Hlavní navigace

I Lidovci se připojili k výzvě na odklad volby generálního ředitele ČT

9. 7. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Autor: 115393
9. 7. 2009

Zástupci parlamentní strany KDU-ČSL se přidali k výzvě stovky umělců, aby se zastavilo výběrové řízení na generálního ředitele České televize. Volají i po změně pravidel pro volbu členů Rady České televize a Rady Českého rozhlasu. Informovala o tom agentura ČTK a další média.

ebf - partner 1

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda dnes novinářům řekl, že do rad by podle jeho názoru mohli své členy nominovat například odbory, Svaz města a obcí, Biskupská konference a také parlamentní strany. Nominace by měly být přímé, a jednotlivé členy by tak nemusel schvalovat parlament. I dnes zástupce do mediálních rad nominují různá sdružení, ale konečné slovo ohledně volby mají vždy poslanci.

V pondělí by se vláda měla zabývat návrhem Strany Zelených, který rovněž obsahuje změnu systému volby mediálních rad. Svoboda si ale je vědom toho že do předčasných voleb už Sněmovna žádné rozhodnutí neudělá. Proto navrhuje počkat i s volbou generálního ředitele České televize, která momentálně probíhá. Výběr nového šéfa Kavčích hor by podle Svobody měl být pozastaven, a to až do doby změny zákona.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl šéfredaktorem severu Digitálně.tv, oficiálního státního informačního webu k přechodu na digitální televizní vysílání. V minulosti vedl internetové deníky RadioTV.cz a RadioTV.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).