Hlavní navigace

Loni přibylo 130 tisíc nových domén s koncovkou .cz

10. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Doména .cz, která v lednu oslavila 20. narozeniny, patří stále mezi nejrychleji rostoucí národní domény v rámci Evropské unie.

Podle statistik správce národní domény .cz, sdružení CZ.NIC bylo na konci loňského roku v registru celkem 1 010 325 domén, z toho 380 902 domén bylo zabezpečeno pomocí DNSSEC. Milionovou hranici doména .cz pokořila 19. listopadu. O necelé dva měsíce později pak oslavila kulaté narozeniny, když 13. ledna uplynulo dvacet let od chvíle, kdy rozšířila rodinu národních domén a poslala do doménového nebe federální doménu .cs. 

Vývoj počtu domén .cz
Autor: CZ.NIC

Vývoj počtu domén .cz

V roce 2012 bylo v průměru registrováno 20 981 nových domén měsíčně. Nejvíce registrací se uskutečnilo v březnu (29 144), nejméně v prosinci (16 886).

Počet nově zaregistrovaných domén v jednotlivých měsících roku 2012
Autor: CZ.NIC

Počet nově zaregistrovaných domén v jednotlivých měsících roku 2012

Jen pro srovnání, domén .eu přibylo za poslední čtvrtletí roku 2012 lehce přes 230 tisíc. Sdružení EURid evidovalo 3,7 milionu domén, které registr domén .eu evidovalo začátkem letošního roku 3,7 milionů domén s evropskou koncovkou.

Mezi doménami s koncovkou .cz převládají domény s 9 znaky, jichž je přes 94 tisíc. Maximální povolený počet znaků pro doménové jméno (63) obsahuje 7 domén.


Autor: CZ.NIC

Jednoznakové a dvouznakové domény jsou vyčerpány. K poslednímu dni roku 2012 byly tříznakové domény vyčerpány z 35 %.

Mezi vlastníky tuzemských domén mírně převažují fyzické osoby (52,8 %) nad právnickými (47,3 %). Držitelů s jedinou registrovanou doménou bylo na konci loňského 473 876. Nejvíce domén v registru dle adresy držitele je v Praze, následuje Jihomoravský a Středočeský kraj. Zahraničních držitelů domén .cz je nejvíce na Slovensku, v Německu a Spojených státech amerických. 

Počet držitelů domén s adresou mimo Českou republiku
Autor: CZ.NIC

Počet držitelů domén s adresou mimo Českou republiku

Kompletní přehled a reporty jsou v nové podobě dostupné na adrese https://stats.nic.cz/.

Podle společnosti Active24 souvisí počet nově registrovaných a zrušených domén .cz s vývojem HDP tuzemské ekonomik.

Křivka vývoje registrovaných a zrušených .CZ domén je nebývale přesnou výpovědí o stavu tuzemské ekonomiky v minulých 5 letech. Bankroty společností a projektů se v letech 2008 a 2009 promítly do prudkého zvýšení počtu zrušených domén s nezaplaceným obnovovacím poplatkem a do sníženého tempa růstu registrací domén nových, uvádí firma v tiskové zprávě.

BRAND24

Závislost vývoje HDP a registrací domén nejlépe podle firmy vynikne, pokud se podíváme na takzvaný Doménový index – dynamický ukazatel, který vychází z poměru mezi změnou počtu nových registrací a zrušených domén.

Počet registrací domén .cz kopíruje vývoj české ekonomiky

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Internetové novinařině se věnuje od roku 2005, kdy začal jako redaktor pracovat pro vydavatelství Internet Info.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).