Hlavní navigace

Medián Petra Koubského: Povinná četba pro čtenáře Lupy a spřízněné duše

10. 7. 2013
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Někteří lidé soudí, že povinná četba je zastaralý způsob vyučování. S tím nesouhlasím. Vtip je v tom, jak vybrat ty správné knihy a jak s nimi pracovat.

Máme doma chlapečka se zlomenou nohou a tudíž bez obvyklých klukovských prázdninových zábav. Představte si, jak strašně se musí nudit, když mě teď — začátkem července — požádal, abych mu opatřil povinnou četbu na příští školní rok!

Podíval jsem se na seznam a trochu se vyděsil, obsahuje tak podivné tituly jako Otec Goriot (víte bez googlování, kdo to napsal?) a tak málo přiměřené světu dnešních čtrnáctiletých jako Kunderovy Směšné lásky (pěkné, ale bez schopnosti alespoň předstírat cynismus a tedy bez jisté životní zkušenosti, se to číst nedá).

Což mě přivádí k samotné koncepci povinné četby. Někteří lidé soudí, že je to zastaralý způsob vyučování — předepisovat určité knihy a pak z nich zkoušet. S tím nesouhlasím. Vtip je v tom, jak vybrat ty správné knihy a jak s nimi pracovat. Méně je více. Třeba na takovém Huckleberry Finnovi by se dal vysvětlit celý realismus, román jako žánr, role příběhů a vyprávěni v životě lidském, dále prakticky celé americké dějiny (geografie USA jen tak mimochodem jako přívažek), rasismus a multikulturalismus, pojem sociální spravedlnosti a jeho ošidnost… a to jsem ještě ani pořádně nezačal.

Nemusíme se omezovat na děti a všeobecné vzdělání. Povinná četba — a proto to píšu sem — je konstrukce použitelná daleko obecněji. Zkusím vám nabídnout velmi stručně komentovaný seznam knižních titulů, který teď svévolně prohlásím za povinnou četbu pro čtenáře Lupy a další spřízněné duše.

MMF24

Knihy jsou seřazeny abecedně podle příjmení autorů – jinými slovy, na pořadí nezáleží. Seznam je samozřejmě zcela subjektivní, dal by se sestavit i jinak (přesto myslím, že ne úplně jinak).

  1. Miroslav Bárta, Martin Kovář a kol.: Kolaps a regenerace: cesty civilizací a kultur. Začínáme zcela netechnologickým titulem. Žijeme v době, která ráda hovoří o apokalypse, systémovém kolapsu. Tady je o něm všechno, aplikujte si to na svůj svět sami, stojí to za námahu. (Pozor, tlustá!)
  2. Scott Berkun: Making Thing Happen; Mastering Project Management. Nápady má každý, ale málokdo je dokáže realizovat; poučte se, jak na to.
  3. Nicholas Carr: Does IT Matter? Information Technology and the Corrosion of Competitive Advantage. Dnes už klasika (vyšlo v roce 2004), takže se můžete podívat, které Carrovy paličské předpovědi o IT jako komoditě, která neposkytuje konkurenční výhodu, se potvrdily a které ne. Článek, z nějž kniha vychází, je volně k dispozici.
  4. Paul Graham: Hackers & Painters: Big Ideas from the Computer Age. Nejinspirativnější programátor a rizikový investor ze všech, kolik jich v Silicon Valley je. Přečtěte si také jeho další eseje.
  5. Douglas E. Hofstadter: Gödel, Escher, Bach: An Eternal Golden Braid, česky jako Gödel, Escher, Bach: Existenciální gordická balada. Tlustá, nepopsatelná a nezaškatulkovatelná kniha o programování, topologii, umění fugy, Lewisi Carrollovi a především o Achillovi a želvě. Pardon, Želvovi. (Pozor, strašně tlustá!)
  6. Daniel Kahneman: Thinking, Fast and Slow, česky jako Myšlení rychlé a pomalé. Z Kahnemanova celoživotního díla, které tady shrnuje, už jiní autoři (včetně Gladwella, Arielyho, Lehrera a jiných zvučných jmen) vytahali materiál na destítky jiných knížek a další jistě přibudou. Tady to máte neředěné, naplno. Jestli si z tohoto seznamu přečtete letos v létě jen jednu knížku, měla by to být tahle. Je důležitá. (Pozor, tlustá!)
  7. Lawrence Lessig: Code and Other Laws of Cyberspace, v. 2.0 (volně ke stažení). Kdo píše zákony, určuje pravidla fyzického světa. Kdo píše software, určuje pravidla virtuálního světa. To stojí za bližší prozkoumání, ne?
  8. Nate Silver: The Signal and the Noise: Why So Many Predictions Fail — but Some Don't. Nate Silver se proslavil tím, že doslova vypočítal výsledek amerických prezidentských voleb. Rozumí datové analýze jako málokdo, a taky o ní umí vyprávět jako málokdo.
  9. Nassim Nicholas Taleb: Fooled by Randomness: The Hidden Role of Chance in Life and in the Markets. Česky jako Zrádná nahodilost. Přemýšlel jsem, kterou z Talebových knih doporučit a rozhodl jsem se pro tuhle. Je starší než daleko slavnější Černá labuť, není tak namyšlená a je stejně pronikavě chytrá.
  10. Mark Twain: Adventures of Huckleberry Finn, česky jako Dobrodružství Huckleberryho Finna. Důvody uvádím výše.

Za relativní novinku se dají označit jen knihy č. 1, 6 a 8, jinak to jsou opravdu klasické texty, které dost možná znáte. Jestli ne, zkuste si na ně udělat čas. Ale nohu si kvůli tomu nelamte…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytik a publicista na volné noze, dříve pracoval v Softwarových novinách a Inside, předtím u sálového počítače. Trochu také učí na VŠE a vydává placený magazín 067.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).