Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Lucie Neumanová, Klára Holíková (Femme Palette): Chceme ženám pomoct, aby se v IT cítily dobře od Saljack - Pořád je nerovnost v zastoupení žen. V oboru...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 8. 2. 2021 9:54

    Saljack

    Pořád je nerovnost v zastoupení žen. V oboru jich není dost a nejsou k tomu, na rozdíl od mužů, odmalička vedeny. To se pak odráží na platové nerovnosti. Že by se chtěly těmto oborům věnovat, si ženy často uvědomují pozdě, a místo aby šly do školy, učí se všechno samy nebo přes bootcampy. To je na jednu stranu skvělé, ale když se pak firmy dívají na profily kandidátů, tak tyto uchazečky srovnávají s muži, kteří mají vzdělání, titul a větší zkušenosti. A ženu pak automaticky zařadí do nižší platové třídy.
    Tohle je vyloženě lež ohledně platové nerovnosti. Nikdo nikoho nesrovnává s muži, ale s dalšími lidmi a je úplně jedno jestli je to muž nebo žena. A rozhodně bych si netroufnul tvrdit, že někdo v IT zařazuje ženy do nižší platové třídy. Asi je jasné, že když někdo 20 let programuje a vystuduje vysokou (na kterou stejně nikdo v IT nekouká, ale když vydíte ty lepší školy, tak aspoň máte trochu záruku, že to není úplně blbec), že bude mít vyšší plat než někdo kdo má za sebou bootcamp.

    Talentovaní lidé si totiž místo práce vybírají i právě podle toho, nakolik jsou firmy vstřícné k diverzitě a inkluzi. V Americe to už bez toho prostě nejde, protože lidé by pro takovou firmu nechtěli pracovat.
    Opravdu tomuhle žvástu někdo věří? Myslím si, že tohle je to poslední co dnes talentované lidi zajímá, protože si nedokážu představit firmu, která by nějak diskriminovala jenom kvůli pohlaví, případně rasy v oblasti IT. Nebude spíš ty talentované lidi zajímat jaké technologie se používají, zda je bude práce bavit, zda má smysl nebo dokonce zda něco přinese světu?

  • 8. 2. 2021 21:27

    Saljack

    Vyloženě lež je to, co píšete vy. Stačí se podívat na statistiky.
    Tak ty statistiky předložte a zajímají mě vyloženě statistiky v IT a hlavně na pozicích vývojářů. Zajímalo by mě, jak se to dá vůbec porovnávat. Výše platu také nemusí nic říkat o hard skills, ale také o tom kolik si je kdo schopný vyjednat. Znám spoustu lidí co bude dělat za menší peníze na zajímavé práci, než na nezajímavé o mnohem lépe placené.

    To znamená akorát to, že diskriminace probíhá jiným způsobem, než si vy dokážete představit. A jakým? Opět vytáhnete značně kontroverzní studií ohledně diskriminace pomocí pochybného testu a jak všichni podprahově diskriminují, jako tomu bylo u blacklistu? Nebo máte i něco hmatatelného a seriózního?

    Což může u mnohých lidí zahrnovat i to, jak je firma vstřícná k diverzitě a inkluzi.
    1. Nikde v rozhovoru není, že mnozí, ale že talentovaní lidé.
    2. Máte k tomu nějakou statistiku? Vážně by mě to zajímalo protože to tvrzení v rozhovoru je značně pochybné.

  • 8. 2. 2021 17:55

    Filip Jirsák

    Tohle je vyloženě lež ohledně platové nerovnosti.
    Vyloženě lež je to, co píšete vy. Stačí se podívat na statistiky.

    protože si nedokážu představit firmu, která by nějak diskriminovala jenom kvůli pohlaví, případně rasy v oblasti IT
    To znamená akorát to, že diskriminace probíhá jiným způsobem, než si vy dokážete představit.

    zda je bude práce bavit, zda má smysl nebo dokonce zda něco přinese světu?
    Což může u mnohých lidí zahrnovat i to, jak je firma vstřícná k diverzitě a inkluzi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).