Hlavní navigace

Microsoft hlásí prvních sto českých aplikací pro Windows Phone

7. 10. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: 21971
Telefony s novým operačním systémem se pomalu začínají objevovat na českém trhu a tuzemští vývojáři vydatně podporovaní Microsoftem pro ně už nabídli první aplikace. Dobývání nového území má své kouzlo i rizika.

Za poslední měsíc se počet tuzemských aplikací v Marketplace, jak Microsoft svou variaci na App Store nazval, téměř zdvojnásobil. V září si polovina českých vývojářů, registrovaných pro Windows Phone 7, svůj telefon odemkla, aby mohli pracovat s aplikacemi třetích stran. Jeden z deset vývojářů pak už svou aplikaci na Marketplace umístil.

„Moje aplikace TV Program, Svátky nebo WP Bench mají až překvapivou stahovanost. Každý desátý uživatel je ochotný za aplikaci zaplatit,“ říká v propagačních materiálech Microsoftu vývojář Robert Varga. Microsoft však neuvádí počet stažení – ve srovnání se zavedenou konkurencí by taková čísla nevypadala dobře. Na druhou stranu: díky řádově menší konkurenci ve srovnání s App Store na iPhonu a Marketem na Androidu mají vývojáři na Windows Phone větší šanci, že si jejich aplikace někdo všimne.

Microsoft také nabízí výhodu malým nezávislým programátorům, kteří se nechtějí mořit s daňovým přiznáním – jejich sedmdesátiprocentní podíl s tržeb jim vyplatí už po zdanění. Výše provize je stejná, jakou nabízí Apple a Google. Google ovšem stále ještě neumožňuje vývojářům z České republiky aplikace jednoduše a legálně prodávat. Musí proto hledat prostředníky v zahraničí nebo různé jiné obezličky.

Nejstahovanější volně dostupnou českou aplikací ve Windows Phone Marketplace jsou Jízdní řády, mezi placenými vede vyhledávač Bankomaty. Za­tímco druhou jmenovanou za 27 dolaru si uživatelé v komentářích pochvalují, u první si stěžují na nedotaženost a nespolehlivost aplikace, která podle nich často padá.

Novou slibnou platformu si chce ohlídat také Seznam.cz. Už teď, ve velmi rané fázi, na ní nabízí své Mapy.cz.

Podle Micrsofotu se Marketplace plní také aplikacemi pro byznys. Tisková zpráva zmiňuje jako příklad Phone Manager. Za 994 korun díky mohou mít majitelé e-shopů využívajících Zoner inShop 4 přehled o objednávkách přímo v telefonu.

BRAND24

Podle posledních zpráv se na americkém trhu o prázdninách zastavil propad podílu Microsoftu na trhu s chytrými telefony. Zákazníků kupujících si mobily se systémem Windows Phone tedy bylo více těch, kteří se zbavovali zastaralých přístrojů s Windows Mobile. 

O úspěchu platformy rozhodne konec letošního a začátek příštího roku. Do široké distribuce se dostanou telefony vzešlé z „aliance poslední záchrany“ Microsoftu s Nokií. Někteří analytici tvrdí, že v úterý představený iPhone 4S zklamal, a že se Microsoftu otevírá příležitost dohnat vlak, který si před lety nechal ujet. Zároveň ovšem čelí zostřující se konkurenci Androidu, který rychle zvyšuje podíl na trhu – podle posledních údajů mu z něj patří už 48 procent a Google tvrdí, že počet nových aktivací brzy dosáhne jednoho milionu za den.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinář. Zajímá se o digitální technologie a pozoruje, co s námi dělají. | LinkedIn | Twitter

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).