Hlavní navigace

Microsoft chladí servery v kapalině, nové Xeony jsou zde, Google přechází z Oraclu na SAP

9. 4. 2021
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Microsoft
SK Hynix dá 106 miliard dolarů do nové továrny na čipy. Google chystá vlastní čip do mobilů. Zranitelnost procesorů AMD. Zprávy z IT, každý pátek na Lupě.

Vždy v pátek připravuje reportér Jan Sedlák výběr zajímavých zpráv ze světa IT. Co se událo v tomto týdnu?

Microsoft začíná ve svých datových centrech pro Azure nasazovat systémy pro chlazení hardwaru pomocí ponoření do kapaliny. Podobnou metodu už využívá Google pro chlazení strojů s Tensor jednotkami. Microsoft se připravuje na výkonnější čipy a čím dál větší hustotu na rack. Metoda, kterou používá Microsoft, se jmenuje dvoufázové ponorné chlazení. V nádobách je tekutina od 3M, která se vypařuje při 50 stupních celsia a pak se kondenzuje a vrací zpět. Další detaily rozebírá Data Center Frontier.

Google zřejmě vyvíjí vlastní čipy pro smartphony a Chromebooky9to5Google zjistil, že interní práce probíhají se Samsungem a že by se novinky mohly dočkat už letošní telefony Pixel. Kódové označení čipu je GS101 Whitechapel a běží na ARMu. Google by se tímto vydal podobným směrem jako Apple nebo Microsoft s čipy SQ pro počítače Surface.

Jihokorejský SK Hynix investuje 106 miliard dolarů do nového továrního komplexu pro výrobu čipů DRAM či NAND flash. Akci už posvětila vláda. Rozloha areálu nedaleko Soulu bude přes čtyři kilometry čtvereční. Kapacita má dosáhnout 800 tisíc waferů měsíčně, s první částí produkce se počítá na rok 2025. TSMC minulý týden oznámilo, že v následujících třech letech dá na posílení výroby čipů sto miliard dolarů, Samsung jen letos investuje 31 miliard dolarů a Intel za 20 miliard dolarů postaví dvě nové továrny v Arizoně.

Intel posílá na trh nové serverové procesory Xeon. Postaveny jsou na architektuře Ice Lake a využívá se 10nm výrobní proces. Počet jader se rozšířil na až 40, IPC pak má být vyšší až o 20 procent. Přibyla podpora pamětí DDR4–3200, PCI Express 4.0 (64 linek) a součástí je podpora AVX-512. Xeony Ice Lake-SP jsou třetí generací Xeon Scalable. Jde o kombinaci s Intel Optane, FPGA a ethernetem pro superpočítačové systémy. Model se 40 jádry vyjde na 8099 dolarů, ceny tedy oproti minulé generaci klesly. Intel musí soupeřit s AMD, které nedávno vydalo serverové procesory Epyc postavené na Zen 3.

Alphabet, mateřská firma Googlu, přejde z Oraclu na SAP, tedy v případě finančního softwaruZjistila to CNBC s tím, že nemá jít o reakci na vleklé spory obou společností. Oracle například odmítá certifikovat Google Cloud pro chod databází Oracle, což brání rozvoji tohoto cloudu mezi enterprise zákazníky. Google se proto více soustředí na nasazování databáze od SAPu. Šéfem Google Cloudu se také stal Thomas Kurian, dřívější pravá ruka Larryho Ellisona. Tomu se mimo jiné nelíbilo, že Ellison licenčně zamyká Oracle databázi a nechce ji pouštět do jiných cloudů než svého Oracle Cloudu.

Procesory AMD postavené na architektuře Zen 3 mají potenciální bezpečnostní díru, která může vést k útokům typu Spectre. Problematická je implementace Predictive Store Forwarding (PSF), kdy procesor odhaduje závislosti mezi instrukcemi load a store, což umožňuje instrukce spekulativně vykonávat. Situaci více rozebírá AMD (PDF) s tím, že nyní neví o žádném rizikovém kódu.

