Hlavní navigace

Lukačovič se zastává Kellnera, AirPods Pro v prodeji, Linus Torvalds už není programátor

1. 11. 2019
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Kvantová (ne)nadřazenost Googlu. Uniklé obrázky Windows 10X. Azure vyhrál nad AWS. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Majitel Seznamu Ivo Lukačovič se zastal svého miliardářského kolegy Petra Kellnera kvůli nákupu Novy, respektive CME. „Petra K. znám dobře několik let. Žije v ČR a jeho děti žijí v ČR. Je to nesmírně inteligentní a slušný člověk. Vyznává hodnoty svobody a demokracie. Představa, že se zábavní TV Nova, která podléhá RRTV, zvrhne na nějaký politický nástroj, je totálně nesmyslná,“ napsal na Twitteru. Samotná PPF mluví podobně a říká, že CME kupuje zejména kvůli propojení s telekomunikačním byznysem, což byznysově dává smysl. Co přesně PPF koupila, píšeme zde.

Google představil kvantový počítač Sycamore, který disponuje 53 qubity. Firma zároveň ohlásila svoji takzvanou kvantovou nadřazenost. V časopise Nature ukazuje, jak výpočet, který by běžně měl trvat deset tisíc let, Sycamore zvládl za 200 sekund. IBM, která se kvantovými počítači také hodně zabývá, na blogu výsledky kritizuje. V češtině pak situaci tento týden rozebral Root.cz.

Apple podle očekávání vypustil na trh bezdrátová sluchátka AirPods Pro. Mají vydržet hrát zhruba pět hodin a u telefonování zvládnou 3,5 hodiny. Nové pouzdro umožní nabití na hodinu hraní během pěti minut a celková výdrž se prodloužila na dvacet hodin. Sluchátka jsou odolná proti vodě a potu a mají funkci aktivního potlačení hluku. Cena je stanovena na 7290 korun.

Web DrWindows.de zveřejnil uniklé obrázky operačního systému Windows 10X. Jde o verzi „desítek“, která by se měla objevit na chystané zařízení Surface Neo od Microsoftu se dvěma displeji a skládacím formátem. Windows 10 dle vše budou mít upravené uživatelské rozhraní pro dotykové displeje.

Tvůrce Linuxu Linus Torvalds se už dle svých slov nepovažuje za programátora. Na Open Source Summitu v Lyonu uvedl, že v podstatě jen posílá reakce a úpravy patchů od ostatních lidí a ve výsledku řeší e-maily.

PlayStation 4 oficiálně patří mezi nejprodávanější herní konzole všech dob. Z posledních finančních výsledků Sony (PDF) je jasné, že už se prodalo 102,8 milionu kusů tohoto hardwaru, což je o 300 tisíc více než u prvního PlayStationu. Lépe už jsou na tom pouze PlayStation 2 (155 milionů), Nintendo DS (154 milionů) a GameBoy (118,7 milionu). PS4 se obstojně může prodávat ještě tak dva roky a příští rok na Vánoce dorazí nástupce v podobě PlayStation 5.

Microsoft vyhrál obří cloudový tendr pro americké ministerstvo obrany. To upgraduje současné legacy systémy na cloudové služby, které bude Microsoftu dodávat skrze Azure. Na projektu JEDI během deseti let získá deset miliard dolarů. Microsoft ve finále soupeřil s Amazon Web Services. Google ze soutěže odstoupil loni, IBM a Oracle pak byly vyřazeny letos. Zdá se, že Azure umí těžit ze zkušeností a certifikací Microsoftu ve veřejném a enterprise sektoru.

Poslední finanční výsledky Microsoftu a Amazonu pak ukazují, že Azure roste rychlejším tempem než AWS. Azure naposledy meziročně rostl o 59 procent, AWS pak o 35 procent. Jde o nejmenší růst od doby, co Amazon zveřejňuje výsledky svého cloudu. Více to rozebírá ZDNet.

Velká cloudová trojka, tedy Amazon, Microsoft a Google, dohromady z cloudu v posledním kvartálu vytěžily 22 miliard dolarůSynergy Research dále počítá, že tito tři hráči rostou v tržním podílu, zatímco konkurence spíše padá. Zejména díky čínskému trhu si čtvrtou a stabilní pozici drží Alibaba Cloud.

