Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Medián Petra Koubského: Ruce pryč od regulace diskusí od John008 - k tomu dodám že já nechci "nevidět" názory,...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 10. 2012 22:26

    John008 (neregistrovaný)

    k tomu dodám že já nechci "nevidět" názory, se kterými nesouhlasím
    já chci nevidět na sebe útočící, nadávající si lidi, tj. nechci vidět diskusi "off-topic" k tématu kdo z nich je větší bolševik

    tj. chci vidět výměnu subjektivních názorů i na ožehavé téma, tj, chci a z principu MUSÍM znát názor protistrany jinak to přece nebude diskuse ale poplácávací fórum kde se všichni ujišťují jak se shodnou

    Ještě poznámka "patentovaná" ve vztahu k metoda je v kontextu Evropského patentového práva nesmysl protože netechnická řešení jsou z patentování zjednodušeně řečeno vyloučena. V americe sice udělí patent i na obchodní metodu nebo na podobné nesmysly jako je Vámi popsaný systém referencí mezi lidmi, nejedná se ale o nic převratného u čeho by bylo nutné zmiňovat že je chráněno patentem, protože takový je snadno napadnutelný a zrušitelný jelikož není z principu nijak nový anebo k nemu každý v oboru dospěje selským rozumem.

    ale zpátky k tématu, já bych osobně raději důvěřoval studentovi, který bude diskuze subjektivně promazávat, než někomu kdo se mi chvíli zdá jakože má na X stejný názor. Už jsem si ověřil, že každý z nás je na různé věci jinak "úchylný" a že se mi pan X trefí do názrou i ve článku Z si netroufám tvrdit a z toho pohledu za mě říkám ne. :-)

  • 24. 10. 2012 14:12

    David Grudl (neregistrovaný)

    Lidé se chytají toho, co jim předložíte. Že jde primárně o patentovanou věc jste napsal sám a tím ostatní odradil.

  • 24. 10. 2012 12:52

    Jan Bílek (neregistrovaný)

    Zajímalo by mě, kolik diskutujících reaguje podobně jako já, a pokud slyší svovo "patent" v souvislosti s nějakou webovou službou, okamžitě se vůči ní naladí negativně.

    A možná má talkino.cz v rukávu nějaké eso, které tu není zmíněno, ale pokud jde jen o ten celkem triviální princip sociálního filtrování který tu je popsán, tak v téhle oblasti je už tolik dřívějších patentů a prior art, že na jejich místě bych patenty raději vůbec nezmiňoval - na každý patent, který možná získají, bude sto cizích patentů, které budou porušovat. IMO jediné čeho mohou dosáhnout je to, že se dostanou na radar některého z velkých hráčů a skončí dřív než vůbec pořádně začnou.

  • 24. 10. 2012 9:31

    jj (neregistrovaný)

    A to je nová služba, nebo jak to, že jsem o ní ještě neslyšel? Vypadá skutečně tak zajímavě, že nechápu, jakto že o ní nikde nepíšou. A nebo jsem něco nepochopil?

  • 24. 10. 2012 12:28

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Náhrada trhu centralizací a sofistikovanými algoritmy vždy vede ke katastrofě. Krása trhu je v tom, že když se rozhodujete například o tom, že si přečtete nějaký příspěvek nemáte bezprostřední informace o tom, co si o něm myslí jiní, jen jakési návody ve formě módy. Prostě na trhu existují inovátoři, kteří zajišťují vymýšlení nového a kopírovači, či testeři, kteří kopírují ostatní a tím zajišťují šíření informací o úspěšných řešeních. Kultivovaná diskuse, je diskuse bez nových informací. Ovšem kopírovači k takovéhle diskusi přirozeně tíhnou, protože mírní jejich muka rozhodování, kterou variantu si vybrat k následování. Svět je dokonalý, na trhu, i v diskusi můžete být úspěšný i s novým, i s opsaným, ale diskuse, kde převládne jedna tendence, ztratí smysl, algoritmus hledání optima se rozpadne. A lidé ji přestanou číst, tedy jaksi automaticky přestane kohokoliv ovlivňovat a tedy měla by přestat vadit, protože vlastně reálně neexistuje, nikdo ji nečte.

  • 24. 10. 2012 13:23

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    OK, taková je vaše role. Mě osobně nevadí ani spam. Vlastně se pohybuji v oboru, kdy informace čerpáme hlavně ze spamu, tedy z nevyžádaných zpráv. Kdybychom je měli vyžadovat, nedělali bychom nic jiného.

  • 24. 10. 2012 18:21

    Jirka (neregistrovaný)

    Omlouvám se za prodlevu v komunikaci - je to nová věc. Co myslíte tím ne/pochopením nevím. Že je to zajímavé si myslím taky ;-)

  • 24. 10. 2012 12:46

    Jirka (neregistrovaný)

    Váš názor respektuji, ale mám jiný.
    Možná jsem už opotřebovanější, nebo jen nehodlám utrácet svůj čas louskáním téměř nečitelně psaných příspěvků nebo příspěvků trollů či lidí, kteří žijí v jimén světě. Toto nepovažuji za pro mne přínosné. Je možné, že tímto přístupem (použití Talkino a jeho algoritmu) přijdu o nějaký přínosný příspěvek, který mne mohl obohatit (přestože je třeba psaný sprostě a "nečitelně"). Ale to je podobná daň, jakou podstupuji při použití filtrace spamu v mailech. Nevím, jestli si sám s ohledem na možnost chyby algoritmu maily nenecháváte filtrovat na spam. Pokud antispam nepoužíváte, tak vězte, že jste ve výrazné minoritě. Většina lidí běžně antispam používá a myslím, že jeho jistou analogii ve světě diskusí může taky uvítat. U Talkino jde o to, že si fitraci sám řídíte - nikdo Vám nevnucuje svůj pohled na svět.

