Hlavní navigace

Lidé věří fake news, další chyby v číslech Facebooku a Uber spaluje peníze

11. 12. 2016
Doba čtení: 10 minut

Sdílet

 Autor: olechowski / Depositphotos.com
Stále se hledá, proč vyhrál Trump, Zuck chtěl do politiky, RIP Firebug, otazníky okolo Magic Leap, další a další čísla od Facebooku byla špatně. Co přinesl právě končící #tyden.

Vydavatelé prý zvažují odstranění záplavy lží a reklamy, co mají pod články. Jeden se musí moc smát, protože všechny ty „Promoted Stories“ či „Around the Web“ jsou už řadu let ta nejhorší žumpa, ale pro vydavatele to celé ty roky byl zdroj příjmů. Až aktuální debata okolo „fake news“ na tuhle sbírku odpadu upozornila. Patří sem i staré známé jméno Taboola, ale firem produkujících podobné věci je víc (další v článku zmíněná firma je třeba Outbrain a smetí, které od nich najdete na webu The Washington Post, je příkladné). Viz Publishers Are Rethinking Those ‘Around the Web’ Ads.

CIA konečně zjistila, proč vyhrál Donald Trump: do Bílého domu ho popostrčilo Rusko. Viz CIA says Russia intervened to help Trump win White House. Má jít o kauzu hacknutých e-mailů DNC poskytnutých WikiLeaks. Na druhou stranu CIA velmi opatrně upozorňuje, že si nemyslí, že by to ve skutečnosti významně Trumpovi pomohlo. Jedno je ale jasné, hledání viníka, který má na svědomí Trumpovu výhru, stále pokračuje a „tonoucí se stébla chytá“.

Mark Zuckerberg chtěl jít do politiky a zároveň si ponechat kontrolu Facebooku. Zábavné zjištění plyne z žaloby akcionářů, kteří se cítí poškození čarováním se speciálními akciemi, které si Zuckerberg nechal schválit a vytvořit, aby mohl ovládat Facebook i poté, co se zbaví akcií. Zároveň je to dostatečná ilustrace toho, jak to vlastně ten Zuck myslí se zachraňováním světa. Svého světa, všechno ostatní je irelevantní. Viz Marc Zuckerberg Wanted to Work in Government and Still Control Facebook, Lawsuit Claims.

Jedna nádherná reklama .#CreateCourage:

TELEgraficky

The Last of Us Part II PS4HappyHolidays od Boston Dynamics ■ Ubisoft slaví 30 let a rozdává hry ■ Nejlepší knihy podle New York TimesOneNote 101 od Zapieru ■ Zeno Rocha a jeho TOP aplikace pro 2017 (MAC) ■ Git 2.11 je venku ■ Filmy roku 2016 ■ Plex Cloud umí Google, Dropbox a OneDrive 

WEBDESIGN, INTERNET

Microsoft předpovídá konec vyhledávacího políčka na rok 2027. Dost bezpečná předpověď, ale náhradou prý bude hlas a obraz – statický i pohyblivý. Vyhledávání má být navíc konečně inteligentní, nebude nutné se extra ptát či popisovat. Tedy ne že by něco takového už nebylo pár let v předpovědích. Viz 17 for ’17: Microsoft researchers on what to expect in 2017 and 2027, kde pochopíte, že to je celé takové trochu PR.

Firebug končí. Součást historie webdesignu, v zásadě i základ všech dnešních „vývojářských režimů“ v prohlížečích (většinou navázaných na klávesu F12). Ve Firefoxu už delší dobu existují přímo právě zabudované DevTools. Viz Merging Firebug into the built-in Firefox Developer Tools a díky za to všechno.

Ušetřit internetu terabajty? Stačilo by napravit fonty od Font Awecome. V Saving the internet 2000 terabytes a day: fixing Font Awesome's fonts je na tohle téma dost zajímavé čtení. Nebo možná i analýza.

The State of Front-End Tooling 2016 se může hodit všem „frontendistům“. Vedle řady informací o lidech, kteří se této činnosti věnují, tam totiž najdete řadu užitečných tipů na různorodé pomůcky, ať už pro JavaScript či pro CSS.

Vymyšlenou zprávu o mimozemšťanech vynesl Google na špičku ve vyhledávání. Což je dobré si uvědomit v rámci té všeobecné honby za fake news na sociálních sítích. Vyhledávače už dlouhé roky na předních příčkách přinášejí vymyšlené věci. Novinkou „optimalizace“ je ale to, že fake news weby využívají AMP a maskují se jako zpravodajství. Viz Google puts fake news about aliens at the top of search results, a dokud to Google neopraví (v sobotu neopraveno), můžete zkusit hledat Aliens.

What.cd zmizelo a s ním i devět let nasbíraných hudebních torrentů. Další oběť „boje“ proti pirátům. Vcelku to ale nic neznamená, už pár dní po konci What.cd se objevilo několik dalších alternativ. Konec What.cd mimochodem přišel po šťáře francouzské vojenské policie v hostingové firmě a zabavení serverů. Zmizelo 2 675 120 torrentů  Viz What.cd is Dead, But The Torrent Hydra Lives on.