Microsoft také oznámil, že jeho bezpečný mikrokontroler Azure Sphere (MCU) bude dostupný od února 2020. Spolu s tím mají být dostupné i navázané cloudové služby. Spuštěna byla i nová značka Azure RTOS, která nahrazuje dosavadní ThreadX od firmy Express Logic, kterou Redmond koupil letos v dubnu. Jde o real-time operační systém.

DJI představilo malý dron DJI Mavic Mini. Je skládací, váží 249 gramů, ve vzduchu se udrží půl hodiny a baterie má kapacitu 2400 mAh. Záznam videa je Full HD při 60 FPS, u 2,7K videa pak při 30 FPS. Přístroj jde na trh 11. listopadu s cenou 399 eur (základní verze).

Google spouští TensorFlow Enterprise. Jeho framework pro strojové učení už je nějakou dobu open source, firmy a další organizace si ale nyní mohou zakoupit podporu nebo optimalizovaný chod na Google Cloudu.

Údaje asi 7,5 milionu předplatitelů Adobe Creative Cloud byly k dispozici skrze webový prohlížeč. Problém se netýkal kreditních karet, hesel a podobně, šlo o údaje, jako jsou e-maily. Adobe už chybu opravilo, není ovšem jasné, jak dlouho byla na světě.

Samsung otevírá svůj operační systém Tizen pro další výrobce chytrých televizorů. Tizen staví na Linuxu, má základy v open source a na to navázané uzavřené části. Prozatím není jasné, kteří partneři se do ekosystému přidají. Alternativ je na trhu řada a někteří výrobci mají systémy vlastní. Například LG operuje s WebOS a Huawei svůj Hongmeng OS nasadí prvně právě v TV.

Huawei může nadále odebírat licence od společnosti ARMpíše Reuters. Technologie tohoto podniku mají původ ve Velké Británii, a tak se na ně podle právníků ARMu nevztahuje embargo Spojených států. Jde o architektury ARM-v8 a ARM-v9. Huawei architekturu ARMu využívá u svých čipů Kirin i serverových produktů.

AMD hlásí nejlepší kvartální tržby od roku 2005. Ve třetím čtvrtletí aktuálního fiskálu (PDF) dosáhly na 1,8 miliardy dolarů, což je meziroční přírůstek devět procent. Narostla i hrubá marže (43 procent) a zisk dosáhl na 120 milionů dolarů. Firmu táhnou nahoru zejména procesory Ryzen. AMD počítá s výhledem, že by čtvrtý kvartál mohl přinést tržby 2,1 miliardy dolarů.

Třetí kvartál uzavřel také Intel, který stejně jako před rokem udělal tržby 19,2 miliardy dolarů. Snížila se mu ovšem marže na 58,9 procenta, což ovlivnilo i zisk. Stagnaci způsobuje zejména pětiprocentní pokles koncové/PC divize. Intel vedle toho vypouští na trh 14nm procesor Core i9–9900KS.

Qualcomm spouští investiční fond s 200 miliony dolarů zaměřený na 5G. Takzvaný Qualcomm Ventures 5G Ecosystem Fund se zaměří na startupy, které mají co do činění s vývojem pro 5G – může jít o hardwarové projekty, služby, sítě či aplikace. Firma, která má velmi silnou pozici v čipech pro chytré telefony, cítí zejména příležitost mimo tyto přístroje, jež se budou připojovat do 5G sítí.

UX DAy - tip 2

Western Digital hledá nového výkonného ředitele. Současný šéf Steve Milligan se chystá do důchodu. Ve funkci je od roku 2013 a firmu provázel poměrně divokými změnami na storage trhu, včetně nákupu firem SanDisk, Virident a Tegile. Poslední finanční výsledky WD ukazují čtvrtletní ztrátu.

Fortinet kupuje firmu enSilo. Jeho bezpečnostní nástroj pro koncové endpointy (EDR) bude spojen s platformou Fortinet FortiSIEM. Společnost rovněž představila nový bezpečnostní procesor.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).