  • 24. 10. 2012 10:21

    Nejkrásnější (neregistrovaný)

    Přijde mi to zbytečné. Pokud jsem to dobře pochopil, tak si cenzuruji lidi sám a sám si vybírám, co budu komentovat. Však to dělám už na Google+. Sám si volím příspěvky, které chci vidět - zájmy stránek a sám si volím lidi, které čtu - hodím je do ingore a už se mi nezobrazují. Proč chodit a registrovat se - opět pod mailem, kde není jasné, co s tím 3. strana udělá, když tohle má promakané Google+?

  • 25. 10. 2012 10:32

    Jirka (neregistrovaný)

    Téměř ve všem s Vámi souhlasím a pravděpodobně byste ode mne dostal na Talkino + :-)
    Nikdo neříká, že máte záporně hodnotit toho, kdo má opačný názor než Vy. Systém jen nabízí možnost vylouči ty, jejichž příspěvky nechcete vidět - kdo to bude (jaká bude jeho charakteristika) je čistě na Vás.
    Pokud jde o patent - je samozřejmě podán v USA. V EU tyhle legrace chránit nelze, čemuž jsem i rád. Ten USA patent je součástí hry na jejich území, protože tento projekt má primární cílení na tento trh (CZ verze existuje spíš navíc), ale vzhledem k projektu není podstatný. Byl zmíněn, jak už jsem psal, jen jako reakce na příspěvek, kde byl princip filtrace nepochopen a označen za black-list.
    Pokud však jde o to, že k nějakému dobrému řešení "přece každý dospějete selským rozumem" Vám musím připomenout, že mnoho zcela triviálních (z dnešního pohledu) věcí bylo jednou někým "vynalezeno" a jakmile to ostatní uviděli, řekli právě tuto Vaši tezi. Vždy ale až poté, co danou věc uviděli ;-) Tady s Vámi tedy nesouhlasím - což neznamená, že bych Vás nepřidal mezi své Autority (v terminologii Talkino).

  • 24. 10. 2012 13:12

    Jirka (neregistrovaný)

    Chytil jste se poměrně nepodstatného - že metoda filtrace je patentovaná. Patent (který dosud udělen nebyl - je to záležitost na roky) byl zmíněn v reakci na úvodní nepochopení v předchozím příspěvku, kdy si jeho autor myslel, že Talkino umožňuje jen personální black list, což je od reálné funkcionality na hony vzdáleno.
    Podstatné je na oné službě, jak funguje. Je zvláštní, že ti, kdož reagují na příspěvky o Talkino se chytají podružností, které s meritem věci moc nesouvisí. Opravdu doporučuji se na danou službu podívat. Myslím, že by Vás mohla zaujmout.

  • 24. 10. 2012 10:48

    Jirka (neregistrovaný)

    Nepochopil jste to dobře. Používá se "patentovaná" metoda (patent pending) pro filtraci. Vůbec nejde o to, že si někoho zacenzorujete - to je možné v každém druhém dnešním diskusním systému. Jde o to, že máte možnost (ne povinnost) libovolně jakéhokoliv diskutujícího označit kladně či záporně. Důsledek záporného označení je zřejmý a očekávatelný - osobní ban. Označení kladné způsobí přidání dotyčného mezi tzv. Autority - tedy lidi, kteří svým počínáním ovlivňují to, co vidím. Příklad - pokud si vyberu Vás jako svou Autoritu a Vy označíte jiného diskutujícího negativně - bude to (velmi zjednodušeně) mít pro mne ten důsledek, že příspěvky onoho Vámi negativně hodnoceného neuvidím ani já a tak se velmi pravděpodobně vyhnu lidem, jejichž příspěvky vidět vůbec nechci. Vycházeje přitom z předpokladu, že Vás jsem si označil kladně proto, že jsou mi Vaše názory blízké a tudíž budu sdílet podobný světonázor. Tento příklad je nepřesný, jen nastiňuje základní rysy systému. Je možné si to přečíst na té stránce, ale daleko jednodušší je to přímo vyzkoušet.

  • 24. 10. 2012 9:03

    Jirka (neregistrovaný)

    ... zkuste Talkino.cz

    je to opravdu po letech něco jiného - jiný přístup k diskutování/ko­mentování. Jednak je to nezávislé na konkrétním webu, přestože je to na kterémkoli webu k dispozici, ale hlavně to nabízí ono "cenzurování" úúúplně jinak, než je zatím řešeno - censorování si volitelně určuje každý sám pro sebe a nechává to na lidech, které si sám určí.

    (Normálně bych sem nedával odkaz na cizí službu, ale přímo a věcně se to vztahuje k článku.)

  • 25. 10. 2012 16:54

    Olda (neregistrovaný)

    Pokud si zneviditelním něčí příspěvky, jde o blacklist. Třeba Skype tomu říká blokované kontakty.
    Také mi není jasné jak zacházet s diskutérem jehož některé názory, třeba na zahradní architekturu, jsou pro mě nepřínosné, ale chci vědět co si myslí o stanicích na nízké oběžné dráze

  • 25. 10. 2012 8:09

    Ondřej Bouda (neregistrovaný)

    To je tak rozumný názor, že bych se -paradoxně- asi nebál dát za něj na Talkinu plus :)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).