Hlavní navigace

LinkedIn zaplatí uživatelům za spamování jejich kontaktů

5. 10. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: LinkedIn
Výsledkem hromadné žaloby z roku 2013 může být i to, že uživatelé LinkedIn dostanou odškodné za zneužívání.

LinkedIn je známé tím, že si nikdy moc neláme hlavu s tím, jak zacházet s e-maily, které jim uživatelé svěřili. Jakmile jste službě jednou dali přístupové údaje k mailu, totálně jej vyluxovala, informace si uložila a pak je využívala, jak to jenom bylo možné. Včetně toho, že vašim kontaktům posílala pozvánky na LinkedIn. Pozvánky, o kterých jste nevěděli a které byly odeslány vaším jménem.

V roce 2013 se objevila hromadná žaloba, týkající se právě tohoto zneužívání e-mailů a kontaktů uživatelů. Provozovatelé LinkedIn tehdy vehementně tvrdili, že je to všechno výmysl, ale máme tu rok 2015 a kalifornský soud došel k názoru, že uživatelé sice dali LinkedIn svolení k poslání pozvánky, ale už ne k posílání dalších dvou připomínek, které LinkedIn posílal po prvním pozvání.

TIP: Pokud na vás někdy LinkedIn zaútočí snahou, abyste jim předali přihlašovací údaje k vaší poště, tak si pamatujte, že byste to nikdy neměli udělat, protože je to extrémně nebezpečné. A nejenom proto, že získají všechny vaše kontakty, ale také získají heslo, které byste rozhodně neměli nikomu svěřovat.

Nikdy nedávejte LInkedin přístup k vaší poště. NIKDY!

Nikdy nedávejte LinkedIn přístup k vaší poště. NIKDY!

Provozovatelé LinkedIn nadále tvrdí, že nic špatného nedělali, nicméně souhlasili s tím, že zaplatí 13 milionů dolarů, aby došlo k urovnání sporu. Současně se změnila i Pravidla užívání a mechanismus posílání pozvánek – LinkedIn při poslání pozvánky upozorní, že po samotné pozvánce pošle kontaktu ještě další dvě připomenutí. A někdy později v tomto roce LinkedIn umožní otravné připomínky zrušit – příjemce se jich bude moci zbavit tím, že pozvánku zruší.

Mimochodem, je dost jisté, že málokdo ono „Více informací“ při svěřování e-mailu a hesla čte. Je tam aktuálně napsáno:

BRAND24

Když naimportujete svůj adresář, nahrajeme všechny detailní informace o vašich kontaktech na servery LinkedIn. Tyto informace použijeme na doporučování nových spojení a také k vylepšení vyhledávání, procházení a uspořádání vašich kontaktů na LinkedIn, a případně k jiným účelům, jak je vysvětleno v našich Zásadách ochrany osobních údajů. Po vyplnění hesla vaše heslo krátkodobě použijeme k ověření vašeho účtu, ale neukládáme ho. Nikdy nepošleme e-mailovou zprávu nikomu bez vašeho svolení. Pro více informací navštivte naše Centrum nápovědy.

Všimněte si těch drobností jako „všechny detailní informace“, „na servery LinkedIn“. A také slibu, že heslo „neukládají“ a zároveň, že „nikdy nepošlou e-mailovou zprávu nikomu bez vašeho svolení“. Je možné něčemu takovému věřit, když se právě ukázalo, že to mnoho let dělali?

Zdroj: LinkedIn might have to pay you money for spamming your email contacts

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).