Hlavní navigace

Lid vs. Internet OnLine vs. SPT TELECOM

25. 2. 1999
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Včera jsem ve stručném nástřelu věnoval úternímu prohlášení představitelů služby Internet OnLine, které je svým ostřím nasměrováno v podstatě proti mateřské firmě, SPT TELECOMu. Toto prohlášení i samotný článek vzbudil mnoho ohlasů a proto se k věci vrátím ještě jednou. Co to tedy vlastně znamená?

Ukázat se před národem (či nějakou jeho částí) jako blázen není vůbec složitá věc; pravidelně se mi to stává, když jdu na poštu pro doporučený dopis bez občanky, k doktorovi bez ranní moči či na úřad bez dotazníku. Včera se mi toho zřejmě u části našich ctěných čtenářů podařilo docílit článkem SPT TELECOM-Internet OnLine zatím nezavede tarif Internet 99, ve kterém jsem pochválil lidi z Internet OnLine za odvahu, kterou svým prohlášením projevili.

Během dne jsem se pak o tom bavil z řadou lidí a většina z nich si klepala na čelo: evidentně jde o řízenou akci z nejvyšších míst, taktický manévr, Internet OnLine je jen prodlouženou rukou velkého Telecomu. Bez dlouhých okolků se se mnou vypořádali i na NetMagu, i když musím přiznat, že jsem původně očekával, že tam se mnou vyběhnou hůř, budiž jim to přičteno k dobru.

Pro velký úspěch se tedy k věci vrátím ještě jednou. Naprosto nepochybuji o tom, že impulsem k vypuštění zmiňovaného prohlášení byla pro Internet OnLine naléhavá obava z vypovězení peeringových dohod a dalších represálií, kterými jim poskytovatelé připojení hrozili a hrozí. Nebýt 16 opozičníků a jejich akcí, nic takového by jistě nespatřilo světlo světa, alespoň ne nyní, a Internet OnLine by s nadšením nasazoval tarif Internet 99.

To ale neznamená, že se by se Internet OnLine už delší dobu vnitřně nemohl neztotožňovat s „velkým“ Telecomem. V tuto chvíli to z jeho strany na první pohled vypadá jako naprosto účelové tvrzení, ale já osobně mám, jako osoba sledující poměry u všech poskytovatelů jaksi z „profesionálního zájmu“, tento dojem už poměrně dlouho. Internet OnLine má v řadě případů stejné zájmy jako poskytovatelé připojení, tedy často protichůdné Telecomu. Ovšem netvařme se najednou, že IOL je jakýsi otrok, úpící pod jhem Telecomu – ze svého postavení „dvorního poskytovatele připojení“ má samozřejmě i velké množství výhod, o kterých se ostatním poskytovatelům ani nezdá.

Touto komplikovanou ekvilibristikou se vám snažím ukázat, že nic není tak průzračně jednoduché. Internet OnLine samozřejmě je součástí Telecomu (resp. jeho odštěpného závodu Služby profesionálních sítí). Na druhou stranu si nelze myslet, že je zcela v jeho područí a bez vlastního názoru. Většinou jde spíš o to, do jaké míry je únosné dávat najevo odlišný přístup k věci, než jaký mají nadřízení.

V tomto případě to IOL nečekaně udělal. Myšlenky o tom, že jde o shora řízenou a zcela záměrnou akci podle mne nemají opodstatnění. Citované prohlášení totiž skutečně může prospět Internet OnLine, což si od něj jeho autoři jistě slibují, ale pro SPT Telecom jako takový je to věc vítaná zhruba tak, jako krém na boty v polévce. Telecom totiž až doposud tvrdil, že tarif Internet 99 je výhodný pro všechny a vznikl na základě všestranného souhlasu a konsensu. Nikdo tomu nevěřil, ale nyní to otevřeně popřel samotný „úd“ Telecomu, když prohlásil, že by „uvítal možnost dalšího zlepšení podmínek tarifu INTERNET99, protože si uvědomuje, že INTERNET99 není optimálním řešením.“

Přeloženo do češtiny – tarif Internet 99 je nevýhodný pro poskytovatele i zákazníky a Telecom by s tím měl něco dělat. Několik poskytovatelů připojení, se kterými jsem včera a předevčírem tuto věc letmo konzultoval, se v názorech na tento dokument poněkud lišilo – někteří zajásali, protože v tom spatřují potvrzení toho, že Internet 99 je „neuvěřitelný pazneht“ (citát :-), jiní jsou obezřetní a za vším hledají Telecom. Podle mého názoru však jde jednoznačně o podporu jejich požadavků (nikoliv metod, ale to je logické, když mají být namířeny právě proti IOL) a v jejich sporu s Telecomem jim může významně pomoci.

Mělo by se však přestat prázdně tlachat a konečně aspoň zasednout k jednacímu stolu. Ledy se sice v tomto ohledu prolamují, ale míč je zřejmě stále na straně Telecomu. Snad dnes, snad zítra budou věci dál. Pokud ne, bude už zřejmě v podatelně Telecomu ležet řada obálek s výpovědmi peeringových smluv.

KL24

Marek Antoš


Starší, související články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).