TOP 50 CSS knihoven, frameworků a pomůcek. To kdybyste nevěděli, z čeho si vybrat. Byť je otázka, jestli z té záplavy něco vybrat dokážete. Každopádně, je tam kupa velmi užitečných věcí. Viz Top 50 CSS Libraries, Frameworks and Tools from 2016.

SOFTWARE

Magic Leap je prý poněkud pozadu, co se virtuální reality týče. Podle Magic Leap is actually way behind, like we always suspected it was dokonce roky za konkurencí. Ve hře je i zavádějící produktové demo a problém ve zmenšení technologie mimo podobu nadměrné helmy. Vypadá to na klasický příběh nahypovaného startupu, včetně takových těch věcí, jako že se jim podařilo získat 1,4 miliardy dolarů investic. Vylákaných tvrzeními o existenci unikátní a nikdy předtím neviděné technologie schopné vytvářet virtuální objekty promítnuté do reálného světa. Detaily a originální zdroj zjištění viz The Reality Behind Magic Leap.

HTTPie je uživatelsky přívětivější cURL. Kteroužto pomůcku možná znáte (a možná znáte ještě wget). Všechny tyhle užitečnosti můžete použít z příkazové řádky pro získání obsahu z webu. Viz HTTPie, a Human-Friendly cURL-Like Tool.

Dvacet pomůcek pro prototypování a wireframe ve webdesignu najdete v 20 prototyping and wireframing tools for web designers.

HARDWARE

Samsung konečně vyřešil Galaxy Note 7. Tedy alespoň na trhu v USA, kde vypustí poslední aktualizaci. Ta telefon promění v nepoužitelné těžítko. Nebude jej možné nabíjet, nebude jej možné používat jako telefon. Viz Samsung to release final update to Galaxy Note 7.

MARKETING A KOMUNIKACE

Nejvirálnější reklama roku 2016? John Lewis s dvěma miliony zhlédnutí vítězí, na druhém místě Channel 4 a We Are the Superhumans a je to velmi těsné. Třetí je Shell a Best Day of My Life.

Většina Američanů věří fake news. Američany si samozřejmě můžete nahradit slovem „lidé“, protože tohle už za poslední roky víme. To jenom výhra Trumpa vyvolala nebývalý zájem o fake news. Viz Most Americans Who See Fake News Believe It, New Survey Says, kde zjistíte, že už je to podložené průzkumem od IPSOSu. 75 % Američanů prostě věří fake news. Co navíc, lidé citující Facebook jako hlavní zdroj zpravodajství daleko více věří fake zprávám. Samotný průzkum viz Ipsos/BuzzFeed Poll – Fake News, kde zjistíte ale i to, že v drtivé většině případů se zcela konkrétní vymyšlené zprávy nejeví tak známé, jak to vypadá.

Na YouTube vládnou značky, stačí se podívat na nejúspěšnější videa. Věnuje se tomu The Verge v YouTube’s top videos of the year prove its only dominant community is brands a můžete se tam podívat i na další žebříček videí z YouTube.

BEZPEČNOST, SOUKROMÍ, PRÁVO

Další hračky ohrožují soukromí dětí. Podle Call for privacy probes over Cayla doll and i-Que toys jde o kontinuální šmírování dětí a možnost, aby někdo cizí hračku zneužil pro kontaktování dítěte. Hračky ochotně přijímají spojení přes Bluetooth od jakéhokoliv zařízení. Bezpečnostní problém v panence Cayla byl navíc objeven už před dvěma roky, aniž by ho výrobce napravil.

Alexa (Amazon Echo) i Google Home nahrávají vše, co u vás doma slyší. Co s tím ale dělají? Především, a to je nutné dodat na počátku, to nedělají 24/7, ale až poté, co je aktivujete „spouštěcím“ slovem. Pro které ale musí poslouchat neustále, byť to, co předcházelo „aktivaci“, nikam posíláno není. Pokud nechcete, aby tato zařízení naslouchala, můžete je fyzicky vypnout či ztlumit, ale pak je nemůžete probrat hlasovým povelem. To, co jste potom Alexe/Home (ale i Siri či Cortaně) říkali, se musí přenést na servery, kde se data zpracují a také uloží. V Googlu se na uložené záznamy můžete podívat například na myactivity.google.com. A viz Alexa and Google Home Record What You Say. But What Happens to That Data?

Kde Donald Trump čte zprávy? Primárně na pochybných a extrémních webech. Stačí se podívat do analýzy v Here’s Where Donald Trump Gets His News a nejsilnější pozici tam má Breitbart.com. V Česku by pro Zemana vyšlo něco podobného, má v extrémní oblibě Parlamentní listy, tradiční sbírku lží a výmyslů, která se zpravodajstvím a novinařinou nic společného nemá. Nutno dodat, že tato analýza vychází z toho, na jaké weby ukazuje Trump na Twitteru. Zajímavá analýza.

