Hlavní navigace

Malware připadá na jedno stahování ze čtrnácti

24. 5. 2011
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Microsoft přišel se zajímavou statistikou. Podle jeho dat připadá na jedno ze čtrnácti stahování souborů z Internetu download záškodnického programu. To je možná až překvapivě nízké číslo, když uvážíme, že Microsoft počítá jen aplikace resp. samostatně spustitelné soubory. Nebere v potaz například dokumenty, videa či hudbu.

Microsoft přišel se zajímavou statistikou. Podle jeho dat připadá na jedno ze čtrnácti stahování souborů z Internetu download záškodnického programu. To je možná až překvapivě nízké číslo, když uvážíme, že Microsoft počítá jen aplikace resp. samostatně spustitelné soubory. Nebere v potaz například dokumenty, videa či hudbu.

Zabezpečení prohlížečů je dnes prý výrazně lepší než třeba před pěti lety a tak se nedaří přímé útoky skrze nedostatečně zabezpečený browser, který umožňuje stažení a spuštění záškodnického obsahu bez součinnosti s uživatelem. Podle Microsoftu tak internetové podsvětí potřebuje k šíření malwaru využívat metod sociálního inženýrství.

Výsledkem je, že zejména v posledních dvou letech jsou záškodnické programy nabízeny ke stažení. Uživatelé si je nejčastěji mají stáhnout jako plug-in, kodek či jiný doplněk nutný pro zobrazení nějakého lákavého obsahu, který podvodná stránka slibuje. Ve skutečnosti si ale stahují trojského koně.

Zdroj: SecurityWorld.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).