Hlavní navigace

Martin Mrnka: Je otázka, zda má ČT provozovat sportovní kanál

21. 2. 2006
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: 115393
21. 2. 2006

Spuštěním sportovního kanálu udělala Česká televize velký kus práce pro českou digitalizaci, je však otázkou, zda by měla jako veřejnoprávní médium provozovat tak vysoce komerční projekt, jakým je právě sportovní program. Na pondělní tiskové konferenci Open Society Institute k představení zprávy „Televize v Evropě: regulace, politika a nezávislost“ to řekl Martin Mrnka, bývalý reportér televize Nova a šéfredaktor publicistiky České televize, který nyní zastupuje v licenčním řízení na digitální televize společnost První zpravodajská s projektem zpravodajské televize Z1.

BRAND24

Česká televize si zaslouží pochvalu za ČT 4 Sport, který mezi diváky zvýšil zájem o digitální vysílání. Otázkou je, zda to je cesta, kterou by měla jít veřejnoprávní televize. Podobné to je i v případě ČT 24. V zahraniční je obvyklé, že za projekty zpravodajských televizí stojí spíše komerční subjekty, uvedl Mrnka s tím, že zákon o ČT hovoří o dvou celoplošných programech, zatímco Kavčí hory nyní nabízí čtyři. Zákon o ČT sice uvádí dva programy, ale toto omezení se týká analogového vysílání, nikoli digitálního, reagoval na Mrnkova slova mluvčí veřejnoprávní televize Martin Krafl.

Mrnka rovněž upozornil na skutečnost, že ačkoli stát selhal v zavádění zemského digitálního vysílání, nové televizní programy si k divákům našly cestu jinudy. V loňském roce jsme byli svědky velkého nástupu hudební televize Óčko, objevila se nová stanice TOP TV, do digitálního experimentu se chystá brněnská televize TVb1. Je vidět, že trh si i přes nepřízeň státu poradí, konstatoval Mrnka. Zároveň podotkl, že žadatelé o digitální licence čekají už patnáct měsíců na verdikt Rady pro rozhlasové a televizní vysílání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je šéfredaktorem serveru o digitálním vysílání DigiZone.cz a redaktorem týdeníku Reflex.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).