zareaguje na dotyk. Jak vidíte z obrázku dole, je tu přednastavena klávesa pro www, ovšem pro „.cz“ už nikoli.

Tato část je povětšinou zvládnuta dobře a v rámci nastavených omezení (zejména „nepodpora“ flashe) s ní nejspíše nebudete mít potíže.

LG ST600 web iHNed

Zpravodajské servery jely v rámci otevřeného internetu bez problémů, připojil jsem se i na Google a seznam. Adresa se zadává poměrně pohodlně, škoda, že chybí klávesa s „.cz“. Pohodlné je i umisťování stránek do seznamu oblíbených a k dispozici je i historie, kterou můžete kdykoli smazat. Dole pak vidíte kurzorovou šipku, která se ovládá – dosti nepřesně – přes dotykovou plošku na tlačítku OK.

LG ST600 hudba

Manažer souborů je bezproblémový, přehledný a velice snadno ovladatelný. Tady ho vidíte v části hudba.

Kompatibilita à la televizory, ale jak kdy…

Nic nového tu nehledejte, naopak spíše oproti většině televizorů (a teď mluvím, obecně i o těch od LG) uberte především na podpoře Full HD videa.

Manažer souborů má dva druhy seznamů souborů, podporu dlouhých názvů (kde nestačí, tak rolují) a je v plné češtině. Pracuje v obvyklých kategoriích ve kterých si volíte přehrávání pouze hudby, videa či fotografií. Ovládání je jednoduché a vystačíte si s pohybem šipkových tlačítek, s OK a tlačítkem Back (zpět).

O části dálkového ovladače pro práci s multimédii jsem se už zmiňoval. Vypuštění tlačítek pro přeskok o kapitolu (skladbu, fotografii) dále ho sice zpřehlednilo, ale tím že jsou sdružená, se ovládají dosti nešikovně. Například v prohlížení fotografií ho nahradily šipkové klávesy vlevo a vpravo.

V případě hudby je podporováno MP3, WAV a WMA. Byl jsem zvědav na případné rozšíření třeba o FLAC, ale nic takového se nekoná ani zde, ani u jinde.

U fotografií pak narazíte pouze na JPG a sen o podpoře MPO, tedy 3D snímků, se rozplynul velice záhy.

U videa sice umí HD formát zvaný H.264 (à la MPEG-4) a přehrál mi ho například z fotoaparátu Samsung, ale pouze v nízkém rozlišení.

Nepřehrál Full HD video (AVCHD) z kamery Sony (koncovka M2TS) s tím, že „rozlišení videa není podporováno“. Obdobné video v rozlišení HD Ready, konkrétně 1 280×720 bodů, z fotoaparátu Panasonic už ale přehrál.

Stejná situace nastala u TS a WMV HD – rozlišení 720p přehráno bylo, 1 080i už nikoli a objevilo se to samé hlášení.

Zatímco o Full HD si tu můžete nechat jen zdát, video v nízké rozlišení bylo bez problémů, včetně nahrávek z DVD kamer MPEG-2.

LG ST600 film

V kontextovém menu můžete při promítání filmu v DivX s externími titulky zvolit znakovou sadu, poměr stran filmu a například i přeskočit na určitý čas. Zvětšit či zmenšit titulky nebo ovlivnit jejich pozici ale nejde.

Externí titulky u filmů v DivX jsou dobře čitelné a pracují v bezproblémové (Windows) češtině, nicméně bez možnosti ovlivnit jejich pozici a velikost.

Ve filmech v DivX si ST600 pamatuje, kde jste skončili, jen nesmíte mezitím pustit nějaký jiný film.

Je k něčemu?

Někomu asi bude, ale doporučit vám ho určitě nemohu. Na jednu stranu může být škoda, že ho výrobce neobohatil v oblasti multimédií o některé další formáty, na stranu druhou vidíte vcelku standardní televizní prostředí, nebo alespoň televizor připomínající. Nenajdete tu ale stejné widgety, jako třeba u televizoru LG 42LW650S nedávno testovaného na těchto stránkách. „Kyslíkáři“ tu sice jsou, ale v základu chybí Google Maps, ČTK a stream.cz, a to je určitě škoda.

Pokud jde o absenci rozlišení Full HD v multimédiích, ta je opravdu fatální a nedovedu si představit, co k tomu výrobce vedlo. ST600 se nechá napojit i na domácí síť s nadstavbou DLNA a tam už zřejmě podporováno bude, i když tohle jsem nezkoušel.

V každém případě slova o tom, že vám udělá z jakéhokoli televizoru „chytrý televizor“, jsou hodně marketingová stejně, jako že vám přehraje video z vašeho „chytrého telefonu“. Zkuste ho natočit třeba firemním LG P990 Optimus 2× ve Full HD…

Internet je sice pohodový, ale multimediální podpora je slabší či přímo slabá a na trhu jsou levnější zařízení s lepšími možnostmi. Jak vidno, i mistr tesař se někdy utne.

LG ST600 - parametry

Balení obsahuje

Tipy C

– dálkový ovladač
– 2× tužkové baterie (AA)
– externí napájecí zdroj
– napájecí kabel (dvoužilový, běžný)
– software Nero MediaHome 4 Essentials
– stručná uživatelská papírová příručka, plná na CD

foto: autor a LG

Plánujete nějakým zařízením rozšířit televizor na tzv. chytrý televizor?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).