Hlavní navigace

Microsoft kapituloval: Windows 7 s výběrem prohlížeče

26. 7. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Microsoft v evropském sporu nakonec zřejmě opravdu ustoupí až tam, kam by si to představovali zástupci Evropské komise a norské společnosti Opera Software, která si v Bruselu víceméně úspěšně stěžovala na údajné zneužití monopolu. Trnem v oku tvůrcům prohlížeče Opera je Internet Explorer coby součást MS Windows. Evropská komise předběžně shledala stížnost norské firmy jako oprávněnou a dala Microsoftu čas na reakci. Ten se zkusil velmi pravděpodobným vysokým pokutám vyhnout několika kličkami.…

Microsoft v evropském sporu nakonec zřejmě opravdu ustoupí až tam, kam by si to představovali zástupci Evropské komise a norské společnosti Opera Software, která si v Bruselu víceméně úspěšně stěžovala na údajné zneužití monopolu. Trnem v oku tvůrcům prohlížeče Opera je Internet Explorer coby součást MS Windows. Evropská komise předběžně shledala stížnost norské firmy jako oprávněnou a dala Microsoftu čas na reakci. Ten se zkusil velmi pravděpodobným vysokým pokutám vyhnout několika kličkami. Nechtěl totiž přistoupit na požadované řešení: nabízení alternativních prohlížečů přímo ve Windows.

KL24

Nejdříve v testovací verzi Windows 7 nabídl možnost vůbec poprvé Internet Explorer ze systému odstranit. To však konkurentům a Evropské komisi nestačilo a tak Microsoft přišel s plánem vytvořit speciální evropskou edici zcela bez prohlížeče (podobně jako nakonec dopadl spor o Windows Media Player). Přestože by tím přestal být protlačován jeden prohlížeč, návrh řešení se nesetkal s kladnými ohlasy. Rozpaky budila hlavně otázka instalace jakéhokoliv prohlížeče bez jednoduchého přístupu na web bezprostředně po instalaci systému.

Microsoft tedy nakonec kývl na požadavky, které se objevují již od samého začátku sporu. Ve Windows 7 hodlá nabízet prohlížeče k použití. Takové řešení má ale od začátku i spoustu kritiků, kteří poukazují na skutečnost, že konkurenci trvající na takovém řešení nejde o nějakou svobodu výběru prohlížeče, ale aby její prohlížeč byl uživateli nabízen přímo ve Windows 7 a Microsoft tak dělal neplacený marketing třetím stranám. Dokonce se objevila teorie, že Opera Software dělá jen nastrčenou figurku Googlu. Google i Opera Software ji však razantně odmítají. Stále není jasné, jak to bude se selekcí prohlížečů nabízených uživatelům a kdo za ní bude zodpovídat. (Finanční noviny)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).