Google vydal první ukázkový kód zvukového formátu Lyra. Google ho chce do budoucna dávat dohromady s AV1 pro přenos videokonferencí i na pomalém připojení.

Apple, Amazon, Google, Facebook a Microsoft loni utratily 19 milionů eur za lobbing v Bruselu. Ukazuje to zpráva Transparency International (PDF) postavená na veřejných datech. Výdaje amerických technologických firem na tuto činnost rychle rostou. Evropská unie totiž chystá řadu regulacích spojených s digitálním sektorem.

USA zařadily na rostoucí sankční list čínské superpočítačové firmy, informují Financial Times. Jsou obviňovány z toho, že pomáhají čínské armádě ve vývoji zbraní a podobně. Tyto podniky tak, podobně jako třeba Huawei, budou mít velice těžké se dostat k čipům. Jde o firmy Phytium, Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway a jednotlivá národní superpočítačová centra.

Národní superpočítačové centrum IT4Innovations v Ostravě je součástí 16 mezinárodních projektů v rámci programu Horizon 2020. Jde o největší výzkumný program světa. IT4Innovations jeden projekt také koordinuje. Více zde.

Xiaomi od roku 2019 investovalo do 34 firem zabývajících se návrhem a výrobou čipůNikkei Asia rozebírá, že tato rychle rostoucí čínská společnost, která ve smartphonech přebrala roli po penalizovaném Huawei, míří za co největší samostatností v čipech a že má dlouhodobé plány. Letos vydala koprocesor Surge C1 pro obsluhu mobilních fotoaparátů a postupně mají přijít další čipy.

Nvidia zpřístupnila GPU Passthrough u běžných grafických karet. Od verze ovladačů 465 je tato funkce dostupná jako beta. Virtualizovaným strojům umožňuje přístup k GPU akceleraci. Long story short, uživatelé Linuxu si nyní například budou moci zahrát hry ve virtuálních Windows. Nvidia také zpřístupnila funkci Resizable BAR na kartách série RTX 3000. Je to alternativa k AMD Smart Access Memory. Procesor má díky tomu přístup k celé grafické paměti, ne jen části. Testy ukazují, že výkon v podporovaných hrách může růst až o 12 procent. Je potřeba aktualizace BIOSu grafických karet. O Resizable BAR dříve více psalo Cnews.cz.

Globální výdaje za informační technologie letos narostou o 8,4 procenta na 4,1 bilionu dolarůodhaduje Gartner. Některé oblasti čeká po světových obavách oživení, jiným pomáhá probíhající digitalizace firem.

Microsoft vydává preview verzi svého buildu OpenJDK. Obsahuje binárky Javy 11. Redmond rovněž vypouští early access pro Javu 16 běžící na Windows pro ARM.

IBM vydalo překladač jazyka COBOL pro Linux běžící na x86. Big Blue si od toho slibuje, že by COBOL mohl běžet i v moderním prostředí hybridních cloudů.

Patreon získal dalších 155 milionů dolarů a byl oceněn na čtyři miliardy dolarůpíše Wall Street Journal. Finanční software OneStream zase nabral nových 200 milionů dolarů s oceněním na šest miliard dolarůrozebírá TechCrunch. No a Redis Labs stojící za Redisem nabral dalších 110 milionů s ohodnocením dvě miliardy dolarů.

BRAND24

Český startup Manta rozjel partnerství s Neo4j. Díky této graph databázi má nabízet lepší pohled na datové toky. Manta naposledy získala 13 milionů dolarů od SAPu, Bessemeru a dalších.

Další posilování konzultačních firem v digitálním sektoru. Accenture kupuje Core Compete, firmu zaměřenou na cloudovou analytiku. Pro Accenture už jde o několikátý IT nákup.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).