SOCIÁLNÍ SÍTĚ

Zenly chce být příštím Snapchatem. Legrační je, že to je vlastně Foursquare, tedy aplikace založená na sdílení polohy. K čemuž je vhodné připomenout, že FourSquare míří do zapomnění, Gowallu před lety koupil Facebook a okamžitě zrušil, aby se Facebook Places a sdílení polohy mezi přáteli nikdy nikam nedostalo. Číst si Zenly lays out its plan to become a must-have social media app je ale zábavné, kupa startupových řečí o ničem, ovlivněných desítkami milionů dolarů. A zcela ignorujících to, že ti mladí, o kterých tak sní, se mezitím přesunuli do chatovátek.

Facebook uživatelům generuje roční videa a uživatelům se moc nelíbí. Namítají hlavně, že když už tedy o nich Facebook ví skoro všechno, že by snad mohl konečně zvládnout i něco lepšího než hloupá videa o ničem. Viz Facebook released its annual year in review videos and they’re driving people crazy, kde najdete opravdu vtipné reakce. Trochu otázkou je, proč prostě nenahlásit to video jako „tohle opravdu nechci“ a vůbec se na něj nedívat.

Facebook chybně určoval další metriky, včetně odhadů audience pro inzerci, čísel okolo živých videí či Like/Share knoflíků na webech. Jestli jste to nezaregistrovali, tak tohle už je třetí vlna „napravování špatně počítaných čísel“. Viz Facebook corrects more metrics affecting ad reach, streaming reactions, plus Like & Share counts, a jestli vám to stále není jasné, číslům od Facebooku, žádným číslům od Facebooku, nemůžete věřit.

Vytvořili bot, který trollil antisemitické trolly na Twitteru. Viz We Built a Bot That Trolls Twitter’s Worst Anti-Semitic Trolls.

MOBILNÍ APLIKACE

Google Allo? Těžký nezájem uživatelů, ačkoliv první dny po uvedení to vypadalo jinak. Nakonec nic překvapivého, Hangouts Google nechává postupně umřít a dvě další chatovací aplikace, Allo a Duo, nedávají smysl. Všichni už dávno chatují někde jinde – Messenger, WhatsApp, Skype, Kik, Snapchat (a řada dalších). Dvě další aplikace, které navíc nejsou s ničím kompatibilní? Viz Google Allo hit 5 million downloads in 5 days – two months later, its momentum seems utterly stalled.

Super Mario Run si zahrajete jedině připojení k internetu. Podle Nintenda je to proto, aby se chránili proti pirátům. Hra na mobilu, která nemá žádné prvky vyžadující online, a bez možnosti hrát ji offline, je dobrý vtip. Viz Super Mario Run is online-only to combat piracy, says Nintendo’s Miyamoto.

50 mobilních aplikací roku podle Time. Jak pro Android, tak pro iPhone. Pořadí nic neznamená, takže se nedivte, že na prvním místě je Venmo. Každopádně je tam spousta věcí, které rozhodně vyzkoušejte. A je tam také vidět, že čas placených aplikací už je opravdu minulostí.

Dropbox umí offline složky na mobilech. Což znamená, že si můžete do mobilu stahovat věci, na kterých chcete pracovat tam, kde nemáte k dispozici připojení. Viz New Dropbox mobile offline folders let you work on the go.

E-KNIHY

Nevíte, v jakém pořadí si pustit film, seriály či sérii knih? Poradí vám All Timelines.

STARTUPY A EKONOMIKA

Uber prodělává 2 miliardy dolarů ročně a pasažéři neplatí ani polovinu ceny jízdy. Viz Uber is losing $2 billion a year, new report says, with passengers paying for only 41% of each ride, kde zjistíte, že 1,4 miliardy příjmu a 2 miliardy ztráty k září 2015 je podloženo 13 miliardami investic od investorů.

Pebble Time 2, Pebble Core ani Pebble Time Round už nedorazí. Prodej Fitbitu za něco mezi 34 až 40 miliony dolarů je sice nejspíš vysvobozením, ale znamená v zásadě konec. Viz Pebble’s Next Step.

Yik Yak propouští významný počet lidí, nedaří se mu. Další fantazírování o „anonymní“ sociální síti prostě nefunguje. Přes 70 milionů dolarů, které získali od investorů, je k porážce Facebooku přivést nemůže. Viz Yik Yak lays off a ‘significant’ number of employees as growth collapses.

Spotify už nechce koupit SoundCloud a prý šetří na IPO. Koupě by bývala pomohla posílit hudební katalog, ale hlavně odstranit konkurenta. Cena SoundCloudu prý mohla být až 700 milionů dolarů. Viz Spotify doesn't want to buy SoundCloud anymore.

ebf 24 - tip duben

Co se (většinou) nedostalo do článků a stojí z právě uplynulého týdne za pozornost. Mohlo by se hodit, mohlo by zaujmout, možná to prostě jenom nějak tak uniklo v záplavě stovek článků a zpráv, které se v uplynulém týdnu objevily. Ručně tříděné ze stovek zdrojů a tisíců přečtených zpráv. V drtivé většině zahraničních. 

Vzniká průběžně celý týden.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).