Hlavní navigace

LMC, provozovatel Jobs.cz, prodán za 900 milionů Kč

21. 12. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

WWW, zdroj: sxc.hu Autor: 74287
Jedna z nejstarších českých čistě internetových společností LMC vlastněná Liborem Malým a provozující servery zprostředkovávající pracovní příležitosti Jobs.cz a Práce.cz, byla prodána finské mediální skupině Alma Media.

Zástupci LMC se nechtěli k ceně akvizice vyjadřovat, z podkladů Alma Media (kotované na finské burze a tudíž podstatně sdílnější) vyplývá, že cena je 35,4 milionu euro splatných ihned a další 3,9 milionu euro, které budou vyplaceny podle výsledků LMC za rok 2012, tedy celková částka se bude pohybovat v rozmezí 880 až 980 milionů korun.

LMC byla založena Liborem Malým v roce 1996 a od té doby si na českém trhu drží vedoucí postavení na trhu online zprostředkování práce. Kromě provozování dvou velkých pracovních portálů v České republice (Jobs.cz a Práce.cz) a jednoho na Slovensku (www.topjobs.sk) LMC klientům v současnosti poskytuje také řešení pro správu získávání a výběru zaměstnanců LMC G2 a poradenství v oblasti personalistiky a HR marketingu. LMC má podle vlastního vyjádření celkem přibližně 25 tisíc registrovaných B2B klientů a cca 1 milion registrovaných uchazečů o zaměstnání. LMC zaměstnává zhruba 200 lidí, převážně v Praze. Akvizice nebude mít žádný dopad na zaměstnance LMC, ani na značky společnosti.

Náš rozhovor s Liborem Malým na NetClubu v roce 2008 ohledně sporů se Seznamem, ale i o provozu firmy podle buddhistické filosofie, najdete zde.


Autor: Ivana Dvorská, Internet Info

Libor Malý (vpravo), majitel LMC, na fotografii ze setkání NetClubu v roce 2008.

Chtěl jsem především zajistit, aby LMC po uzavření transakce pokračovala v dynamickém rozvoji a jsem velmi rád, že novým vlastníkem společnosti se stala právě Alma Media. Jsem přesvědčen, že transakce přinese zajímavé příležitosti pro rozvoj, a to jak zaměstnancům, tak managementu LMC, a že společnosti umožní pokračovat v uvádění nových inovativních služeb pro zákazníky, uvádí Libor Malý, zakladatel LMC.

Společnost LMC měla v roce 2010 podle poslední auditované uzávěrky obrat 337 milionů Kč při zisku 23,7 milionů Kč po zdanění, což je propad o 3 miliony Kč zisku oproti roku 2009 a o 30 milionů Kč v obratu. Pro letošní rok se očekává růst na 420 milionů Kč obratu a významný růst v ziskovosti, protože trh pracovních příležitostí rostl oproti předchozím letům, kdy byl zasažen krizí.

Alma Media je finská mediální skupina, jejímiž nejznámějšími produkty jsou Aamulehti, Iltalehti, Kauppalehti a Etuovi.com. Alma Media zaměstnává přibližně 2800 profesionálů. Čisté tržby společnosti v roce 2010 dosáhly hodnoty 311,4 milionu EUR při provozní marži ve výši 13,9 procenta. Akcie Alma Media (ALN1V) jsou obchodovány na Helsinské burze NASDAQ OMX.

MMF24

Alma Media vlastní také podíl 75 %  ve společnosti Monster Oy, provozovateli finského Monster.fi, zbývající čtvrtinu vlastní Monster Worldwide. Personální servery Monster jsou provozovány z centrálního místa, zda a jaký to bude mít dopad na servery LMC a český Monster.cz, zatím není jasné.

Zdroj: tisková zpráva společnosti, Sbírka listin, údaje pro burzu.  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor byl v letech 2008 – 2012 šéfredaktorem serveru Lupa.cz. Stál u zrodu řady projektů. Je spoluzakladatelem Energomonitoru, v CZ.NIC vedl projekt Turris. Je předsedou místní organizace Pirátské strany v Brandýse – Staré Boleslav.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).